Diyanet Bilgi

Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?

10 il de yıkıma neden olan şiddetli depremin ardından yaraları sarma çalışması devam ederken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulundan "Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?" sorusuna cevap geldi.

Abone Ol

Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı:

Fıtır sadakası, Ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) artıcı olsun veya olmasın bir mala sahip bulunan her Müslümanın yerine getirmesi gereken maddi bir ibadettir. Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmayan çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebu Davud, Zekat, 20). 

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. 

Depremzedelere zekat verilebilir mi? Depremzedelere zekat verilebilir mi?
Deprem bölgelerinde kefen bulunamadığı taktirde cenazeler ceset torbasıyla gömülebilir mi? Deprem bölgelerinde kefen bulunamadığı taktirde cenazeler ceset torbasıyla gömülebilir mi?

Öte yandan Hanefi mezhebindeki bir görüşe göre fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi de caizdir (Molla Hüsrev, Düreru'l-Hükkâm, 1/195). 

Dolayısıyla doğal afet vb. zorunlu durumlarda, nisap miktarı mala sahip olan bir kimse, Ramazan ayından önce de,  fitresini doğrudan ihtiyaç sahiplerine verebileceği gibi güvenilir kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla da onlara ulaştırabilir.