Trabzon Müftülüğü

Dr. Kondi: İslam'a göre kişinin şahsiyeti

Trabzon'da konuşan Dr. Şaban Kondi, "İslam’a göre kişinin şahsiyeti, Allah’a iman, ibadet, güzel ahlak ve sosyal sorumluluk temelleri üzerine inşa edilir." dedi.

Abone Ol

Trabzon İl Müftülüğünce "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinlikleri kapsamında "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" temalı konferans gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Müdürü Dr. Şaban Kondi tarafından verilen konferansa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, İl Müftüsü Selami Aydın, kurum amirleri, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda açılış konuşması yapan İl Müftüsü Selami Aydın, "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sas)'in şahsiyeti, sadece İslam dünyasında değil, tüm insanlık için örnek teşkil eden bir modeldir. O’nun ahlakı, davranışları ve toplumsal ilişkileri, bireylerin nasıl olgun ve erdemli bir şahsiyet geliştirebileceği konusunda en güçlü rehberlerden biri olmuştur." dedi.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım konuşmalarına Mehmet Akif Ersoy’un 'Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır, Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır. Yüreklerden çekilmiş farz edilsin havf-ı Yezdan'ın, Ne irfanın kalır tesiri katiyen ne vicdanın.' dizelerini hatırlatarak hayata bakabilmek için imanın şart olduğu söyledi. Yıldırım, "Bunu bize öğreten Hz. Peygamberimizdir, bize düşen O’nun yaptıklarını, söylediklerini yapabilmeye gayret etmektir." dedi.

Dr. Şaban Kondi ise "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konulu konferansında, Peygamber Efendimizin (sav) hayatını ve öğretilerini ele alarak; "Peygamberimiz (s.a.v) Şahsiyet inşasında ilk adımı hayatın merkezine Allah’ı yerleştirmekle başlıyor. İslam’a göre kişinin şahsiyeti, Allah’a iman, ibadet, güzel ahlak ve sosyal sorumluluk temelleri üzerine inşa edilir. Din, İman, Amel, Helal-Haram Duyarlılığı bir araya gelerek, bir insanın karakterinin manevi, ahlaki ve sosyal boyutlarını inşa eder. Bir birey, bu değerler doğrultusunda yaşadığında, hem kendi iç dünyasında bir denge kurar hem de topluma olumlu katkı sağlayan bir şahsiyet haline gelir. Kısacası, şahsiyet inşası sürecinde bu unsurlar, insanın hem dünyadaki yaşamını hem de ahiretteki sorumluluğunu dengeleyen bir temel oluşturur." diye konuştu.

Kondi, "Müslüman, vicdan sahibi ve merhametlidir, adaletten ayrılmaz. Kötü zan, hile, aldatma, dedikodu ve iftiradan uzak durur. Milli ve manevi değerlerine bağlıdır. Sevgi, saygı ve şefkat doludur çevresine. Doğruluktan ödün vermez her ne olursa olsun.  Dünyaya güzellikler yayar, yarınlara emin adımlarla yürür." ifadelerine yer verdi.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.