Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ilde yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, depremde ağır hasar gören illerden Adıyaman’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile İçişleri Bakanlıklarınca “Bir Oluruz” temasıyla düzenlenen anma törenine katıldı.
Adıyaman Gençlik ve Spor Müdürlüğü Spor Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkesi derinden sarsan, yüreklerde büyük yaralar açan, milletin hafızasında asla silinmeyecek izler bırakan 6 Şubat depremlerinin ikinci seneidevriyesinde olduklarını belirtti.
6 Şubat asrın felaketinde yitirdikleri 53 bin 737 kişinin her birine Allah’tan rahmet niyaz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondakilerle birlikte şehitler için Fatiha Suresi’ni okudu.
Deprem şehitlerinin ruhlarının şad, mekanlarının cennet olmasını dileyen Erdoğan, “Toprağa verdiğimiz canlarımızın aziz hatıralarını, aminlerle, Fatihalarla, Yasinlerle, dualarla kalplerimizde yaşatmaya devam edeceğiz. Rabbim ülkemizi ve milletimizi böylesi afetlerden muhafaza buyursun. Deprem şehitlerimizin yakınlarına ve milletimize bir kez daha sabrı cemil diliyorum. Bu vesileyle tüm şehitlerimizle birlikte dün Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan Binbaşı Murat Kemal Yetişen'e de Allah’tan rahmet diliyor, silah arkadaşlarına ve ailesine taziyelerimi iletiyorum.” diye konuştu.
“Gece gündüz demeden, yorulmadan, sabırla, azimle çalıştık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün hem 6 Şubat gecesinin acısını ilk günkü tazeliğiyle kalplerde hissettiklerini hem de devletin desteği, milletin dayanışması ile deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.
6 Şubat’ta 11 ilde meydana gelen sarsıntıların, sadece bu illerdeki insanları değil, 85 milyon olarak herkesi derinden etkilediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük bir alanda meydana gelen depremlerden 14 milyon vatandaşımız etkilendi. 2,5 milyonu aşkın vatandaşımız farklı illere göç etmek zorunda kaldı. Herkesin altından kalkamayacağı bu ürkütücü tabloya rağmen hem millet hem de devlet olarak bir an olsun ümitsizliğe kapılmadık. Yüreklerimize düşen ateşi bir an önce söndürmek için gece gündüz demeden, yılmadan, yorulmadan, sabırla, azimle kararlılıkla çalıştık.” dedi.
“Çelik bir iradeyle şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırıyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ilk anından itibaren devletin tüm imkanları seferber ederek 650 bin personelle tüm kurumları afet sahasına gönderdiğini dile getirdi. Hızla enkaza koşan arama kurtarma ekiplerinin, güvenlik güçlerinin, sağlık çalışanlarının, işçilerin, mühendislerin, gönüllülerin ve sivil toplum kuruluşlarının tek yürek tek bilek olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“O zor günlerde siyasi menfaat devşirmek amacıyla 'devlet nerede' diye soranlara, 'devlet işte burada halkının yanında' diyerek cevabımızı hem de çok güçlü bir biçimde verdik. Devleti, evsiz kalan analarımızın, babalarımızın, evlatlarımızın ellerini tutarken, dertlilere derman olurken gösterdik. Devleti eğitimden, sağlığa, ulaşımdan, ticarete sorunları çözmek için aylarca deprem bölgesinde kalan bakanlarımızla, yöneticilerimizle, kamu görevlilerimizde gösterdik. Devleti, deprem turistleri çekip gittikten sonra tam 2 yıldır buralarda gece gündüz demeden süren inşa ve ihya çalışmalarıyla gösterdik. Devleti, teslim edilen konut ve iş yerleriyle, yapılan yollar ve köprülerle, inşa edilen okullar ve hastanelerle, verilen destek ve teşviklerle gösterdik. Gözyaşlarımızı içimize akıtarak, emekle, alın teriyle, metanetle, çelik bir iradeyle şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırıyoruz. O gün, yıkıntılarla dolan sokaklarımız bugün çocuklarımızın, gençlerimizin, gülüşleriyle ümit dolu çehreleriyle hamdolsun yeniden çiçekleniyor. Bizi ve devletimizi milletimize ve depremzedelerimize mahcup etmeyen Rabbime bugün bir kez daha hamdediyorum.”
Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde afetlerin ardından enkaz kaldırma çalışmaları yıllar alırken sadece birkaç ayda konutları yükseltmeye başladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşa edeceğimiz konutların tamamının yapımına başladık. Kalan 252 bin konut ve iş yerimizi de hızlıca bitirip hak sahiplerine teslim edeceğiz. Böylelikle yılbaşına kadar toplam 453 bin konut yani neredeyse yarım milyon konut yapacak ve evine girmeyen, iş yerine kavuşmayan tek bir vatandaşımızı dahi bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.
“Bölgede hizmet veren sağlık tesislerine ek olarak 34 sahra hastanesi kurduk”
Deprem bölgesindeki hizmetlerin aksamaması ve hayatın tekrar normale dönmesi için olağanüstü bir çaba gösterildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde 5 bin 588 yataklı 110 sağlık tesisinin tamamlandığını, bölgede hizmet veren sağlık tesislerine ek olarak, 34 sahra hastanesi ve 176 acil müdahale ünitesi kurulduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1000 yataklı Hatay Şehir Hastanesi ile 1000 yataklı Kahramanmaraş Şehir Hastanesinin projelerinin tamamlandığını hatırlatarak, yıl içinde de ihalelerinin yapılacağını bildirdi.
Adalet hizmetlerinin kesintiye uğramadan sürmesi için 1000’e yakını hakim ve savcı olmak üzere yaklaşık 10 bin personelin deprem şehirlerinde görevlendirildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremden etkilenen illerde 6 Şubat öncesi eğitim öğretim faaliyetlerinin 11 bin 567 okuldaki 119 bin 200 derslikte devam ettiğini belirterek, deprem bölgesindeki derslik kapasitesini yüzde 10 artırarak 6 Şubat’tan önceki kapasitenin üzerine çıkartacaklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde ulaşım olmadan atılan her adımın yarım kalacağını belirterek, bölgede kara yolu, hava yolu, demir yolu, denizcilik ve haberleşme alanında önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki işletmelerin sanayi, kalkınma, yatırım teşvikleri ile KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri gibi pek çok alanda yanında olduklarını vurguladı.
“18 bin afetzede öğrenciye öğrenim bursu tahsis ettik”
Gençlik ve spor alanında 23 bin 692 depremzede öğrencinin öğrenim kredisinin karşılıksız bursa dönüştürüldüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “18 bin afetzede öğrencimize de yeni eğitim öğretim yılında öğrenim bursu tahsis ettik. Diyanet İşleri Başkanlığımız, bölgede zarar gören camilerimizin ve Kur’an kurslarımızın onarımı ve inşası için 156 milyon liralık yardımda bulundu. İlköğretim, ortaöğretim ve lisans düzeyindeki 7 bin 90 öğrenciye 10 milyon liranın üzerinde eğitim desteği verdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, 4,1 milyon vatandaşımıza psikososyal destek sundu.” diye konuştu.
Adıyaman’da 27 bin 433’ü konut, 3 bin 973’ü köy evi olan 31 bin 406 konutu teslim ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kalan konutları da 1 sene içinde tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceklerini bildirdi. Daha nice çalışma, proje, eser ve yatırımı Adıyaman ile depremin yıktığı şehirlere kazandırdıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin tüm birimleriyle ve kaynaklarıyla afetzedelerin yanında olmaya devam edeceğini söyledi.
“İlk günden beri deprem bölgesinden elimizi çekmedik”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, medya ve sosyal medyadan yüksek perdeden konuşanların çoğunun zaten deprem bölgesinin yollarını unuttuğunu belirterek, “Biz ise ilk günden beri deprem bölgesinden elimizi çekmedik. Şehirlerimizi ayağa kaldırmak, vatandaşlarımızı yeni yuvalarına süratle kavuşturmak için çalıştık, çabaladık, ter döktük. İnşallah bundan sonra da elimizi buralardan asla çekmeyeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından canlı bağlantıyla Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da açılış ve anahtar teslim törenleri gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Adıyaman ile Adana, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Elazığ’dan törene gelen ailelere konutlarının anahtarını kendisi teslim etti.
Törende, asrın birlikteliğine katkı sağlayan kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcilerine plaket sunuldu. 42 kurum ve kuruluşun temsilcileri, plaketlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Törende, deprem şehitleri için Kur’an-ı Kerim okundu. Ağıt, eserler seslendirildi, gösteriler icra edildi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti
Tören sonunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, deprem şehitleri için dua etti.
Başkan Erbaş, duasında şu ifadelere yer verdi:
“İlahi Ya Rabbi, okumuş olduğumuz Kur’an-ı Kerimden, hatm-i şeriflerden hasıl olan sevabı evvelen bizzat, hülasa-i kainat, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa aleyhisselatu vesselam Efendimizin mübarek, münevver, mutahhar, aziz ruhu tayyibelerine hediye eyledik, kabul eyle. Adıyaman ilimizin manevi mimarı, sahabi, Safvan bin Muattal hazretlerinin ve etrafında medfun bulunan bütün alimlerin, salihlerin ruhlarına da hediye eyledik, kabul eyle Ya Rabbi.
Hassaten okunan Kur’an-ı Kerim’den ve hatm-i şeriflerden hasıl olan sevabı, bundan iki sene önce asrın felaketi olarak yaşamış olduğumuz depremde vefat eden bütün deprem şehitleri kardeşlerimizin ruhlarına hediye eyledik, kabul eyle Ya Rabbi. Ruhlarını mele-i alada ferahnak eyle Ya Rabbi. Peygamber Efendimize komşu eyle Ya Rabbi. Yaralı olan ve halen tedavi görmekte olan kardeşlerimize acil şifalar ihsan eyle Ya Rabbi.
Bugün burada çok önemli bir merasim için toplandık, evlerini kaybeden kardeşlerimize yeni evler yaptık, onları burada kendilerine teslim ediyoruz, yuvalarında mutlu, bahtiyar olarak kendilerine hayırlı uzun ömürler nasip eyle Ya Rabbi.
Bu projelerin geliştirilmesinde, çalışılmasında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün bakanlarımızın, işçisinden mimarına emeği geçen bütün kardeşlerimizin geçmişlerinin ruhlarını şad eyle Ya Rabbi. Kendilerinden razı ol Allah’ım.
Birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle Ya Rabbi. Milletimizi, memleketimizi her türlü kötülüklerden, afetlerden, felaketlerden, görünür görünmez kazalardan, belalardan muhafaza eyle Ya Rabbi. Devletimizi, milletimizi ilelebet payidar eyle Ya Rabbi.”