Alanına katkı sağlayacak on beş makaleyi dergimizin 59/3. sayısıyla istifadenize sunuyoruz. “Kur’ân’ı İndirildiği Gibi Okumak: Tilâvetin Aslî Kaynağı Üzerine” isimli makalesiyle Muhammed Coşkun, Kur’an’ın özel bir okuma biçimi olan tilâvet tarzının üslûbundan ne kastedildiğini, tilâvetin unsurları çerçevesinde kısaca ortaya koymaya çalışmaktadır. Lokman Yılmaz, “Bir Kıraatçi Olarak Ebû Ca‘fer et-Tahâvî ve Müşkilü’l-âsâr’da Kıraatler” adını taşıyan çalışmasıyla çok yönlü bir âlim ve kıraat-i aşere imamlarından Âsım, Hamza, Kisâî ve Halef, şâz kıraat imamlarından ise A‘meş’in râvilerinden olan Tahâvî’yi kıraatçi kimliğiyle irdelemekte ve kıraat meselesine yaklaşımını tespit etmektedir. Muhammet Abay, “Kur’an ve Tefsir Araştırmalarında Kullanılan Elektronik Kaynaklarla İlgili Bazı Problemler” adlı makalesiyle teknolojik gelişmelere paralel olarak elektronik ortamda ilmî araştırmalar yapılırken araştırmacıların karşılaşabileceği problemleri kendi alanı özelinde gündeme getirmekte ve çözüm yolları sunmaktadır. “Kur’ân’da Sükût Orucu ve Konuşma Üslûbu” isimli çalışmayla Abdullah Turhan, Hz. Zekeriyya ve Hz. Meryem kıssaları üzerinden sükût orucunun mahiyetini ortaya koyarken, İslâm’da konuşma üslubunun niteliğini irdelemektedir. Zülfikar Durmuş ve Havva Özata, “Kur’an’da ‘Lâ Tekûnû Kellezîne/Min…’ İfadesi Çerçevesinde Sakınılması Gereken Gruplar” adlı makaleleriyle Allah Teâlâ’nın müminler için yol gösterici kıldığı Kur’an’ın dokuz âyetinde geçen bu ifade üzerinden ilgili davranışlar ve bu davranışları gösteren kişileri tetkik ederek Kur’an bütünlüğü içerisinde konuyu aktarmaya çalışmıştır. “Tercüme Yöntemleri Bağlamında Kur’ân’da Yer Alan Kinayeli İfadelerin Tercüme Usulü” isimli çalışmasıyla Cumali Baylu tercüme çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlarda alana katkı sunmaktadır.
Hızır Yağcı, “Buhârî’de Müşâkele Sanatı: İbn Hacer Örneği” adlı makalesiyle hadislerde geçen müşâkele sanatı örnekleri üzerinde durmuş, kaynak olarak Buhârî’nin el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ adlı eseri ve bu esere İbn Hacer’in yazdığı Fetḥu’l-bârî adlı şerhinden istifadeyle müşâkele sanatına yönelik tespitleri konu etmiştir. “Hz. Ali İçin Güneşin Döndürülmesi Rivayeti Bağlamında Senet Tenkidinin İctihâdîliği” çalışmasıyla Şule Yüksel Uysal, hadis tenkidinin gerek râvi değerlendirmesi anlamına gelen sened tenkidi gerekse hadis metninin içeriğinin diğer veriler ışığında değerlendirilmesinde münekkidin bakışına göre gösterdiği farklılığı/ictihâdîliği sıhhat değeri bakımından çokça tartışılmış olan bir rivayet üzerinden ortaya koymayı amaçlamaktadır. “İmam Gazzâlî’nin Kimyâ-yı Saʿâdet Adlı Eserinde Kullandığı Hadisler ve Bunların Manevi Destek Açısından Değerlendirilmesi” makalesiyle Garip Aydın, Gazzâlî’nin ilgili eserinde hadisleri nasıl yorumladığını ve bu hadislerin manevi destekle ilişkisini tespit etmeye çalışmakta ve hadislerin sıhhat derecelerini kaynak merkezli değerlendirmektedir.
Abdullah Çakır, “Ziyade Miktar Kavramı ve Toptan Fiyatlı Mallar Bağlamında Ziyade Miktarın Satım Akdine Etkisi” isimli makalesiyle alıcı-satıcı arasındaki sözleşme sonrasında ortaya çıkan ziyade miktarın taraflar için doğurduğu problemleri fıkhî müktesebattan istifadeyle çözüme kavuşturacak açılım sunmaktadır. Necmettin Azak, “Mecelle Esbâb-ı Mûcibe Mazbatası Bağlamında Mecelle’nin Küllî Kâidelerinin Kaynaklarının Tespiti Meselesi: Kronolojik ve Analitik Bir İnceleme” çalışmasıyla İbn Nüceym, Nâzırzâde, Hâdimî gibi İslâm hukukçularının ve fıkıh kitaplarının Mecelleüzerindeki etkisini Esbâb-ı Mûcibe Mazbatası çerçevesinde ele almaktadır.
Lamia Levent Abul, “İbn Atâullah el-İskenderi’nin Hikem-i Atâiyye Adlı Eserinde Kalbin Dönüşümü” adlı makalesiyle tasavvufun başat ilgi alanlarından olan kalbi, ilgili eser bağlamında seyr ü sülûk yoluyla geçirdiği aşamaları dikkatlere sunmaktadır. Nadir Karakuş ve İhsan Hacıismailoğlu “Kimya İlminin Öncüsü Olarak Kabul Edilen Bir Emevî Emiri: Hâlid b. Yezîd” isimli çalışmalarıyla İslâm bilim tarihinden örnek bir şahsiyeti konu edinmiştir. “Makam-Kabir Bağlamında Hz. Fâtıma’nın Defni ve ‘Ehl-i Beyt’ Türbesi Mimarisi” adlı çalışmasıyla Aliye Öten, Hz. Fâtıma’nın kabri ve makamı meselesini İslâm mimarisi boyutuyla ele almaktadır. Ömer Kemal Buhari, “Meksika’da İslâm: Tarihçe, Vaziyet ve Fırsatlar” isimli makalesiyle Latin Amerika ülkelerinden olan Meksika’da İslâm varlığını, tarihî süreçte Müslümanların atlattığı badireler üzerinden ortaya koymakta ve İslâm’ın günümüzdeki iz düşümlerini irdelemektedir. Ayrıca bu ülkede hâlihazırda bulunan imkân ve fırsatları Müslümanlar açısından değerlendirme konusu yapmaktadır.
Bu sayımızın akademi dünyasına ve okurlarımıza fayda sağlaması duasıyla…
Prof. Dr. Huriye Martı