Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet Akademisi Başkanlığı tarafından Denizli’de düzenlenen "13. Eğitim Görevlileri Semineri"nin açılışına katıldı.
Denizli Barbaros Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan Başkan Erbaş, güçlü bir eğitimle kendi değerlerini geleceğe taşıyamayanlar, başka değerlerin hayatlarına kılavuz yapmaya mahkum olacaklarını belirterek, şunları söyledi:
"Bilgiyi üreterek başkalarının ürettiği bilginin mahkumu olmayacağız. İslam coğrafyasının son birkaç asırdır maruz kaldığı sorunlara bakıldığında bu gerçeğin yansımalarını açıkça görmek mümkündür. Müslümanlar bilgi üretmekten uzaklaşınca İslam medeniyetinin bütün insanlığı kuşatan ilim, irfan, hikmet, adalet ve merhamet çatısı tarumar olmuştur. Bunun sonucunda İslam ümmeti parçalanmış asırlardır sekinet yurdu olan coğrafyamız acı ve gözyaşı diyarı haline gelmiştir."
İnsanlığın bireysel, toplumsal ve küresel boyutta yaşanan sıkıntılara ilişkin Başkan Erbaş, "İslam düşünce ve ahlakından yoksun kalan dünya bugün savaşlar, terör olayları, yoksulluk, güvensizlik, tabiatın dengesinin bozulması gibi kronik sorunların girdabında tarihin en zor dönemlerinden birisini yaşamaktadır." ifadesini kullandı.
Başkan Erbaş, dünyanın yeniden huzura kavuşması için İslam’ın ahlak ilkelerinin ve evrensel değerlerinin insanlığa yeniden teklif edilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bilinmelidir ki yeryüzünün yeniden barış ve esenlik yurduna dönüştürülmesi biz Müslümanların uhdesinde bulunan ulvi bir görevdir." diye konuştu.
"İlim ve eğitim, dirayet, sabır ve fedakarlık ister"
İnsan yetiştirmenin sarraf hassasiyeti gerektiğine işaret eden Başkan Erbaş, şunları kaydetti:
"İlim ve eğitim, dirayet, sabır ve fedakarlık ister. Şüphesiz uğrunda sıkıntı çekmeye, yorulmaya değer en hayırlı, en güzel ve en asil gaye ilim ve eğitimdir. İrfan sahibi, hikmet sahibi insanları yetiştirmek meşguliyetlerin en hayırlısıdır. Eğitimin hareket noktası sahih bilgi, amacı erdemli insan yetiştirmektir. İlmin ve eğitimin nihai hedefi ise insanın dünya ahiret huzuruna erişmesini sağlamaktır."
"Bilgi çöplüğünden bizim, insanlarımızı kurtarmamız lazım"
Başkan Erbaş, bugün bilgiye erişimin son derece kolaylaştığı bir çağın yaşandığına işaret ederek, "Günlük hayatın bir parçası haline gelen dijital araçlar hayatın her bir alanına ciddi anlamda tesir ediyor. Bu durum bir taraftan büyük kolaylıklar sağlarken diğer taraftan da bilgi ve eğitim noktasında pek çok ciddi riski beraberinde getiriyor. Adeta bilgi çöplüğünden bizim, insanlarımızı kurtarmamız lazım. Sahih dini bilgiyi, çağın insanına ulaştırabilmek ve onları İslam'ın değerleriyle buluşturabilmek için kendimizi sürekli yenilemek mecburiyetindeyiz." açıklamalarında bulundu.
32 dini yüksek ihtisas ve dini ihtisas merkezinden 284 müdür ve eğitim görevlisinin katılımıyla gerçekleşen semineri 5 Mayıs’a kadar sürecek.
Seminere, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Dini Yayınlar Genel Müdürü Cafer Tayyar Doymaz ve Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık da katıldı.