Şems-i Sivasi İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya Peygamberler şehri Kudüs'ün sahipsiz bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Altunkaya, "Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi, ikinci mabedimiz, üçüncü mescidimizdir. Mescid-i Aksa’yı tanımak, onu anlamak bizim kendi tarihimizi tanımak ve anlamamıza vesile olur. Çünkü Kudüs; Hz. Ömer’in emaneti, Selahattin Eyyubi’nin rüyası, Kanuni Sultan Süleyman’ın mirası, Abdulhamid Han’ın davası, ecdat yadigarı bir şehirdir. Kudüs’e, Gazze’ye yardım etmek İslam coğrafyasındaki her bir bireyin hanesine dokunmaktır." dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan ve Kudüs’ün geçmişten günümüze tarihi serüvenini fotoğraflar eşliğinde dinleyicilerle paylaşan Eğitimci-Yazar Musa Biçkioğlu ise "Kültür dediğimiz şey, bir topluluğun, zihniyetin ya da bir milletin ürettiği değerdir. Medeniyet ise kültürün daha üstü ve birden fazla kültürün bir araya gelerek oluşturduğu değerler bütünüdür. Bu yüzden Kudüs’de dünya tarihinden çok fazla siyasi yapı ve topluluk çeşitleri görebiliriz. Bizim medeniyetimizin öngördüğü usul, Hz. Ömer’in Medine’den Kudüs’e getirdiği medeniyet ve usul üzerinedir." ifadelerini kaydetti.
Yazar Biçkioğlu, "İsrail’in 2500 yılda elde ettiği toprak 27 bin metrekare ve bunun tamamına hakim değiller. Kendi devletlerini bile kuramamış, BM kararı ile kurdurulmuş bir devlettir. Orada egemen değiller, sadece var olmaya çalışıyorlar. Ama çok değil, kaçınılmaz bir sonraları var ve sonları gelecek. Kudüs’ü dünya siyasetine tesiri açısından değerlendirdiğimiz zaman, Kudüs’e sahip çıkmaya çalışıyorsanız bütün zalimler bir blok halinde karşınızda duruyor. Kudüs vicdan için tam bir mihenk taşıdır. Mescidi Aksa’nın kıble tarafı İslam coğrafyasının arkeolojik olarak tartışmasız en değerli alanıdır. Kudüs Allah’ın mukaddes evidir ve onu hep birlikte korumalıyız." diye konuştu.
Konferansa, Sivvil Toplumlu Kuruluşları temsilcileri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.