Fıtratı Korumak

Abone Ol

Diyanet Aylık Dergi Ekim-2024 sayısı kapak konusu Fıtratı Korumak idi. Dergide kendisiyle söyleşi yapılan Zeki Bayraktar hocamızın şu tespiti çok önemli:"Fıtrata aykırı yapılan her müdahale kişinin ve toplumun hayatına yapılan müdahaledir. Onun için, din, dil ya da ırk ayırt etmeksizin fıtrata aykırı her ne yapılıyorsa insanlığın selameti adına onun karışışında yer almalıyız

Dijital dünyadaki baş döndürücü gelişmeler, haber akışının hızlanması ve internetin neredeyse hayatımızın her alanına girmesi ile birlikte bazı olumsuzluklar ve tehlikeler de baş gösterdi. Büyük bir bombardıman var. Kötülüğü yaymak isteyen insanlar her türlü aracı kullanıyor. Özellikle gençleri daha çok etkisi altına alan dijital dünya ve bunun üzerinden üretilen müzik, moda, sinema ve her türlü araçla gençler üzerine çalışılıyor. Bir de kötü örnekler öne çekilip büyütülünce fotoğraf kendilerince tamamlanıyor. 

İnsan / Fıtrat / Ar Damarı

Fıtrat kavramı ile ilgili değişik tarifler vardır. Hayati Hökelekli hocamız şu tarifi benimsemiştir: İlk yaratılış sırasında Allah’ın insan tabiatına bahşettiği yaratanını tanıma eğilimi, ruh temizliği vb. olumlu yetenek ve yatkınlıkları ifade ettiği şeklindeki anlayıştır (DİA). İnsanda yaratılıştan gelen merhamet, acıma, üzülme ve sevinme gibi özellikler vardır. Fıtratta var olan bu davranışların kontrolü insan eliyle takip edilir. Aile, çevre ve aldığı eğitim insanı şekillendirir. İşte tam burada Peygamber Efendimiz (sa) ‘in şu mübarek ifadesini hatırlamak gerekir: “Her doğan fıtrat üzere doğar. Sonra anne babası onu Yahudi yahut Hıristiyan veya Mecûsî yapar”  (Buhârî, Tefsîr, (Rûm) 2; Müslim, Kader, 22)

Kur'an-ı Kerim açık bir şekilde kadın ve erkek olarak iki cins yaratıldığımızı haber veriyor. Şöyle buyrulmuştur: “ Ey insanlar! Şüphesiz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık. “ (Hucurât,49/13)  İlmihal kitaplarımızda hünsâ olarak tanımlanan çift cinsiyetli veya cinsiyeti belirsiz (DİA) olma hali olan insanlar vardır. Ama bu durum istisnadır. Kişinin yaratılıştan gelen cinsiyetini beğenmeme veya tercihini başka yönde kullanması yaratılışa / fıtrata ters olan bir husustur. Diziler, sinema ve Netfliks vb kanallardaki yayınlarda fıtrata aykırı kişilikler belirgin bir şekilde öne çıkarılıyor. Üzücü ama özellikle dünya üzerinde bir insanın kendi cinsiyetini belirleme hakkı gibi fıtrata / yaratılışa ters olan düşünceler belli bir taraftar toplamaya başladı.

Tarih boyunca her inanç grubunda ve toplumda kadın ve erkeğe yüklenen roller vardır. Bu durum Müslüman toplumlar için de geçerlidir. Her toplumda olduğu gibi Müslüman toplumlarda da zaman zaman hatalı davranışlar / âdetler olabilir. Ama bunlar bahane edilerek Müslüman kimliğimizden kaynaklanan temel sorumluluklar ve davranışlar ihmal edilemez. Dinin ana umdeleri olan farz ve haram gibi kavramlar ve bunların karşılığı olan davranışların hayata yansıması Müslüman olmanın gereğidir. Farzlar bizi besleyen, kimliğimizi oluşturan davranışlardır. Haramlar ise, bizi yaratılıştan, kulluktan ve insani değerlerden uzaklaştıran eylemlerdir. Haramlar bizi fesad eder. Fıtratımızı kirletir ve değiştirir. Ve bu duruma engel olunmaz ise sonuç toplumlar için can yakıcıdır. Fıtrata aykırı davranışlar için çok güzel bir tabirimiz vardır: ar damarı çatlamak.

Kadın ve Çocuk Konusu

Kadın ve çocuk konusu tarihte de günümüzde de tartışmaların odağındadır. Özellikle şiddet ve istismar gibi hepimizin yüreğini yakan konular daha da iç yakıcıdır. Kadın ve çocuk biyolojik olarak yetişkin bir erkeğe göre daha zayıf ve korumasız olduğu tartışma götürmez. Şiddete maruz kalma konusunda kadınlar oran olarak daha zor durumdadır. Bu yaranın tedavisini yine kendi dinamiklerimizde aramamız gerekmez mi? Kadın, erkek ve çocuk toplumda her bir ferdin kendi rollerini ve sorumluluklarını yerine getirmesi ve bu birikimle hayata hazırlanması gerekir. Başka dünyaların kendi problemleri için ürettikleri çareler bizim için reçete olamaz. Kaldı ki kendileri için de yeterince çare olamadığı açıktır.

Kadın ve erkek rollerini yeniden çizme adına yaratılışa / fıtrata aykırı tanımlamalar ve çalışmalar insanlığa fayda getirmeyecektir. Belki son yüzyılda kadınların çalışma hayatında daha fazla yer alması ile ortaya çıkan problemlere daha dikkatli bakmak gerekir. Kadın ve erkek birbirini tamamlayan iki cinstir. Bu ikisi arasında üçüncü bir cins yoktur. Zaman zaman açıktan dile getirilen bir insanın kendi cinsiyetini kendisinin belirlemesi gibi fıtrata aykırı durumu hiçbir toplum kabul edemez. Edenler ise bunun acı faturasını ödemeye başladılar bile.

Geleneksel aile yapısının güçlenmesi konusu ile kadın ve erkeğin kendi yaratılış rollerine göre davranması ve bu yönde tedbirlerin alınması öncelikli konulardır. Helal ve haram dengesinde temel referanslarımıza aykırı olan hiçbir davranışa müsamaha gösterilmemesi gerekir. “Özgürlük” gibi anlamı farklı şekilde değerlendirilen kavramların arkasına sığınarak yapılan propagandalara aldanmayalım. Unutmayalım ki, özgürlük ölçüsüzlük değildir.