DİYANET HAC-UMRE

Bircan: Hac Organizasyonu Yönetim Portalı devrede

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Hac Organizasyonu Yönetim Portalı ile organizasyondaki tüm süreçlerin takip edildiğini söyledi.

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, 2024 Hac Organizasyonuyla ilgili Diyanet Haber’e değerlendirmelerde bulundu.

Genel Müdür Bircan, Mekke Din Hizmetleri Ataşelik Binası’nda yaptığı açıklamada, "Hac organizasyonu Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışındaki en büyük organizasyonlarından birisidir. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu organizasyona çok iyi hazırlandık." dedi.

Hazırlıkların sekiz ay öncesinden başladığını vurgulayan Bircan, "İlk kez hacca gitmek isteyen vatandaşlarımızdan başvurularını alarak sadece Türkiye’de uygulanan kat sayılı kura sistemiyle belirlediğimiz hacı adaylarımızın kesin kayıt işlemleriyle süreci başlattık. Sonrasında organizasyonun sevk ve idaresinde görev alacak personelimizin ve sağlık çalışanlarımızın seçimini yine bir komisyon marifetiyle yazılı ve sözlü sınavla belirledik. Sonrasında kafile başkanlarını, din görevlilerini ve tüm ekip personelini ilk yardımdan iletişime, hac fıkhından mekan bilgisine varıncaya kadar kapsamlı bir eğitime aldık. Sonrasında il ve ilçe müftülüklerimiz aracılığıyla hacı adaylarımızın eğitim sürecini başlatarak ilk kafilemizi 9 Mayıs 2024’te Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla kadim geleneğimiz olan Üsküdar Harem’den, Harem-i Şerife Hacı Uğurlama Programı ile kutsal topraklara uğurladık." ifadelerini kullandı.

- Vatandaşlarımızın her an hizmetindeyiz

Hacı adaylarının Suudi Arabistan'daki havalimanlarında prosedürlere tabi tutulmadan otellerine ulaşmalarını sağlayan "Mekke Yolu" projesinin İstanbul’un ardından bu yıl Ankara’da da uygulamaya konulduğunu anımsatan Bircan, projenin dünya genelinde uygulanan 7 ülkeden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Hacı adaylarının tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bütün detayların hesap edildiğine dikkati çeken Bircan, hacı adaylarının Türkiye’den yola çıktıkları andan yurda dönünceye kadar geçen tüm süreçlerde din görevlilerinin kendilerine rehberlik ettiğini, onların olduğu her yerde bulunarak organizasyonun daha iyi sürdürülmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

- Hac organizasyonu yapan dünya ülkelerinde bir ilk

Organizasyonu her geçen yıl daha ileriye taşımak istediklerini kaydeden Bircan, 2024 Yılı Hac Organizasyonu’ndaki yenilikleri şöyle paylaştı:

“Dijital bir çağdayız, bizler de çağın gereklerine uygun olarak devreye aldığımız Hac Organizasyonu Yönetim Portalı ile hacı kafilemizin Türkiye’den çıktığı andan itibaren takibini sağlıyoruz. Hangi havalimanından kalktı, nereye indi, hangi otele yerleştirildi, ziyaret yerleri, saatleri, irşat programları, yemek ve ulaşım planlamaları ile personelin tüm iş ve işlemlerine dair bilgileri anlık olarak görebiliyoruz. Bu uygulama ile de hac organizasyonu yapan dünya ülkelerinde ilkiz.

- Hacılarımızın sağlığını önceliyoruz

Diyanet Hastanemizde bu yıl ilk kez uygulamaya koyduğumuz e-nabıza entegre otomasyon sistemiyle de hacı adaylarının sağlık durumlarını kolaylıkla takip ediyoruz. Sistem üzerinden ilaç takibi yaparak tamamen ücretsiz bir tedavi imkanı sunuyoruz.”

Hacıların beslenmelerini de önemsediklerini belirten Bircan, bu yıl seçmeli zengin bir menünün hacı adaylarına sunulduğunu ve hastanede yatan hastalar ile Çölyak hastası hacı adayları için de özel diyet menüler hazırlandığını kaydetti.

- Ziyaret yerleri ve nafile umreye olanak sağlandı

Bircan, ulaşımda ring seferlerinin artırıldığını belirterek hacı adaylarının Kabe’de daha çok vakit geçirmesine imkan tanıdıklarını ve ziyaret yerleri planlamalarıyla söz verilen üç umreyi yapabilmeleri için olanak sağlandığını aktardı.

- Din görevlilerimiz mavi yelekleriyle daha görünür

Hacı adayları ile din görevlilerinin iletişimini daha da kolaylaştırmak için yeni düzenlemler yaptıklarını dile getiren Bircan, Din görevlilerinin organizasyondaki görünürlüğünü artırmak ve hacı adayları tarafından ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla mavi yeleklerin kullanıldığını ve ziyaret yerlerindeki irşat hizmetleri için de her bir kafile başkanına ses cihazı verildiğini kaydetti.

Bircan, bu yıl ilk kez özellikle deprem bölgesinden gelen hacı adayları için manevi rehberlik hizmetlerinin başlatıldığını ifade ederek, alanında uzman personellerin görevlendirildiğini söyledi.  

Danışma hizmetleriyle de hacı adaylarına 24 saat rehberlik edildiğini aktaran Bircan, "Kalabalık bir coğrafyada bazı vatandaşlarımızın kaybolma olayları oluyordu. Tek merkezden yürütülen bu hizmeti şimdi birçok noktada yürütüyoruz. Vatandaşımız ister Medine-i Münevvere’de ister Mekke’de yolunu bulamayacak olursa kimlik kartının arkasındaki numaradan alanında uzman ekibimizle iletişim kurabiliyor. Onların yönlendirmesiyle oteline intikalini sağlıyoruz." diye konuştu.

Fetva ve İrşat Ekibi tarafından 7/24 hizmet sunulduğunu ifade eden Bircan, hacı adaylarının manevi anlamda dönüşümünü hedeflediklerini belirterek, "Temel amacımız vatandaşlarımıza sahih bir hac yaptırmaktır. Vatandaşlarımızın bulunduğu her yerde onlara dokunmak, gönüllerine girmek istiyoruz. Onlara haccın ruhunu vermesi için akademisyenler ve il müftülerinden oluşan irşat ekibimiz kafilelere yönelik özel programlar yapmaktadır. Yine hac bir ibadettir, bunun için de kadın ve erkek fetva ekibimiz 24 saat fetva hizmeti sunuyoruz." dedi.

- Arafat çadırları izolasyonlu fiberglass sistemle kuruldu

Haccın zirvesinin Arafat olduğunu vurgulayan Bircan, "Arafat’taki hazırlıklarımızı hiçbir ihmale yer vermeden sürdürüyoruz. Her gün görevli birkaç ekip yerinde inceleme ve denetimde bulunuyor. Bu yıl hacılarımız için ilk kez sıcağa dayanıklı izolasyonlu fiberglass sistemle çadırlarımız kuruldu. Yine sanayi tipi klimalarımız ve ilk defa tüm hacı adaylarımıza katlandığında sünger koltuk, açıldığında yatak olan bir konsept sunacağız. Hacı adaylarımızın orada bulunacakları sürede ihtiyaç duyabileceği her şeyi planlıyoruz. Tüm vatandaşlarımızın Arafat’a çıkmasını sağlayacağız, bunun da taahhüdünü veriyoruz." şeklinde konuştu.