Biyografiler

Dr. Selim ARGUN Kimdir?

Abone Ol

1971 Düzce doğumlu olan Selim Argun, hafızlığı akabinde Bolu’da başladığı İmam-Hatip Lisesini İstanbul’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde bir yıl okuduktan sonra kendi isteğiyle kaydını dondurarak Medine-i Münevvere İslam Üniversitesi’ne gitti ve bu üniversitenin Davet ve Usul İlimleri Fakültesinden Pekiyi derece ile mezun oldu. Yüksek Lisans öğrenimini Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrindeki University of Johannesburg’da tamamladı. Osmanlı Devleti tarafından XIX. yüzyılda Cape Town’a gönderilen fıkıh âlimi “Ebu Bekir Efendi’nin Güney Afrika İslam Düşünce ve Kültürüne Katkıları” hakkında yazmış olduğu tezini Şeref Payesi derecesi ile bitirdi. Güney Afrika’da bulunduğu süre içerisinde Johannesburg’da kurmuş olduğu Language Center International adlı dil okulu ülkemizden yüzlerce gencin uygun şartlarda İngilizce öğrenmesine imkan sağladı. Doktorasını Kanada’nın Montréal kentindeki McGill Üniversitesi’nde, “Osmanlı İlmiye Sınıfı, Vakıflar ve Elit Mücadeleleri (1789-1839)” başlığıyla 2013 yılında tamamladı. Doktora süresince aynı üniversitenin İslami İlimler Enstitüsünde dersler verdi. Bilimsel çalışmaları yanında Montreal İslam Konseyi yönetim kurulu üyeliği görevini yürüttü ve millet varlığımıza hizmet eden çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak görevler üstlendi. Uzun yıllar süren yurt dışı hayatından sonra 2013 yılında Türkiye’ye döndü ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalına yardımcı doçent olarak atandı. Akademik faaliyetleri yanında, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yurt Dışı Vatandaşlar Danışma Kurulu üyeliği ile son üç yıldan beri Diyanet İşleri Başkanlığı, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İstanbul Çalışma Grubu Koordinatörlüğü görevlerini yürüttü. 13 Haziran 2017 tarihi itibariyle Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne, 04 Ekim 2017 tarihinde de Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı'na atandı. İyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilen Argun, evli ve bir çocuk babası olup, bröveli dalgıçtır ve amatör olarak ney icracısıdır.

Yayımlanmış Bazı Çalışmaları:

Argun S., Ed., "Osmanlı Yönetiminde Arap Coğrafyası: Sosyal, Siyasi ve İdari Yapı", Ensar Nesriyat, İSTANBUL, 2016.

Argun S., "Elite Configurations and Clusters of Power: The Ulema, Waqf and Ottoman State 1789-1839", Gravity International Print and Design, Johannesburg, 2014.

Argun S., "Günümüz STK'ları ve Osmanlı Vakıf Sistemi: Mukayese ve Değerlendirme", Vakıf ve İktisat, Kurtoğlu, M., Ed., Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür Yayınları, Ankara, ss.183-186, 2014.

Argun S.,"Black Pearl White Tulip: A History of Ottoman Africa Siyah İnci Beyaz Lale; Afrika’da Osmanlı Asırları." Ed. Şakir Batmaz, Kenz Yayınları 2013.

Argun S., Ed., "İlkokul 1. ve 2. Sınıflar İçin Din Dersi Kitabı", İnsanlığa Hizmet Vakfı Yayınları, İSTANBUL, 1998.

Argun S., Ed., "Medine Rehberi", Mektebet eş-Şüheda, , 1997.

Argun S., Ed., "İnsan Ve Çevre", İnsanlığa Hizmet Vakfı, İSTANBUL, 1992.

Argun S., "İslam Dünyasının Geleceği", Diyanet Aylık Dergi, ss.26-29, 2016.

Argun S., "Peygamber Mirası Vakıflar", Derin Tarih, ss.102-107, İSTANBUL 2016.

Argun S., "Güney Afrika’da Bir Osmanlı Alimi: Ebu Bekir Efendi (1835-1880)", Kampüsten Dünyaya, ss.64-69, 2011.

Katıldığı Bilimsel Kongre/Sempozyum ve Bilimsel Toplantılar

“et-Ta'lîm el-Âlî fî Turkiya: el-Furas wa et-Tahaddiyyât”, Nawâkshût, Moritanya Nisan 2015

“New Strategies for the New Era: Rethinking the Charitable Endowments” International Symposium, Masqat, Umman Nisan 2015

European Fatwa and Research Council Meeting: The Culture of Living Together, İstanbul, Ekim 2015

Sudanese – Turkish Universities International Collaboration Forum and Education Fair, Al-Khartûm, Sudan Ocak 2015

Charity and Human Psychology: An Alternative Reading.” Toronto, Canada Eylül 2015

“Unity in Multiplicity: Rethinking ‘Wisdom and Peace’ Together, 1st Asia-Pacific Countries Muslim Religious Leaders’ Summit.”, Ekim İstanbul 2015

G20 Zirvesi Interfaith Summit "Poverty Alleviation and Religion", İstanbul, Kasım 2015

Vakıf Haftası Sempozyumu 'Vakıf ve İktisat', Ankara, Mayıs 2014

“Yabancı Dil ve Lehçelerde Dini Yayınlar Çalıştayı“, Sakarya, Eylül 2014

Payitaht'ta Serhad Serhad'da Payitaht, Mayıs 2014 Eğitimde İstanbul Süreci, , Aralık 2014

Türkiye Bursluları Burslandırma Süreci I. İstişare Toplantısı, İstanbul, Ekim 2014 6.

Uluslararası Terörizm ve Sınır aşan Suçlar Sempozyumu, Antalya, Aralık 2014

1st Summit of Latin American Muslim Religious Leaders, Kasım 2014

International Benchmarking Project: Waqf Management and Development: The Turkish Experience FSM Vakıf University , İstanbul, Haziran 2014

Modernleşme Dönemi Osmanlısında Ulema Aileleri ve Elitleşme, İstanbul, Şubat 2014

İslam Tarihinin İlk Asrında Diyarbakır ve Çevresi, Diyarbakır, Haziran 2014

Religion, Secularism, and Humanitarianism: Exploring Differences, Boundaries, and Connections, Cenevre, İsviçre, Ekim 2009.