#KEŞFET

İnsanoğlunun Bitmeyen Merakı

Merak, insanın yaratılışında olan bir özelliktir. Bu merak, sadece dünyayı anlamaya yönelik değil, yaratıcısını tanımaya, O'na yaklaşmaya dair bir arayıştır aynı zamanda.

Abone Ol

İnsan tarih boyunca, Yüce Allah'ın varlığını, mahiyetini ve nerede olduğunu sorgulamış; O'na nasıl ulaşabileceğini, seslendiğinde sesinin duyulup duyulmadığını hep merak etmiştir.

Bir gün bir bedevi, Peygamber efendimize bu merakla gelir ve "Rabbimiz bize yakın mıdır; O'na gizlice mi seslenelim? Yoksa uzak mıdır; O'na bağırarak mı seslenelim?" diye sorar.

Bu samimi soruya, Cenab-ı Allah'ın cevabı net ve kesindir: "Kullarım sana, beni sorduğunda söyle onlara, ben çok yakınım. Bana dua ettiğinde ona karşılık veririm." Bu ilahi mesaj, insana Allah'ın her an yanında olduğunu ve O'na yönelen her kalbin cevapsız kalmayacağını bildirir.

Ayetlerde de ifade edildiği gibi, "Nerede olsanız, O sizinle beraberdir" ve "Biz insana şah damarından daha yakınız." Bu yüzden insanın merakı, O'na ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu anlamasıyla son bulur.