Filistin

El Halil Vakıflar Müdürü, katil İsrail makamlarının İbrahim Camii'nin avlusunun üzerini örttüğünü söyledi

Katil İsrail makamlarının özelliklerini değiştirmek için işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kentinde bulunan İbrahim Camii'nin avlusunun üzerini örttüğü belirtildi.

Abone Ol

El Halil Vakıflar Müdürü Gassan er-Recebi, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin caminin avlusunun çatısını sac panellerle kapattığını söyledi.

Katil İsrail güçlerinin bu hamlesini "tehlikeli bir saldırı" olarak niteleyen Recebi, "İsrailli yetkililer sürekli olarak caminin özelliklerini değiştirmeye ve onu Yahudileştirmeye çalışıyor." dedi.

Recebi, İbrahim Camii'nin tamamen İslami bir vakıf olduğunu, katil İsrailli yetkililerin caminin herhangi bir kısmı üzerinde hakkı olmadığını, onu fiilen ve güç kullanarak kontrol ettiğini aktardı.

Filistinli yetkili, katil İsraillilerin, kutsal mekanları ele geçirmek ve kendi ajandasını dayatmak amacıyla Gazze'ye saldırıları kullandığına dikkati çekti.

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde

UNESCO Dünya Mirası Komitesi Temmuz 2017'de Harem-i İbrahim Camii'ni ve El-Halil'deki Eski Şehir'i Dünya Mirası Listesi'ne dahil etmişti.

Filistinliler, asansör inşa etme kararının, korunması gereken bir miras olan caminin tarihi kimliğini değiştirdiği için BM kararlarının ihlali anlamına geldiğini savunuyor.

İşglaci İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.