Toplumları ayakta tutan unsurların başında hiç şüphesiz güzel ahlak gelir. Güzel ahlak, toplumun bel kemiğini teşkil eder. İnsan güzel ahlak ile kemale erer, saadet ve huzur dolu bir hayat sürer. Toplum hayatının nizam ve intizamı ancak güzel ahlak iledir. Geçmişte ve günümüzde birçok toplumun geçirdiği bunalım ve huzursuzluğun, nihayetinde bir ahlaki çöküşe dayandığı söylenebilir. Bu sebepledir ki öteden beri bilim adamları, düşünürler, filozoflar ve sosyologlar ahlak üzerinde yoğunlaşmışlardır. Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e (s.a.s.) kadar bütün peygamberler, insanları güzel ahlaka davet etmişlerdir.
Bireysel ilişkilerden sosyal hayata, ticaretten siyasete kadar Efendimizin (s.a.s.) mücadelesinin temelinde güzel ahlakı egemen kılmak vardır. Nitekim Allah Resulü, “Şüphesiz ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim.” hadisiyle de güzel ahlakın insanlık için hayati olduğunu ortaya koymuştur. Yüce Allah da Peygamberimize hitaben, “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” (Kalem, 68/4) buyurarak bu gerçeği teyit etmiştir.
Bizler de Aile Dergisi olarak mümin bir bireye düşen en temel vazife, bütün insanlarla iletişiminde ve etkileşiminde İslam’ın özü olan güzel ahlaka sahip olmaktır, dedik ve Pencere’mizi “Hayatı Kuşatan Değerler Sistemi: Güzel Ahlak”a açtık. Mustafa Irmaklı, yazısında, “İslam’ın gayesi insana varoluşun anlam ve hikmetini, güzel ahlakın önemini ve gereğini öğretmektir.” dedi; huzurlu insan ve sağlıklı toplum inşa etmenin yolunun da güzel ahlakı hayatı kuşatan bir değerler manzumesi olarak sahiplenmek, yaşamak ve savunmaktan geçtiğinin altını çizdi. Doç. Dr. Yaşar Akaslan, “Hz. Peygamber’in Karakter İnşasındaki Rolü”ne değindi. Allah Resulü’nün, şahsiyet inşasında gözettiği ilkelerden bahsetti. Onun (s.a.s.) İslam ümmetinin karakter inşasındaki rol modelliğini en güzel şekilde ifa ettiğini anlattı. Dr. Kübra Çiçekli, “Bir Ahlak İlkesi: Kötülüğü İyilikle Savmak” yazısıyla dosyamıza katkı sundu. Medeniyetimizin Münevver Kadınları köşemiz için Meryem Dalğıç, Baciyân-ı Rum teşkilatının kurucusu “Fatma Bacı”yı yazdı. Bu ayki söyleşimizi Prof. Dr. Celal Türer ile Etik ve Ahlak Kavramları Üzerine…” gerçekleştirdik. Türer, ahlakın, bireylerin veya toplumların iyi ve kötü, doğru ve yanlış hakkındaki inançlarını ve değerlerini ifade ettiğini, bu değerlerin de genellikle kültürden, dinden ve geleneklerden beslendiğini belirtti.
Birbirinden kıymetli yazılarımızla dopdolu olan dergimizi siz kıymetli okurlarımızın beğenisine sunarken bu ay idrak edeceğimiz Mevlit Kandili’nizi tebrik ediyor, tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyoruz.
Dr. Lamia LEVENT ABUL