MANŞETLER

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Ünal’dan Diyanet’e ziyaret

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı ziyaret etti.

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Devlet Arşivleri Başkanlığının çalışmaları hakkında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a bilgi veren Prof. Dr. Uğur Ünal, babasının emekli bir Diyanet personeli olduğunu belirterek Diyanet’te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı hakkında bilgiler veren Ünal, Devlet Arşivleri Başkanlığının, Osmanlı'dan günümüze kadar olan dönemde devletin bilgi ve belgelerini ihtiva eden ve modern anlamda ilk kez 1846'da teşkilatlanmasına başlanılan köklü bir kurum olduğunu söyledi.

Devlet Arşivleri Başkanlığının faaliyetlerinin yalnızca yerli araştırmacıları değil aynı zamanda tüm ülkelerden on binlerce dünya tarihçisini de yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Ünal, ‘kurumun sahip olduğu muazzam tarihi hafızayı, gelecek kuşaklara aktarma ve tüm devlet kurumlarının belge yönetimini sağlama’ görevi yürüttüğünü aktardı.

Tarihi vesikaların yüksek donanımlı ortamlarda ve gelişmiş sistemlerle muhafaza edildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Uğur Ünal, “Muazzam bir külliye durumunda olan Osmanlı arşivi binalarımızda artık yıllık 200-300 bin görüntü değil 8 milyon görüntü dijital ortama aktarılıyor. Yılda 1 milyon değil 6-7 milyon belge tasnif ediliyor. Dijitalleştirilen yaklaşık 40 milyon belge, internet üzerinden hizmete sunuldu. Aynı gelişim ivmesi Ankara'daki Cumhuriyet arşivimizde de sağlandı. Bütün bunlar, dünya arşivciliğinde örnek ve öncü faaliyetlerdir.” dedi.

Prof. Dr. Ünal, 16 Temmuz 2018'de yayımlanan ‘11 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ ile Devlet Arşivleri Başkanlığının Cumhurbaşkanlığına bağlandığını hatırlattı.

Devlet Arşivleri Başkanlığının Cumhurbaşkanlığına bağlanmasının ardından yeni yapılanmayla birlikte kurumlardaki Osmanlı’ya ait belgelerin Devlet Arşivleri Başkanlığında toplanması için çalışmalar yaptıklarını belirten Ünal, bu kapsamda, Balkanlarda bulunan yüz binlerce tarihi Osmanlı arşiv belgesinin de Devlet Arşivleri Başkanlığına kazandırıldığını ve araştırmacıların istifadesine sunulduğunu kaydetti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise ‘devletin arşivlerinin geleceğe aktarılacak en büyük ve en önemli hafıza olduğunu’ söyledi.

Prof. Dr. Erbaş, “İki kurum arasında arşivlerin muhafazası ve milletimizin istifadesine sunulması için gerekli her türlü iş birliğine hazırız.” ifadesini kullandı.