İnsanların gönül ve düşünce dünyalarını ilmek ilmek işleyen, onların tutum ve davranışlarını sessizce, mütemadiyen değiştiren, olgunlaştıran İslam, ibadetler vesilesiyle müminlerde üstün ahlakın kök salıp yerleşmesini hedefler. Ramazan da bu amaca hizmet eden, kulluğun kemale ermesi hususunda içinde ilahi fırsatlar barındıran bereketli bir zaman dilimidir.

Kul ile Rabbi arasında çok özel bir ibadet olan oruç, müminlerin mabetlerine, hanelerine hatimleri, nafile ibadetleri, hayır hasenatı ve sadakayı da getirir. Cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı (Buhari, Savm, 5.), hak ile batılı birbirinden apaçık ayırmanın bir delili olarak Kur’an-ı Kerim’in indirildiği (Bakara, 2 /185.) bu mübarek ayı oruçla geçirenlerin bütün günahlarının bağışlanacağı müjdelenmiştir. (Buhari, Savm, 5.) Ramazan ayı aynı zamanda infak ayıdır. İnsanlar sadece manevi açıdan değil maddi açıdan da kendilerini muhasebeye çeker; zekât ve fitrelerini verir, maddi olanaklarını çevrelerindeki fakir ve düşkünler için seferber eder. İslam bu ve benzeri hassasiyetleri inancın temel bir pratiği olarak yaşamın içine dâhil etmiş; cömertlik, diğerkâmlık ve merhamet, Müslümanların dünyanın dört bir yanında kurdukları medeniyetlerin taşıyıcı sütunları olmuştur. Bu yüzden ülkemizde ve İslam âleminde ramazanı ihya etmenin bir yolu da infak seferberliği içinde olmaktır. Herkes imkânları takatince, Cenab-ı Allah’ın kendisine bahşettiği nimetlerden başka insanları da yararlandıracak ve böylece ümmet olmanın anlamı pekişecektir.

Ülke olarak birlik ve beraberliğe çokça ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde dayanışma ve infak bilincinin önemi de artmıştır. Bu vesileyle Diyanet İşleri Başkanlığımız bu yılki ramazan ayı temasını “Dayanışma” olarak belirledi. Bizler de Diyanet Dergisi olarak dosyamızı bu önemli konuya hasrettik.

Bu ayki sayımızda; Dr. Şaban Kondi, “Dayanışma, Kardeşlik ve İnfak Ayı Ramazan”; Doç. Dr. Selim Argun, “Ruhları Dirilten Ramazan Ayında Dayanışma”; Hüseyin Arı, “Kardeşliğin Tezahürü: Yardımlaşma ve Dayanışma”; Nurcan Solak, “Ramazan ve İnfak”; Nimet Keseli Ustabaşı, “Kadir Gecesi”; Selvigül Kandoğmuş Şahin, “Yeniden Bahar Gelecek” başlıklı yazılarıyla konumuza katkıda bulundular. Söyleşi konuğumuz ise Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş Hocamız.

Bu vesileyle bütün Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutlar; birlik, beraberlik ve dayanışma içinde nice bayramlara erişmemizi Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.

Cafer Tayyar DOYMAZ

DergilereAboneOlmakİçinTıklayınız