Kur’an-ı Kerim’de iyiliğin yapılması emredilirken bu davranış ihsan kavramıyla ifade edilmiştir (Yûsuf, 12/90). İhsan; bir işin, bir eylemin, bir sözün en güzel şekilde yapılması ve söylenmesidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) de şöyle buyurmuştur: “İhsan, Allah’ı görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O’nu görmesen de O seni görmektedir.” (Buhari, Tefsir, 31/2). İhsan; kendi ruhunun bahçıvanı olmak, kendini terbiye etmek ve başkasının dünyasına da iyilikle dokunmaktır. İhsan; güzel görenlerin, güzel düşünenlerin ve istikametini güzel tutanların yoludur. Sahip olduğu şeyleri emanet olarak gören, muhtaç olana el uzatan, iyiliği çoğaltmak için paylaşanların yoludur.

Diyanet Aile Dergisi olarak bu ay dosyamızda ihsan konusunu ele aldık. Dr. Elif Arslan, “Ailenin İyilik Zemini: İhsan” yazısıyla dosyamıza katkı sundu. Her türlü güzelliğin, iyiliğin, fedakârlığın, önce aile içinde vücut bulduğuna dikkat çeken yazar, ihsanın aileyi ayakta tutan sağlam bir temel olmasına ve bir yuvanın kurulduğu günden itibaren her zaman ihsanla korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Hatice Ebrar Akbulut, “Berrak Düşünme Makamı: İhsan” yazısıyla dergimizde yer aldı: “İyilikten maraz doğduğu söylenir. İyilikten doğmaz maraz. İyiliği anlamayan, onu suistimal eden kalpten doğar. İyilik, özünde hastalıklı olan ve iyileşmeye de temayülü olmayan kimseye dokunmaz, şifa vermez.”

Dr. Mehmet Reşat Şavlı, Bir Ayet Bir Yorum köşemize “Önce Aileye İhsan” başlığıyla katkılarını sundu.

Hadislerle Aile köşemizde Dr. Rukiye Aydoğdu Demir, “İlahi Rahmetin Gölgesinde” olan gençleri kaleme aldı.

Dr. Lamia LEVENT ABUL

Bu ayki söyleşimizi, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ile “Şiir ve Edebiyat” üzerine gerçekleştirdik.

Ailece köşemizde Meryem Dalğıç, çocuklarımızı her türlü ihmal ve istismardan koruma sorumluluğumuza dikkat çekerek çocuk yaştaki evlilikleri “Çocuk: Allah’ın En Nadide Emaneti” başlığı altında inceledi.

İlahi rahmet ayı olan üç ayları idrak edeceğimiz günler, rahmetiyle bir kez daha kapımızı çalmak üzere. Esra Kalpakçı, “Ailede Manevi Eğitim Fırsatı: Üç aylar” yazısıyla ailece rahmet iklimini nasıl değerlendireceğimize değindi.

Diyanet Aile Dergisi 2023 yılında da siz değerli okurlarını ilk günkü kadar güçlü bir heyecanla ve yenilenmiş tasarımıyla karşılıyor. Bu yıl aramıza katılan yeni köşe ve içeriklerle okurlarına farklı pencereler açıyor. Birbirinden kıymetli yazarların kaleminden, evliliğe adım atacak kişilere rehberlik edecek olan “Yuvamı Kurarken” köşemiz; iyiliği çoğaltmak üzere çıktığımız yolda, iyi aile örneklerini siz okurlarımızla buluşturduğumuz “İyiliği Konuşalım” köşemiz; Toplumun inşasında ilimden, edebiyata, sanata ve birçok alanda öncülük eden güzide şahsiyetlerin kaleme alındığı “Medeniyetimizin Münevver Kadınları” köşemiz; Gülşen Ünüvar’ın kaleminden İslam medeniyetinin klasikleri arasına girmiş eserlerin özlü sözlerini günümüze taşıyıp yeniden yorumlayarak şiirsel bir dille ele alınacağı “Ezelden Kalma Mektuplar” köşemiz bu yılın yenilikleri arasında yer alıyor.

Sizleri 2023 yılının ilk sayısıyla baş başa bırakırken, ilahi rahmet ve mağfiret ayı olan üç aylarınızı ve Regaip Kandili'nizi tebrik ediyor, tüm dünyaya hayırlar getirmesini diliyoruz. Yeni sayımızda görüşmek üzere…