Diyarbakır Müftülüğü

Diyarbakır’da "Din ve Medeniyet Ulusal Öğrenci Sempozyomu" yapıldı

Diyarbakır İl Müftülüğü iş birliğinde "Din ve Medeniyet Ulusal Öğrenci Sempozyumu" düzenlendi.

Abone Ol

Diyarbakır İl Müftülüğü, Diyarbakır Dinî Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yenişehir İlçe Müftülüğü iş birliği ile "Din ve Medeniyet Ulusal Öğrenci Sempozyumu" düzenlendi.

İki gün süren Sempozyomun 1. Oturumu Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde 2. Gününde ise Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahi dinletisi ile başlayan programda Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Akdeniz yaptığı açılış konuşmasında ürettiği bilgiyi paylaşmayan, kendine saklayan kurumlar ciddi kayıplar elde ederken, paylaşan kurumlarda itibar artışı olduğunu, bilginin paylaşıldıkça değerli olduğunu belirtti. Öğrencilerin gelişmesi ve akademik anlamda katkılar sağlamayı, sistemli bir bakış açısı ile düşüncelerini ifade etmeleri için sempozyumu önemsediklerini belirten Akdeniz, emeği geçenlere teşekkür etti.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Bahadır Opus da sempozyuma paydaş olmanın farklı bir tecrübe olduğunu belirterek, Diyanet Akademisinin çalışmalarından bilgiler verdi.

İl Müftüsü Celal Büyük ise sempozyumun gençlerin ve öğrencilerin fikir dünyalarından süzülecek olan bilgiler dinleyecekleri için kıymetli olduğunu söyledi. İl Müftüsü Büyük, "Bir şeye baktığımız zaman Kur’an merkezli ve sünnet merkezli bakmışız ve bunu biz edebiyatta görüyoruz mimari de görüyoruz hayatın her bir alanında bunu görüyoruz nereye gitmişsek nereyi fethetmişsek oraya Kur’an‘ın ve sünnetin bakışıyla oraya bakmışız ve oraya kendi eserlerimizi ortaya koymuşuz bu sempozyumda özellikle tebliği sunan gençlerimiz bizi umutlandırıyor. Günümüze dair yarına dair umutlandırıyor çünkü biz çok büyük bir medeniyetin çocuklarıyız. Bizim çok büyük bir medeniyetimiz var deyip de geçmişte öykünmek bize bir şey kazandırmıyor. Değerli arkadaşlar bizim de bugün seleflerimiz gibi yedinci yüzyılda sekizinci yüzyılda dokuzuncu yüzyılda ve devamında ki büyük mütefekkirlerimizin ilim adamlarının bilim adamlarını kuran ve sünnet bakışıyla ortaya koymuş olduğu o medeniyetin 21. yüzyılda düşünürler tarafından yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Yani, sadece öykünmek yeterli değildir, bugün her alanda gençlerimizin yeni nesil Kur’an ve sünnet çerçevesi içerisinde Kur’an ve sünnet bakışıyla mimaride, edebiyatta, kültürde, sanatta ve teknolojide kendisini göstermesi gerekiyor, ortaya koyması gerekiyor. Aksi takdirde sadece öykünüp dururuz ve geçmişin o güzel hatıralarını aktarır dururuz. Halbuki bizim bu çerçevede az önce de ifade ettiğim gibi Hayata dokundur çağımızı anlayacak tarzda bir şeyler ortaya koymamız gerekiyor yani yeni eserler ortaya koymamız gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Musa Bağcı ise İlahiyat Fakültelerinin akredite olmasının mutluluğunu paylaşarak, katkı ve emekleri olanlara teşekkür etti. Bağcı, Öğrenci sempozyumlarının öğrencilerin gelişmesi ve yetişmesi için önemli olduğunu, paydaşlı etkinliklerin de kurumlar arası iletişimi güçlendirdiğini dile getirdi.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç da yaptığı konuşmada öğrencilere ve onların gelişmesine katkı sağlayacak etkinliklere önem verdiklerini belirterek, Mayıs ayı takviminin üniversite için dolu dolu geçtiğini söyledi ve öğrenci merkezli tüm projeleri de desteklediklerini dile getirdi. Rektör Karakoç, Filistin'de yaşananların bir medeniyet sorunu olduğunun altını çizdi ve gençlerin geleceğin inşasında iyi rol model olacaklarından şüphe etmediğini söyledi.

Yenişehir İlçe Müftülüğüne bağlı Diyanet Akademi öğrencileri tebliğ sunum yaptı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi "İslam Dininin İnsan Hak ve Hürriyetine Katkıları", ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Siracettin Öztoprak "Eğitim Kurumlarının İnşasında Dinin Rolü" ve Prof. Dr. Metin Yiğit "İslam İlimlerinin İslam Medeniyetine Etkisi" başlıklı sunum yaptı.

Programı teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.