Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri” programına katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da programda şehit ve gaziler için dua etti.

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, millet adına Milli Mücadele’yi sevk ve idare eden Meclisin kıymetli üyelerini, 1071 Malazgirt Zaferi’nden beri vatan topraklarını kanlarıyla şereflendiren aziz şehitleri rahmetle yad ederek, “Rabbim hepsinin ruhunu şad, mekanlarını cennet eylesin. Gazilerimizden ebediyete intikal edenlere Mevla’dan rahmet, hayatta olanlara sıhhat ve afiyet niyaz ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İstiklal ve istikbal uğrunda canlarını ortaya koyan kahramanların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ölümü öldüren cesaret abidelerinden devraldığımız emaneti şanla, şerefle taşımaya devam edeceğiz. Siz dostlarımla birlikte tüm milletimizin, dünyanın farklı ülkelerinde hayat mücadelesi veren vatandaşlarımızın ve Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağustosun tarihte Türk’ün zaferler ayı olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Bu ay içerisinde hepsi tarihimizde birer kilometre taşı niteliğindeki Mercidabık Zaferi’ni, Otlukbeli Zaferi’ni, Çaldıran Zaferi’ni, Belgrad Zaferi’ni, Mohaç Zaferi’ni, Kıbrıs’ın fethini idrak ettik. Dört gün önce, milletimize Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt Zaferi’nin 953. seneidevriyesini büyük bir gururla kutladık. Sultan Muhammed Alparslan ve ordusunun mümtaz mensuplarına olan vefa borcumuzu vatandaşlarımızla birlikte orada ifa ettik. Aynı gün, Büyük Taarruz’un 102. yıl dönümünü yine heyecanla andık, hatırladık.

Bugün de zaferler zincirinin bir diğer zümrüt halkası olan Büyük Zafer’in 102. yılına ulaşmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Burada öncelikle şu hususu vurgulamak istiyorum: İstiklal Harbimiz hiç şüphesiz başlı başına dünyada eşi benzeri olmayan büyük bir başarıdır. Milletimiz, tüm imkansızlıklara rağmen varını yoğunu seferber ederek vatanına, istiklal ve istikbaline sahip çıkmıştır. Türk milleti, tarih yapan ve tarih yazan vasfını böylece bir kez daha göstermiştir. Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktası ise Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’dir.”

“Dünya savaş tarihine geçecek bir başarıya imza atıldı"

Büyük Zafer’in, yok edilmek ve vatanından kovulmak istenen bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun adı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Viyana Kuşatması’ndan beri savunmada kalan ve taarruz gücü zayıflayan ordumuz, Dumlupınar’da elde ettiği zaferle makus talihini değiştirmiştir. Bazı istisnalar haricinde 250 yıldır süren ricat böylece son buldu. Türlü meşakkatler içinde elde edilen bu başarıyla hem milletimizin bağımsızlık iradesi hem de Türk askerinin kahramanlığı perçinlenmiştir.

Zaferin büyüklüğünü anlamamıza yardımcı olacak şu hususa dikkatinizi bilhassa çekmek isterim. Bir İngiliz askeri yetkili, Yunan kuvvetlerinin savunma hattını ‘Türkler, 4-5 ayda bu hattı aşabilirlerse 3 günde aştıklarını iddia edebilirler.’ ifadesiyle tarif ediyor ancak 5-6 ayda aşılmaz denilen bu hattı ordumuz stratejik ve taktik bir baskınla sadece 5 günde darmadağın etmiştir.

Merhum Fahrettin Altay Paşa, Büyük Taarruz’dan Büyük Zafer’e giden yolu hatıratında şu şekilde anlatıyor: ‘Başkomutan Meydan Muharebesi, 5 gün geceli gündüzlü süren büyük bir savaştır. 26 Ağustos 1922 sabah alaca karanlıkla beraber Atatürk’ün Kocatepe’den verdiği emirle açılan topçu ateşiyle başladı. 30 Ağustos 1922 akşamı yine Atatürk’ün Zafertepe’de Mehmetçik ile omuz omuza çarpışırken verdiği süngü hücumu ile son buldu.’ Evet, milletin bağrından çıkan ordumuz, Gazi Mustafa Kemal’in gizlilik içinde yürüttüğü titiz bir hazırlık sürecinin sonunda dünya savaş tarihine geçecek bir başarıya imza atmıştır.”

30 Ağustos Zaferi’nin armağan edildiği kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman evlatlarını gönülden selamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı tebrik etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş dua etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da şehitler için dua ederek, şu niyazda bulundu:

Ey yerlerin ve göklerin, bütün kainatın yoktan var edicisi, ey istediğini istediğine veren, istediği zaman yegane almak gücünün sahibi olan yüce Mevla’mız! Şu anda ellerimizi senin rızan için kaldırdık, bizleri dergahı uluhiyetinden boş çevirme Ya Rabbi. Okumuş olduğumuz Kur’an-ı Kerim’den hasıl olan sevabı evvelen bizzat hulasa-i kainat sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.) Efendimizin mübarek, münevver, mutahhar, aziz ruhu tayyibelerine hediye eyledik, vasıl eyle Ya Rabbi.

İlahi Ya Rabbi! 30 Ağustos’u bizler için zafer haline getiren, meydanlarda Allah için, vatan için mücadele ederken can veren bütün şehitlerimizin ruhlarına hediye eyledik, kabul eyle.

İlahi Ya Rabbi! 30 Ağustos’un başkomutanı başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün gazilerimizin de ruhlarına hediye eyledik kabul eyle. Ruhlarını mele-i alada ferahnak eyle Ya Rabbi.

İlahi Ya Rabbi! Her zaman zalimlerin karşısında, mazlumların yanında olan Peygamber ocağı şanlı ordumuzu karada, havada, denizde her veçhile mansur ve muzaffer eyle. Devletimizi, milletimizi, ezanımızı, bayrağımızı ilelebet payidar eyle Ya Rabbi. Birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle Ya Rabbi. Devletimize göz dikmiş olan dahili ve harici vatan hainlerine fırsat verme Ya Rabbi! Onların vatanımız için, birliğimiz, beraberliğimiz için kurmuş oldukları her türlü tuzakları kendi başlarına makus eyle Ya Rabbi.

Askerimizi, güvenlik güçlerimizi, teröristlere karşı, terör örgütlerine karşı, yurdumuzun içinde ya da sınırlarımızın ötesinde mücadelelerinde her zaman başarılı eyle, muzaffer eyle Ya Rabbi.

İlahi Ya Rabbi! Bedir’den Malazgirt’e, Çanakkale’den 30 Ağustos’a, 15 Temmuz’dan günümüze kadar vatanımız için mücadele ederken şehit olmuş bütün şühedamızın ruhlarına hediye eyledik, kabul eyle Ya Rabbi.”