Filistin

İşgalcilerin Beyt Hanun’a düzenlediği saldırısıda akraba iki aileden 25 kişi şehit oldu

İşgalcilerin akşam saatlerinde Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun beldesinde bir evi hedef aldığı hava saldırısında içeride bulunan akraba iki aileden 25 kişi şehit oldu.

Abone Ol

Ailenin akrabalarından Abdurrahman Kelhut, "işgalciler, Kelhut ailesine mensup iki ailenin barındığı bir evi vurdu ve aileleri tamamen yok etti." dedi.

Kelhut, "İlk aile baba, çocukları, eşleri ve torunlarından oluşuyordu. İkinci aile ise baba, anne ve iki küçük kızlarından oluşuyordu." diye konuştu.

Saldırıda 25 kişinin yaşamını yitirdiği, her iki ailenin de devam eden işgalci saldırıları nedeniyle Cibaliya Mülteci Kampı'ndan Beyt Hanun'a göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

İşgalcilerin Beyt Hanun kasabasında düzenlediği diğer hava saldırılarında da 15 Filistinli hayatını kaybetmişti.

İşgalcilerin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 492'si çocuk, 11 bin 979'u kadın olmak üzere 44 bin 758 Filistinli öldü, 106 bin 134 kişi yaralandı.

Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İşgalcilerin hapishanesinde bazı Filistinli tutuklular bozuk yiyeceklerden zehirlendi

Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan açıklamalarda, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki Etzion Hapishanesi'nde tutulan 9 Filistinlinin zehirlendiği belirtildi.

Filistinli tutukluların yemekten zehirlendikleri bilgisi verilen açıklamada, "Bu, Etzion Hapishanesi'nde yaşanan ilk zehirlenme vakası değildir. Yıllardan beri Etzion Hapishanesi'nde yatan Filistinlilerde zehirlenme vakalarına rastlanıyor." ifadesi kullanıldı.

Filistin Esirler Cemiyeti Basın Sorumlusu Emani Serahine, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Etzion Hapishanesi'nin soruşturma merkezi olarak kullanıldığını ve halihazırda 111 Filistinlinin burada tutulduğunu söyledi.

İşgalcilerin Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten beri işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 11 bin 900'ü geçtiği belirtiliyor.

Gazze'den dönen Amerikalı doktorlardan "Gazze'de soykırım bitsin" çağrısı

İşgalcilerin soykırımına maruz kalan Gazze'de görev yaptıktan sonra ABD'ye dönen Amerikalı doktorlar, Washington'da ortak basın toplantısı düzenledi.

"Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onurlandırma ve Bu Suçun Önlenmesi Günü" dolayısıyla düzenlenen, Filistin'den de canlı bağlantının yapıldığı ve ABD'nin farklı eyaletlerinde de benzerleri düzenlenen organizasyonda konuşan doktorlar, "Gazze'de soykırım son bulsun" çağrısında bulundu.

Düzenlenen basın toplantısında Gazze'deki görev süreleri boyunca gördüklerini aktaran doktorlar, yaşadıklarını anlatmakta zorlandı.

Basın toplantısına katılan doktorlardan Razan Al-Nahhas, AA muhabirine duygu ve düşüncelerini anlattı.

"Travmayı tam anlamıyla ifade etmenin bir yolu yok"

Al-Nahhas, "O an hissettiğiniz duyguları ve travmayı gerçekten tam anlamıyla ifade etmenin bir yolu yok. Aile bireylerinin çocuklarının ve akrabalarının cesetleri üzerine kapandığını ve ağladığını görmek, buna hazır olmanızın mümkünatı yok." dedi.

Gazze'de 5 hafta görev yapan acil tıp uzmanı Al-Nahhas, gönüllü görevi sırasında çok acı şeylere tanık olduğuna işaret ederek "Oradayken bir umutsuzluk hissine kapılıyorsunuz çünkü bu hastaları görüyorsunuz, onları tedavi etmeyi ve onlarla ilgilenmeyi çok istiyorsunuz ama bunu yapamayacağınızı biliyorsunuz." diye konuştu.

Al-Nahhas, işgalcilerin saldırılarının hiç durmadığı günlerde son derece kısıtlı imkanlar altında çalıştıklarını ve "şehit ve yaralı sayısının çokluğu" karşısında bazen hangi yaralı daha acilse sadece onlara bakabildiklerini ifade etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICC) imkan olması durumunda ifade vermek istediğini de kaydeden Amerikalı doktor, "Yabancı basını ve araştırmacıları içeri almıyorlar. Gerçekten hiç kimsenin bu soykırıma tanıklık etmesine izin vermiyorlar. Dolayısıyla içeri girmiş olan birkaçımız için bu bir görev, bunu yapmayı kesinlikle isterim." dedi.

"Politikacılarımız artık seçmen taleplerine göre oy kullanmıyor"

ABD Dışişleri Bakanlığında görev yaparken işgalcilerin Gazze'deki soykırımına desteği nedeniyle bakanlıktan istifa eden Hala Rharrit de artık işgalci katliamlarının son bulması gerektiğini vurguladı.

Rharrit, işgalcilerin Gazze'de soykırım işlediğine dair artan kanıtlara Washington'daki birçok politikacının kayıtsız kaldığını ifade etti ve Amerikan siyaseti üzerindeki çıkar gruplarının etkisine işaret etti.

"Politikacılarımız artık seçmen taleplerine göre oy kullanmıyor. Artık Amerika için neyin iyi olduğuna göre oy kullanmıyorlar." diyen eski diplomat, "Bu kararlar ABD'yi daha güvenli kılan, ABD'nin çıkarlarına göre alınmıyor. Hangi bağışçılara karşılık vermem gerekiyor? Hangi bağışçılar beni seçtirecek? İşte bunlar karar almayı yönlendiriyor. Bu, Amerikan halkı için tehlikeli." dedi.