Akhisar İlçe Müftülüğüne bağlı Hilaliye Hafızlık Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimini tamamlayan 45 kız öğrenci için icazet töreni düzenlendi.
Hilaliye Külliyesi Şahin Hoca Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İlçe Müftüsü Muhammet Salman’ın açış konuşmasıyla başladı.
Hafızların sevincine ortak olan Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, "Kur’an-ı Kerim hayatımızı düzenleyen bir kitaptır. Kur’an’daki hükümler hayatımızı şekillendirir." diye konuştu.
Kur’an’ın ilk emrinin "oku" olduğunun altını çizen Akbulut, "Oku! diye başlayan kitabı bize indiren Allah huzuruna varınca size indirdiğim kitabı okudun mu? diyecektir. Kur’an-ı Kerim’i üç şekilde okumalıyız. Birincisi kıraat, ikincisi tilavet, üçüncüsü ise tertil. Kıraat, ayetlerin lafızlarının okunmasıdır ve bu çok sevaptır. Tilavet, ayetleri manalarını düşünerek okumaktır ve bu da çok sevaptır. Tertil ise ayetleri yavaş yavaş anlamını düşünerek okumak ve anladığını yaşamaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasının sonunda Akbulut, hafızları, ailelerini ve onları yetiştiren hocalarını tebrik ederek programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Program sonrası Genel Müdür Akbulut ve beraberindeki heyet program sonunda Hilaliye Hafızlık Külliyesinde incelemelerde bulunarak yürütülen eğitim hakkında yetkililerden bilgi aldı. Akbulut'a Manisa İl Müftü Yardımcısı Mehmet Nurlu ve Sevinç Tepekaya’nın yanı sıra Akhisar Müftüsü Muhammet Salman ile Hilaliye Hafızlık Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Muammer Aydemir eşlik etti.
"İçinden geçtiğimiz yüzyılın bizi şahit tutacağı eylemlere ihtiyacımız var"
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut Manisa’da Kur’an Kursu öğreticileriyle buluştu.
Manisa Akhisar Hilaliye Kız Kur’an Kursunda hafızlığını tamamlayan 45 Hafız kız öğrencinin icazet töreni için Manisa’ya gelen Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Manisa ve ilçelerinde görev yapan Kur’an Kursu öğreticileriyle istişare toplantısında bir araya geldi.
Manisa Dini İhtisas Merkezi konferans salonunda düzenlenen toplantıda İl Müftü Vekili Mehmet Nurlu’nun açış konuşmasının ardından kürsüye gelen Akbulut şunları kaydetti:
"Zaman hepimiz için çok kıymetli. Yarın ahiret günü şahitliğini isteyeceğimiz zamanlar, mekanlar, saatler çok kıymetli. İçinden geçtiğimiz yüzyılın, çağın bizi şahit tutacağı eylemlere ihtiyacımız var. Bu yüzyıl teknoloji yüzyılı diye adlandırılıyor. Hatta yapay zekanın tartışıldığı konuşulduğu çokça gündemde tutulduğu bir zamanın içerisindeyiz. Yapay zeka uygulamalarına baktığımızda her sorduğumuz soruya anında uzun ve açıklamalı cevaplar bulabiliyoruz. Ama yapay zekaya bırakılmayacak iki konu var. Biri muallimlik diğeri mürşitliktir."
"Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir eğitim politikası gündemimizde"
Muallimin eylemini gösteren kişi olduğuna vurgu yapan Akbulut, "Muallim sadece öğretiyorsa, sadece dikte ediyorsa yazar gider ama bir karşılığı yoktur. Ancak muallim aynı zamanda hem gösteriyor hem de öğretiyorsa o zaman gerçek muallimdir. Bir ikincisi var; mürşitlik. Mürşit öğretmez, mürşit anlatmaz. O irfan ehlidir ve sadece yaşar. Yapay zekanın irfana dair gösterebilecek bir şeyi olabilir mi? Öyleyse bizim aslında bütün bu dünyanın içerisinde, yapay zeka çağıydı, teknoloji çağıydı bunu söylerken, biz inancımız gereği eğitim hizmetlerini nasıl büyütebiliriz, nasıl güçlendirebiliriz, bizim derdimiz de bu. Onun için ben bu çağın şöyle böyle isimlerden ziyade eğitim çağı olarak adlandırılmasından yanayım. Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir eğitim politikası için olması gerekenler gündemimizde bizim." ifadelerini kullandı.
Program sonunda Akbulut, Kur’an kursu öğreticilerinin duygu düşünce ve taleplerini dinleyerek istişarelerde bulundu. Program çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.