DUYURULAR

2024 Yılı Yurt Dışı Uzun Süreli Din Görevlisi Sınav duyurusu

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "2024 Yılı Yurt Dışı Uzun Süreli Din Görevlisi Sınav" duyurusu yayınlandı.

Abone Ol

YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK

UZUN SÜRELİ DİN GÖREVLİLERİNİ SEÇME SINAVI DUYURUSU

Başkanlığımızca yurt dışında görevlendirilmek üzere aşağıdaki tabloda belirtilen kontenjan dâhilinde sınavla din görevlisi seçilecektir. Görevlendirme süresi 1 (bir) yıl olup başarılı olunması halinde her defasında birer yıl olmak üzere en fazla 5 (beş) yıla kadar uzatılabilecektir.

GRUP

ÜLKELER

BELGELER

KONTENJAN SAYISI

Erkek

Kadın

1.

 

GRUP

Avrupa Birliği Ülkeleri,

ABD,

Avustralya,

Kanada

İngilizce1

Fransızca1

30

-

Hollanda

Hollandaca2

45

3

Almanya

Almanca3

70

10

Almanca3 ve Aşere-i Takrib*

25

-

İsviçre

Almanca4

6

-

Fransızca4

3

-

1. Grup Ülkeler

Vize, İkamet İzni ve Vatandaşlık Belgesi5

20

5

2.

 

GRUP

Avrasya Ülkeleri

Arapça1

5

-

İngilizce1

5

-

Rusça1

5

-

Arnavutça/Makedonca1

10

-

Bulgarca1

10

-

Boşnakça/Sırpça/Hırvatça1

5

-

Kazakça/Kırgızca1

5

-

Hüsn-i Tilavet (Tashih-i Huruf)*

5

-

Aşere-i Takrib*

5

-

En az iki yıllık dinî yükseköğrenim ve Hafızlık

10

-

En az iki yıllık dinî yükseköğrenim

15

3

Vize, İkamet İzni ve Vatandaşlık Belgesi2 (KKTC Hariç)

5

-

3.

 

GRUP

Afrika-Ortadoğu

Arapça, İngilizce, Fransızca1

3

-

Asya- Güney Asya

İngilizce, Japonca, Korece1

5

3

Latin Amerika

İngilizce, İspanyolca, Portekizce1

3

-

 

1. GRUP ÜLKELER;

1 Avrupa Birliği Ülkeleri, ABD, Avustralya veya Kanada için başvuruda bulunacak adaylar; sınav ilan tarihi itibarıyla son 3 (üç) yıl içerisinde; YDS/YÖKDİL İngilizce/Fransızca sınavlarından en az 40 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş uluslararası yabancı dil sınavlarından (İngilizce/Fransızca) aşağıda bulunan linkte yer alan tablolardaki asgari puanı almış olmak. (ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan dil belgelerine bu linkten ulaşılabilir.)

2 Hollanda için başvuruda bulunacak adaylar; sınav ilan tarihi itibarıyla son 2 (iki) yıl içerisinde; YDS’den 40 puan ve üzeri veya MEB tarafından onaylı dil kurslarından, TÖMER veya üniversitelerden alınmış A1 ve üzeri seviyede Hollandaca dil belgesi veya Hollanda makamlarınca verilen temel seviyede dil ve entegrasyon (uyum) belgesiyle sınava müracaat edebileceklerdir. Vize müracaatı esnasında ise adayların Hollanda makamlarınca verilen temel seviyede dil ve entegrasyon (uyum) belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir.

3 Almanya için başvuruda bulunacak adaylar; sınav ilan tarihi itibarıyla son 3 (üç) yıl içerisinde alınmış YDS/YÖKDİL Almanca sınavlarından 45 puan ve üzeri veya TELC Deutsch, ÖSD, Goethe Institut veya TestDaF’dan A2 ve üzeri veya sınav ilan tarihi itibarıyla son 5 (beş) yıl içerisinde alınmış B1 ve üzeri seviyede Almanca dil belgesiyle sınava müracaat edebileceklerdir. Vize müracaatı esnasında ise adayların vize müracaat tarihi itibarıyla; son 1 (bir) yıl içerisinde alınmış A2, son 5 (beş) yıl içerisinde alınmış B1 ve üzeri Almanca dil belgesini ibraz etmeleri gerekmektedir.

4 İsviçre için başvuruda bulunacak adaylar; TELC Deutsch, Goethe Institut, TestDaF (Almanca) veya Delf Dalf’dan (Fransızca) alınmış B1 ve üzeri dil belgesiyle sınava müracaat edebileceklerdir. Vize müracaatı esnasında adayların eşlerinin de A1 belgelerini ibraz etmeleri gerekmektedir.

5  1. Grup ülkelerde geçerli vize, ikamet izni ve vatandaşlık belgesiyle başvuruda bulunacak adaylar; sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az 6 (altı) ay geçerli belgeyle sınava müracaat edebileceklerdir.

* Aşere-i Takrib belgesiyle başvuruda bulunacak adaylar; Başkanlıkça verilen belgeyle sınava müracaat edebileceklerdir.

2. GRUP ÜLKELER;

1 Sınav ilan tarihi itibarıyla son 3 (üç) yıl içerisinde; Arapça ve İngilizce için YDS/YÖKDİL’den, Rusça, Arnavutça, Makedonca, Bulgarca, Boşnakça, Sırpça için ise YDS’den en az 40 puan almış olmak veya sınav ilan tarihi itibarıyla son 2 (iki) yıl içerisinde; Rusça, Arnavutça, Makedonca, Bulgarca, Boşnakça, Sırpça, Hırvatça, Kazakça ve Kırgızca için MEB tarafından onaylı dil kursları, TÖMER veya üniversitelerden alınmış en az A2 seviyesinde dil belgesine sahip olmak.

2 2. Grup ülkelerde (KKTC hariç) geçerli vize, ikamet izni ve vatandaşlık belgesiyle başvuruda bulunacak adaylar; sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az 6 (altı) ay geçerli belgeyle sınava müracaat edebileceklerdir.

* Aşere-i Takrib ve Hüsn-i Tilavet (Tashih-i Huruf) belgeleriyle başvuruda bulunacak adaylar; Başkanlıkça verilen belgelerle sınava müracaat edebileceklerdir.

3. GRUP ÜLKELER; 

1 Sınav ilan tarihi itibarıyla son 3 (üç) yıl içerisinde; Arapça, İngilizce ve Fransızca için YDS/YÖKDİL’den, İspanyolca, Japonca, Korece ve Portekizce için ise YDS’den en az 35 puan almış olmak.

A. BAŞVURU ŞARTLARI

1.    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2.    Halen Başkanlığımız teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine göre kadrolu devlet memuru olarak Din Hizmetleri veya Genel İdare Hizmetleri Sınıfında 5 (beş) yıl görev yapmış olmak, (sözleşmeli statüde çalışılan süreler ile Vekil İmam Hatiplik, Müezzin-Kayyımlık ve Kur’an Kursu Öğreticiliğinde geçen süreler dâhil, askerlikte ve ücretsiz izinde geçen süreler hariç),

3.    Memurlukta adaylığı kaldırılmış olmak,

4.    Son 10 (on) yılda uyarma ve kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

5.    657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinin (A) bendinin 5’inci fıkrasında sayılan suçlardan hükümlü bulunmamak,

6.    Askerlik hizmetini yapmış veya askerlik hizmetinden muaf tutulmuş olmak,

7.    En az 2 (iki) yıllık dinî yükseköğrenim mezunu olmak,

8.    2022, 2023 veya 2024 yıllarında yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavlarından (MBSTS) birisine girmiş olmak,

9.    İl Müftü Yardımcısı, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü, Dini İhtisas Merkezi Müdürü, Eğitim Merkezi Müdürü, Vaiz, Cezaevi Vaizi ve Şube Müdürlüğü kadrolarına ilk defa atananlar için sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla bulunduğu ünvanda 3 (üç) yıl çalışmış olmak, ayrıca yurt dışında görevlendirilmeleri halinde mükteseplerine uygun başka bir göreve atanmayı kabul etmek, (Adaylar Ek-1 dilekçeyi sisteme yükleyeceklerdir.)

10.  İlçe Müftüsü, Eğitim Görevlisi, Murakıp, Din Hizmetleri Uzmanı, Eğitim Uzmanı, Teberrükât Saymanı ve Şef kadrolarına ilk defa atananlar için sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla bulunduğu ünvanda 2 (iki) yıl çalışmış olmak, ayrıca yurt dışında görevlendirilmeleri halinde mükteseplerine uygun başka bir göreve atanmayı kabul etmek, (Adaylar Ek-1 dilekçeyi sisteme yükleyeceklerdir.)

11.  (A) ve (B) grubu camilerde görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımların, yurt dışında görevlendirilmeleri halinde yurt dışına gitmeden önce diğer grup camilere atanmayı kabul etmek, (Adaylar Ek-2 dilekçeyi sisteme yükleyeceklerdir.)

12.  Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararı ile bir personel yurt dışında en çok 2 (iki) kez görevlendirilebilir. Aynı personelin ikinci kez başvuru yapabilmesi için daha önceki yurt dışı görevini başarılı olarak tamamlamış ve yurt içi görevine başlamasından itibaren sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az 2 (iki) yıl çalışmış olması şarttır.

13.  Sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla 6 (altı) aydan daha uzun süreli herhangi bir kursta kursiyer olarak bulunmamak veya planlanmamış olmak,

14.  Yurt dışında görevini yapmasına engel teşkil edecek sağlık vb. sorunu bulunmamak,

15.  E-devlet üzerinden alınan Adli Sicil Kayıt belgesini sisteme yüklemek,

B. BAŞVURU İŞLEMLERİ

1.    Başvurular bireysel olarak, www.dibbys.gov.tr internet adresinde yer alan “Sınav İşlemlerim” menüsünden Elektronik Başvuru Formu doldurulmak suretiyle 22 Temmuz 2024 – 06 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılacaktır. Başvurular 06 Ağustos 2024 Salı günü saat 17.00’de sona erecektir.

2.    DİBBYS modülünde yer alan kimlik, öğrenim, hizmet süresi vb. bilgilerin güncellenmesinden adaylar sorumludur.

3.    Adaylar yapmış oldukları başvurularını,

- Merkez Teşkilatında görev yapanlar bağlı bulundukları Birimlerine,

- İl ve İlçe Müftülüklerinde görev yapanlar bağlı bulundukları İl Müftülüklerine,

- Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüklerinde/Dini İhtisas Merkezlerinde görev yapanlar ve kursiyerler bağlı bulundukları Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüklerine/Dini İhtisas Merkezlerine,

- Yurt dışında görev yapanların başvuruları bağlı bulundukları Müşavirlik veya Ataşeliklerine

kendileri onaylatacaktır.

4.    Adayların başvuru sistemine girmiş olduğu bilgi ve belgeler ilgili Birimlerin DİBBYS (İKYS) sorumluları tarafından kontrol edildikten sonra Başkanlığımız DİBBYS başvuru onay modülü üzerinden 06 Ağustos 2024 Salı günü Türkiye saati ile 17.00’ye kadar onaylanacaktır. Onaylanmayan başvurular geçersiz sayılacaktır.

5.    Başvuruda yer alan bilgilerin doğruluğundan aday, başvurunun kabulü ve onayından ise onay makamları sorumludur. Başvuru formunun çıktısı alındıktan sonra adaya imzalatılarak onaylanıp kendisine teslim edilir. Başvuru yapan aday duyuruda yer alan hükümleri ve ilgili mevzuatta belirtilmiş hususları kabul etmiş sayılır.

6.    Bu duyuruda belirlenen esaslara uygun olmayan başvurular kabul edilmeyecektir.

7.    Başvuruların sona ermesinden sonra adayın başvuru bilgilerinde kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.

8.    Kayıt işlemleri gerçekleştikten sonra herhangi bir sebeple sonradan başvuru şartlarını taşımadıkları tespit edilen adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

C. SINAVA İLİŞKİN TEBLİGAT VE DUYURULAR

Sınav ve sonuçları ile ilgili bütün duyurular Başkanlığımız internet sitesi duyurular bölümünden ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü sayfasından ilan edilecektir. Adaylara ayrıca bir tebligat yapılmayacaktır.

Sınav tarihi ve yeri başvuruların tamamlanmasından sonra yapılacak gerekli hazırlıkların ardından ilan edilecektir.

Ç. SINAVIN ŞEKLİ

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurt Dışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar Gereğince, Yurt Dışında Görevlendirilecek Personel,

1- Mesleki Yeterlilik Sınavı

2- Temsil Yeteneği Sınavı

olmak üzere iki aşamalı seçme sınavına tabi tutulur. Mesleki Yeterlilik Sınavında başarılı olan adaylar Temsil Yeteneği Sınavına katılırlar.

D. MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI

1.    Mesleki Yeterlilik Sınavı; yazılı (MBSTS) ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalıdır.

2.    2022, 2023 veya 2024 Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavlarındaki (MBSTS) puan sırasına göre yukarıdaki tabloda belirtilen her bir grup için ilan edilen kontenjan sayısının 2 (iki) katı aday, son sıradaki adayla aynı puanı alanlar dâhil, “Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı” için çağrılacaktır.

3.    Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı Komisyon Üyelerinin ayrı ayrı 100 (yüz) tam puan üzerinden her bir aday için verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az 60 (altmış) puan olması gerekmektedir. Kesirli puanlar bir üst puana tamamlanır.

4.    Adayların Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Yazılı Sınavı (MBSTS) puanları ile Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı 60 (altmış) ve üzeri olan puanlarının aritmetik ortalaması hesaplanır. En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere, seçilecek personel sayısının en fazla iki katına kadar aday temsil yeteneği sınavına girmeye hak kazanır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da temsil yeteneği sınavına alınır.

5.    Mesleki Yeterlilik Sözlü Sınavı konuları ile puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:

I

Kur’an-ı Kerim: Tecvit kuralları ve uygulaması, Meharic-i Hurûf, ezber olarak Yâsin, Mülk, Fetih, Hucurât, Rahmân sureleri ve Amme cüzü

40 Puan

II

Tefsir: Kur’an-ı Kerim Meâli, Kur’an-ı Kerim’in Ana Konuları, Kur’an Yolu Tefsiri,

Hadis: Riyazu’s-Sâlihîn, Hadislerle İslam,

Fıkıh: İslâm İlmihali, İslâm Dininin Temel Kaynakları, Güncel Dini Meseleler,

İslam Tarihi: Peygamberimizin Hayatı,

Fıkıh, Tefsir ve Hadis Usulü, Kelam, İslam Medeniyeti ve Düşünce Tarihi

20 Puan

III

Hitabet, din hizmetlerinde iletişim ve halkla ilişkiler,

Avrupa ve Avrasya coğrafyası ile Müslüman ülke ve topluluklarının dini ve sosyokültürel yapısı,

Millî tarih, coğrafya ve genel kültür konuları

20 Puan

IV

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kurumsal yapısı ve hizmet alanları

20 Puan

TOPLAM

100 puan

E. TEMSİL YETENEĞİ SINAVI

1.    Temsil Yeteneği Sınavı, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu tarafından sözlü sınav şeklinde yapılacaktır.

2.    Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Üyelerinin ayrı ayrı 100 (yüz) tam puan üzerinden her bir aday için verdikleri puanların aritmetik ortalamasının en az 70 (yetmiş) puan olması gerekmektedir. Kesirli puanlar bir üst puana tamamlanır.

3.    Adayların Temsil Yeteneği Sınavından almış oldukları 70 (yetmiş) ve üzeri olan puanları ile Mesleki Yeterlilik Sınavı puanlarının aritmetik ortalaması hesaplanarak puan üstünlüğüne göre ülke grupları için ilan edilen kontenjan sayıları kadar ayrı ayrı başarı sıralaması yapılır ve son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar yurtdışında görevlendirilmeye hak kazanacaklardır.

4.    Temsil Yeteneği Sınav konuları ile puan değerleri aşağıda belirtilmiştir:

I

Türkçe (Türk Dili ve Edebiyatı, Dil Bilgisi ve Anlam Bilgisi vb.)

25 Puan

II

Dinler Tarihi, Türk-İslam Tarihi, Türk-İslam Kültür ve Medeniyeti, Türkiye ve Dünya Coğrafyası, Vatandaşlık Bilgisi vb.

25 Puan

III

Genel Kültür, Diyanet İşleri Başkanlığı Mevzuatı, Ülkelerle İlgili Dini ve Sosyokültürel Yapılar Hakkında Bilgi

25 Puan

IV

Liyakati, Temsil Kabiliyeti, Tutum ve Davranışlarının Göreve Uygunluğu

25 Puan

TOPLAM

100 puan

 

F. SINAV SONUÇLARINA İTİRAZ

1.    Adaylar; Mesleki Yeterlilik ve Temsil Yeteneği Sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını, sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren matbu dilekçe (Ek-3) ile yazılı olarak bağlı bulundukları Birimler üzerinden en geç 7 (yedi) gün içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yapacaklardır.

2.    Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bu itirazları 15 (on beş) gün içerisinde inceleyip sonuçlandıracaktır.

3.    Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ve faks/elektronik posta vb. ile yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

4.    Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.

G. DİĞER HUSUSLAR

1.    İlgili ülke vize makamları tarafından vize itasına esas olmak üzere istenen düzeyde dil sertifikasını ve diğer belgeleri belirlenen süre içerisinde ibraz etmeyen din görevlilerinin isimleri görevlendirilmeye hak kazananlar listesinden çıkarılır.

2.    Sınavı kazanan personel, yurt dışı görevinden imtina etmesi halinde, hakkından feragat etmiş sayılacaktır. Bu sebeple açılacak yurt dışı sınavlarına en az 3 (üç) yıl süreyle katılamayacaktır.

3.    Bu duyuruda belirtilen şartları taşımadıkları sonradan anlaşılan adaylar, yapılan sınavları kazanmış hatta yurt dışında görevlendirilmiş olsalar bile haklarında yapılan bütün işlemler iptal edilip yurt dışı görevlerine son verilerek yurt içi görevine döndürülecektir.

4.    Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu, olumsuz davranışları ve başarısızlıkları tespit edilen din görevlilerini, yurt dışında yaptığı görev süresine bakılmaksızın yurt dışından geri çağırmaya yetkilidir.

5.    Sınav ve sonuçları ile ilgili Başkanlığımız web sayfasından yapılan tüm duyurular adaylara tebligat yapılmış sayılacak ve ayrıca yazılı bir tebligat yapılmayacaktır.

6.    Sınav süreci başladıktan sonra yeni ihtiyaçların ortaya çıkması ya da ihtiyaçların ortadan kalkması hâlinde kontenjanları azaltmaya veya artırmaya Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu yetkilidir.

7.    Aylıksız izinde olan din görevlileri de bu sınava başvurabileceklerdir.

Ğ. GÖREVLENDİRME

1.    Başkanlık, görevlendirme sürecinin her aşamasında adaylardan belge talep edebilir.

2.    Adayların yurt dışı görevlendirmeleri 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu gereğince arşiv araştırması sonucuna göre yapılacaktır.

İLETİŞİM

Diyanet İşleri Başkanlığı

Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

0 (312) 295 75 82 / 295 75 83

0 (312) 286 97 14

disiliskiler@diyanet.gov.tr

https://disiliskiler.diyanet.gov.tr

2024 Yılı Yurt Dışı Uzun Süreli Din Görevlisi  Sınav Duyurusu ve eklerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;