DİYANET HABER

Aileye yönelik proje bazlı hizmetler üretilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu personeline yönelik "Proje Döngüsü Yönetimi Hizmet İçi Eğitim Semineri" düzenledi.

Abone Ol

Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkezlerinde koordinatör ve üye olarak görevli 59 personele yönelik 2-7 Aralık 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan "Proje Döngüsü Yönetimi Hizmet İçi Eğitim Semineri", Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde başladı.

İl ve bölge bazlı proje odaklı çalışmalar yapabilmesine yönelik olarak personelin bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen eğitim semineri, Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Ahmet Şamil Ok ve Denizli İl Müftüsü Abdullah Pamuklu'nun açış konuşmasıyla başladı.

Sonrasında söz alan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan, söz konusu eğitimin amaç ve hedeflerinden bahsetti.

Dr. Arslan, konuşmasında günümüzde toplumda ve buna bağlı olarak aile yapısında meydana gelen hızlı ve çok yönlü değişimlere ayak uydurmaya çalışırken bir takım risklerle karşı karşıya kalan aile yapımızın korunması ve güçlendirilmesine yönelik yapılacak çalışmaların planlı ve proje odaklı olmasının önemine değindi.

Başkanlıkça, çok yönlü araştırma ve uzun soluklu çalışmalar neticesinde hazırlanarak ülke genelinde uygulama birliği sağlamak üzere illere gönderilen projelerin yanı sıra il ve ilçelerde bulunan aile ve dini rehberlik büro ve merkezlerince de projeler üretilip uygulanmasının gerekli olduğunu ifade eden Arslan, proje bazlı çalışmaların kamu, özel sektör, sosyal sorumluluk gibi farklı pek çok alanda olduğu gibi aile ve dini rehberlik alanındaki çalışmalarda da verimlilik ve hedeflere ulaşmada çok daha etkin ve verimliliği arttırıcı bir rol oynadığını dile getirdi.

Konuşmasında aileyle ilgili konularda hazırlanan projelerde göz önünde bulundurulması gereken temel noktalara dikkat çeken Arslan, sözlerinin sonunda topluma hizmet etme noktasında çok önemli bir fırsat olan aile ve dini rehberlik çalışmalarını büyük bir özveriyle gerçekleştiren din görevlilerine teşekkür etti. 

Eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştiren Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi ise bugün din hizmetlerinin göç, manevi destek,  gençlik, aile gibi otuz dört ana başlık olmak üzere pek çok alanda yürütülmekte olduğunu belirtti. 2003 yılında 6 pilot ilde başlayan aile ve dini rehberlik hizmetlerinin bugün 493 ADRB/M’de devam ettiğine dikkat çekti.

Din görevlilerinin çalışmalarını Kur’an ve sünnetten aldığı ilhamla yürütmesi gerektiğini, Rasulüllah’ın bütün faaliyetlerinde başarılı olmasını sağlayan temel stratejinin öncelikle hiçbir şeyi tesadüfe bırakmayarak her bir günü gecesinden planlamak olduğunu belirten Dr. Şaban Kondi, Rasulüllah’ın bu planlamayı yaparken öncelikle muhatap olduğu toplum kesimini kendisine doğru tanıtacak Hz. Ebu Bekir gibi rehberler seçtiğini belirtti.

Nitekim hicret süreci detaylı bir şekilde incelendiği takdirde; bu mühim yolculukla alakalı yol güzergahından rehbere, erzak temininden bilgi kaynağına,  en ince detayların bizzat Allah Rasulü tarafından titizlikle planlandığına dikkat çeken Kondi, Rasulullah’ın bu yönteminin din görevlilerimiz için çok güzel örneklik teşkil ettiğini ifade etti. Bu bağlamda istişare mekanizmasının, topluma hizmet etme noktasında büyük önem içerdiğini belirtti.

Dr. Kondi, Rasulüllah’ın Hendek savaşında Selman-ı Farisi ile istişare ettiğini; buradan, bir görevlimizin  tek başımıza proje oluşturup yürütmesinin mümkün olmadığı, bulunduğumuz ilin sosyo-kültürel yapısını araştırarak adım atmanın daha verimli olduğu dersini çıkarmamız gerektiğini sözlerine ekledi. Personelin kendisini yetiştirme doğrultusunda bolca okumaları, kolektif çalışma anlayışı içerisinde hareket etmeleri ve iletişimde dinlemeye özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Kondi, güler yüz ve tatlı dilin her kapıyı açacağını, geliştirilecek olan projelerin umudu yeşertme noktasında çok kıymetli adımlar olduğuna inandığını ifade ederek aile ve dini rehberlik çalışmalarına büyük gayretlerle katkı sunan din görevlilerinin hizmetlerinin önemi ve onlara teşekkürle sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarından sonra başlayan eğitim semineri 30 kişilik ilk grupla 2-4 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup aynı eğitimin 5-7 Aralık tarihleri arasında ikinci 30 kişilik grupla gerçekleştirilmesi planlanıyor.