Diyanet İşleri Başkanlığı, Hac organizasyonu kapsamında hacı adaylarına fetva ve irşat hizmetleri sunuyor.

Fetva ve İrşad Koordinatörü Yunus Akkaya’ya kutsal topraklarda yürüttükleri çalışmalarla ilgili Mekke’de Diyanet Haber’e açıklamalarda bulundu.

Akkaya, fetva ve irşad faaliyetlerinin amacını anlatarak, “Hacı adaylarımızın haclarını, haccın mana ve hikmetine, hükümlerine uygun olarak sahih bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak. Bu kapsamda hacılarımız daha yurt içindeyken bir takım bilgilendirme faaliyetleri yapılmakla birlikte hizmetler burada da devam etmektedir." dedi.

Fetva ve irşad ekibinde il müftülerinin, akademisyenlerin, Din İşleri Yüksek Kurulu üye ve uzmanlarının olduğunu belirten Akkaya, "Mekke'ye gelen kafilelerimize hemen gelişlerinin akabinde 1-2 gün içerisinde bir program düzenliyoruz. Bu programlara neredeyse hacıların tamamı katılıyor. Hem Mekke'nin önemi, ehemmiyeti hem de hacılarımıza özellikle tevhid inancın sembolü bu mekanların anlam boyutunu anlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

- Kadın hacı adaylarına özel programlar

Akkaya, hacı adaylarının büyük bir memnuniyetle programları takip ettiklerini dile getirerek, “Sadece erkeklere yönelik hizmetler sunmuyoruz. Ayrıca bayan irşat ekiplerimiz var. Ekibimiz vasıtasıyla da hanım kardeşlerimize özel programlar yapıyoruz. Erkekler ve bayanlarla birlikte yapılan programların akabinde, 1-2 gün sonra özel olarak o kafilenin bayanları bir araya getiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Programlarda Kur’an tilaveti ve vaazların yanı sıra ilahi ve kasidelerin de okunduğunu aktaran Akkaya, "Bu mübarek topraklarda ibadet etmek üzere gelmiş, dua ve niyaz içerisinde Cenab-ı Allah'a teslim olmuş o gönül şuuru, huzur içerisinde ibadetlerini yapan kardeşlerimize manevi anlamda da, bilgi anlamında da yeni bilgiler vererek hacılarımızın ibadetlerinden haz ve lezzet alacak şekilde hac ibadetini yerine getirmesi için ne gerekiyorsa hocalarımız tarafından yapılıyor." şeklinde konuştu. 

Akkaya sadece Diyanet organizasyonu ile değil şirketlerle de gelen hacı adaylarına fetva ve irşat hizmetleri sunduklarının dile getirerek, şuana kadar 13 bin hacı adayına program düzenlediklerini söyledi.

- Fetva Hattı sahih dini bilgiyle buluşturuyor

7 gün 24 saat fetva hizmeti verdiklerini de hatırlatan Akkaya, “Din İşleri Yüksek Kurulu üye ve uzmanlarımızdan oluşan ekibimiz yayınladığımız telefon numaralarıyla birlikte bütün hacılarımıza burada adeta bir alo fetva hizmeti sunuyoruz. Herhangi bir hacımız veya kafile başkanımız hacla ilgili dini bir hükümde bir tereddüt yaşadığında hemen telefonlarımız vasıtasıyla uzmanlarımıza ulaşıyor ve buradan da sahih, doğru bir şekilde yönlendiriliyor. Hacılarımızın da problemleri çözülmüş oluyor.” dedi.

Diyanet’ten işitme engelli hacı adaylarına özel hizmet Diyanet’ten işitme engelli hacı adaylarına özel hizmet

- İşitme engelliler özel hizmet, vaazlar işaret diline çevriliyor

Akkaya, bu yıl ilk olarak işitme engellilere yönelik özel bir hizmet sunduklarını ifade ederek,

“Bu sene ‘Engelsiz Hac’ düşüncesiyle bir kardeşimiz işitme engelli vatandaşlarımızla iletişime geçiyor. İşaret dilini anlatan kardeşimiz o kafileye gidiyor. Engelli vatandaşımız da hocamızın yapmış olduğu konuşmayı işaret diliyle dinlemiş oluyor. Bu da yine Başkanlığımızın önemli bir hizmeti olarak bu sene bir fark ortaya koymaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.  

- Depremzedelere manevi danışmanlık ve rehberlik yapılıyor

Bu sene ilk olarak yapılan diğer bir hizmetin de depremzede hacı adaylarına yönelik yürütülen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik çalışmalarının olduğunu dile belirten Akkaya, şunları söyledi:

"12 kafile var ve bu 12 kafilenin tamamında bir bayan din görevlisin yanında ayrıca bir de manevi destek görevlisi görevlendirildi. Depremde bir takım problemler yaşayan, deprem psikolojisinden hala kurtulamamış, bazı sıkıntıları olan kardeşlerimizi yalnız bırakmıyoruz. Onlara manevi anlamda destek veriyoruz. Onların herhangi bir şekilde bir problemi oluşması halinde hemen orada özel odalarımız var. O odalarda bu kardeşlerimizle yüz yüze irtibata geçilerek problemleri çözülmeye çalışılıyor. Şu an Mekke'de bir hastanemiz var o hastanemizde de bir manevi rehber arkadaşımız orada hacılarımıza manevi destek sunmak üzere görevlendirildi. O da bu kapsamda hizmetlerini yerine getiriyor."

- “Kur'an'ın indiği Mekke'de Kur'an öğrenip de gidecekler”

Akkaya, Kur’an eğitimleri de düzenlediklerini de dile getirerek, “Bu kapsamda kafilede Kur'an öğrenmek isteyenler tespit ediliyor ve onlara yönelik günün belirli saatlerinde Kur'an dersleri, elifba dersleri yapılıyor. İmkanlar dahilinde bu kardeşlerimiz hem hacı olacaklar hem de Kur'an'ın indiği Mekke'de Kur'an öğrenip de gidecekler. Böyle bir mutluluğa da erişme imkanları var.” ifadelerini kullandı.

Hac ve Umre ile İlgili Fetvalar Hac ve Umre ile İlgili Fetvalar

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının hac ibadetiyle ilgili sıkça sorulan soruların ve cevaplarının olduğu bir kitap hazırladığını ifade eden Akkaya, bu kitabın hem hac organizasyonunda görevli personele hem de hacı adaylarına ücretsiz dağıtıldığını belirtti.