Ebussuud Efendi, vefatının 448. yıldönümünde doğduğu topraklar olan Çorum'un İskilip ilçesinde anıldı.
Anma programına Çorum Vali Yardımcısı Tamer Orhan, İskilip Kaymakamı Yunus Emre Vural, İskilip Müftüsü Vahit Demiral, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Eski Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Dağlar, Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Çapraz, Yönetim ve Organizasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Özgür Çark, iş adamları, İskilip Müftülüğü Ebussuud Efendi Erkek Kur'an Kursu öğrencileri ve bazı vatandaşlar katıldı.
Ebussuud Efendi'nin yaptırdığı ve ailesinin medfun bulunduğu İskilip Şeyh Muhyiddin-i Yavsi Camii'nde yapılan programda din görevlilerinin okuduğu mevlidi şerifin ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Göktaş, Ebussuud Efendi'nin ilmi kişiliği ile alakalı sohbette bulundu.
Daha sonra Müftü Demiral, okunan mevlidi şerif ve İskilip Ebussuud Efendi Erkek Kur'an Kursu öğrencilerinin yaptığı hatmi şerifin duasını yaptı.
Program sonrası ilçeye gelen misafir akademisyenler, Ebussuud Efendi Erkek Kur'an Kursunu ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.
Ebussuud Efendi, kimdir?
Ebussuud Efendi, “Müftilenam, şeyhülislam, sultanü’l-müfessirin, hatimetü’l-müfessirin, muallim-i sani, allame-i kül, Hoca Çelebi, Ebu Hanife-i Sani” unvanlarıyla anılır. Ebussuûd ismiyle anılsa da asıl adı Muhammed’dir. Ebussuûd Efendi, 30 Aralık 1490’da İstanbul yakınlarındaki Metris-Müderris köyünde dünyaya geldi. Ailesi Çorum’a bağlı İskilip’ten olup babası Şeyh Muhyiddin Muhammed Yavsi İskilip’e bağlı İmad (Direklibel) köyündendir.
Ebussuûd’un babası Şeyh Yavsi veya Sultan II. Bayezit’e yakınlığı dolayısıyla “hünkar şeyhi” diye de bilinir. Annesi Sultan Hatun’un, Ali Kuşçu’nun kızı olduğu tahmin edilmektedir. Dedesi Mustafa el-İmad da (İmadi) Ali Kuşçu’nun kardeşidir.
Ebussuûd Efendi kazaskerliği ve şeyhülislamlığı sırasında özellikle ilmi rütbe, mevki ve kademeleri sistematik bir düzene kavuşturmaya çalıştı.
Yirmi sekiz yıl on bir ay şeyhülislamlık yapan ve bu arada bazı siyasî olaylarda ağırlığını hissettiren, Kıbrıs seferinin açılmasını fetvasıyla destekleyen Ebussuûd Efendi 23 Ağustos 1574 tarihinde vefat etti.
Cenaze namazı Fatih Camii’nde Kadî Beyzavi tefsirine haşiye yazan Muhaşşi Sinan Efendi tarafından kıldırılıp Eyüp Camii civarında kendisinin inşa ettirdiği sıbyan mektebinin hazîresine defnedildi.