TEŞKİLAT HABERLERİ

"Hat Sanatı ve Cami Tezyinatı" konferansı

Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nde "Hat Sanatı ve Cami Tezyinatı" konulu konferans düzenlendi.

Abone Ol

Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nde kültürel etkinlikler kapsamında "Hat Sanatı ve Cami Tezyinatı" konulu konferans düzenlendi.

Açılışta konuşan Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Emin Kara, Diyanet Akademisi bünyesinde eğitim veren dini yüksek ihtisas merkezlerinin misyon ve vizyonundan bahsederek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Sonrasında kürsüye gelen Hattat Mahmut Şahin, "Hat Sanatı ve Cami Tezyinatı" konulu konferansında hat sanatı ve tarihi hakkında önemli bilgiler verdi.

Hattat Şahin, hat sanatının tanıtımı, İslam’ın ilk yıllarından Osmanlının son dönemlerine kadar hüsn-i hat sanatının tarihi seyri ve günümüzde devam eden eğitim öğretim geleneğine vurgu yaparak hat sanatında kullanılan malzemelerden oluşan bazı görsellerle konuşmasını zenginleştirdi.

Medeniyetimizde kağıt, kalem ve mürekkebin ifade ettiği manalara değinen Şahin, geçmişte ve günümüzde uygulanan Sülüs, Nesih, Talik vb. gibi yazı çeşitleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kur’an’ın Hicaz bölgesinde indiği, Mısır’da okunduğu ve İstanbul’da yazıldığını belirterek yazı başkentinin İstanbul olduğunu belirtti.

Ayrıca hattat padişahlar ve yazmış oldukları eserlerle ilgili inceliklere değinen Şahin, İslam medeniyetinde hilye yazımı ve meşhur hattatlardan çeşitli yazı örnekleri sundu.