ALİ ERBAŞ

Başkan Erbaş: 7 Hacı adayı vefat etti

Mekke'de açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 84 bin 942 vatandaşın hac yapacağını ve 7 hacı adayının da vefat ettiğini bildirdi.

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke'de 2024 Yılı Hac Organizasyonuna dair basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İslam medeniyetinin temellerinin Hz. Peygamber tarafından Mekke'de atıldığını vurgulayan Başkan Erbaş, "İnsanlık tarihi burada başladı. Yeryüzündeki ilk mescid, Kabe, burada inşa edildi. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in tevhit ve teslimiyet destanı bu topraklarda yaşandı. İslam medeniyetinin temelleri, Hz. Peygamber tarafından bu topraklarda atılmıştır. Risalet’in ilk 13 yılına sahne olan bu topraklar, Mekke’den Medine’ye, Medine’den medeniyete giden ve bir asır içinde de Orta Asya’yı Endülüs’e bağlayan ilim, irfan ve hikmet yolunun hareket noktası olmuştur." dedi.

- "Müslümanlar olarak vahdet şuurunu güçlendirmeye ihtiyacımız var"

Başkan Erbaş, basın mensuplarının Mekke'den İslam’ın değerlerini insanlığa tanıtacağına işaret ederek şunları kaydetti:

"Bugün dünyamız zor ve sıkıntılı süreçlerden geçiyor. Savaşların, çevre sorunlarının, toplumsal krizlerin kıskacında bunalan insanlık, bir çıkış yolu arıyor. Şimdi bizler, insanlığı içine düştüğü bunalımlardan kurtaracak ahlak ve değerlerin neşet ettiği topraklarda bulunuyoruz. Ve söz konusu kurtuluş ilkelerini yeniden insanlığa takdim etme sorumluluğunu taşıyoruz. Elbette bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmenin yolu, tevhide inananların vahdette buluşmasından geçmektedir. Bu yüzden her vesileyle ve tüm uluslararası toplantılarda ifade ettiğim gibi bugün Müslümanlar olarak vahdet şuurunu güçlendirmeye ihtiyacımız var."

- "Gözü dönmüş katiller sürüsü soykırım yapmaya devam ediyor"

Dünyanın zor ve sıkıntılı süreçten geçtiğini, savaşların, çevre sorunlarının ve toplumsal krizlerin kıskacında bunalan insanlığın çıkış yolu aradığını belirten Başkan Erbaş, şunları söyledi:

"Müslümanların birlik ve beraberlik içinde güç birliği yapması gerekmektedir. Hac bunun en büyük örneklerinden biridir. Müslümanlar olarak vahdet şuurunu güçlendirmeye ihtiyacımız var. Yani Müslümanlar birlik, beraberlik içinde feraset ve dirayetle hareket etmek, imkanlarını birleştirmek ve küresel düzeyde güçlü inisiyatifler almak zorunda. Dünyanın her yerindeki mazlumların yüzünün gülmesi için buna mecburuz. İslam'ın adalet ve merhamet ilkeleriyle insanlığı buluşturmak ve bunalımlar çağından umuda, sevince ve aydınlık yarınlara güçlü bir yol açmak için buna mecburuz."

İşgalci İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinen Başkan Erbaş, "Filistin'in, Gazze'nin kurtuluşu için buna mecburuz. İşte görüyorsunuz, gözü dönmüş katiller sürüsü, en vahşi hayvanları bile utandıracak kadar barbarca ve aşağılık politikalarla soykırım yapmaya devam ediyor. Şayet Müslümanlar haccı tam manasıyla idrak edebilir ve haccın öğrettiği değerleri hayata taşıyabilirse tüm yeryüzü felaha kavuşacaktır." ifadelerini kullandı.

- "Hac ibadeti bize büyük bir heyecan ve imkan sunuyor"

Hac mevsiminde vahdet zeminini ve ümmet bilincinin güçlendirildiğini vurgulayan Başkan Erbaş, "Hac, elbette zorlukları olan meşakkatli bir ibadettir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak vatandaşlarımızın, her yönüyle en güzel şekilde hac ibadetini yerine getirmeleri ve evlerine dönmeleri için azami gayret gösteriyoruz.

Öncelikle hac ibadetini bir irşat sürecine dönüştürmek istiyoruz. Bu amaçla en yetkin hocalarımızdan 76 kişilik özel bir irşat ekibimiz var. 430 kadın irşat görevlimiz var. Yine 378 kafile başkanı ve 1.736 din görevlisi hocamızla irşat faaliyeti yürütüyoruz. Diyanet TV ve Diyanet Dijital ekiplerimiz buradalar. Yaptıkları yayınlar ve ürettikleri içeriklerle irşat hizmetlerimizi daha güçlü ve kalıcı hale getiriyorlar. Toplam 4.128 kişilik bir ekiple Mekke’de ve Medine’de hacılarımıza hizmet ediyoruz. Söz konusu ekibimiz içerisinde sağlık alanında hizmet veren 503 kişilik bir sağlık ekibi de bulunmaktadır." bilgisini verdi.

- Hacı adaylarının yaş ortalaması 60 oldu

Bu sene 84 bin 942 vatandaşın hac ibadeti için kutsal topraklara geldiğini söyleyen Başkan Erbaş, "Bu sayının % 53’ü kadın, % 47’si erkeklerden oluşuyor. Bugün itibariyle hacı adaylarımızın büyük çoğunluğu Mekke ve Medine’ye intikal etti. Birkaç gün içerisinde tüm hacı adaylarımız kutsal topraklara gelmiş olacak inşallah. Bu sene hacca gelen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 60 Yaş itibariyle en küçük ve en büyük hacı adayımızla sizleri bilahare buluşturacağız inşallah. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de çocuklardan özel bir grup da oluşturduk. Sizleri onlarla da buluşturacağız.  Şu ana kadar hac için kutsal topraklarda bulunan 7 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına Rabbimizden sabr-ı cemil niyaz ediyorum." diye konuştu.

Diyanet İşleriBaşkanı Erbaş, sözlerini şöyle noktaladı:

"Vatandaşlarımızın hac ibadetini en güzel şekilde yerine getirmesi noktasında Suudi Arabistan hac bakanlığıyla çok iyi bir iş birliğimiz var. Biliyorsunuz “Tarik-i Mekke” projesiyle vatandaşlarımızın havaalanında hiç bekletilmeden intikalleri sağlanıyor. Buradan, hacılara yönelik hizmetleri için dost ve kardeş ülke Suudi Arabistan’ın yetkililerine de çok teşekkür ediyorum."