İstanbul Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu (ADRB) tarafından GSB Çemberlitaş Gençlik Merkezi Konferans Salonunda "Yaşlılık Psikolojisi ve Yaşlılarla İletişim" konulu seminer programı düzenlendi.
Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye genelinde uyguladığı "Büyüklerimize Vefa Zamanı" projesi kapsamında İstanbul’daki il ve ilçe proje ekibi üyelerine yönelik seminere Klinik Psikolog ve Yazar Dr. Rukiye Karaköse konuşmacı olarak katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile ve Dini Rehberlik Hizmetlerinden sorumlu İstanbul Müftü Yardımcısı Huriye Akbıyık, "Ülkemizde günden güne yaşlı nüfusumuz artmaktadır. Buna bağlı olarak karşılaşılan sorunların çoğalması sebebiyle her kuruma vazifeler düşmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız da toplumu dini yönden aydınlatmak vazifesi ile bu alanda projeler üretmektedir. Büyüklerimize Vefa Zamanı Projesi böylece ortaya çıkmıştır. Proje ilde ve ilçelerimizde ADRB koordinasyonunda tüm koordinatörlükler, diğer resmi kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde yürütülecek. Projeyi yürütürken dikkat etmemiz gereken hususlar var. Proje kapsamında seminerimizi bu ihtiyace binaen gerçekleştiriyoruz. Konuşmacı Klinik Psikolog Dr. Rukiye Karaköse’ye ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum." dedi.
Seminerde “Yaşlılık Psikolojisi ve Yaşlılarla İletişim” konusunda sunum gerçekleştiren Dr. Karaköse, "Modern zamanlar aile kurumunu atomize etti. Hayata bakışımızı ve yaş algımızı değiştiren bir etki oluşturdu. Sanayi devrimi sonrası Batı anlayışı yaştaki bilgeliği ve hikmeti yok sayma eğilimindedir ve yaşlı nüfusun ekonomik değer görülmemesi toplumsal bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. ‘Yalnızlık Bakanlığı’ kurulan bir devirde yaşıyoruz. Aile kurumunun yapısı fonksiyonlarının gözden geçirilerek sosyal hizmetlerin, danışmanlık hizmetlerinin manevi hizmetlerin çok ciddi hazırlanması gerekiyor. Yaşlılarımıza manevi destek hizmetini götürürken kullandığımız dile, sıcak bir yaklaşım göstermeye dikkat etmeliyiz. Çalışmalarımızda 'Büyüklerimize Vefa Zamanı' proje adında olduğu gibi olumlu bir dil kullanmalıyız." diye konuştu.
Seminerde Kur’an-ı Kerim tilaveti Nuruosmaniye Camii İmam-Hatibi Nizamettin Selvi tarafından gerçekleştirildi.
Program, soru cevap bölümünün ardından çiçek takdimi ile sona erdi.