DİYANET HABER

Akademi Başkanı Kaan: Amacımız, ilmi donanıma sahip, yaşantısıyla örnek din gönüllüleri yetiştirmek

Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Osman Enver Kaan, “Amacımız ilmi ve mesleki donanıma sahip, ahlakı ve yaşantısıyla örnek, din gönüllüleri yetiştirmek.” dedi.

Abone Ol

Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, akademide yürütülen eğitimler hakkında Diyanet Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Kaan, Diyanet Akademisi Başkanlığının 16 Mart 2022’de kurulduğunu hatırlatarak, Diyanet Akademisi İhtisas Merkezlerinde 55 farklı modülde eğitim programı bulunduğunu ve yılda yaklaşık 40 bin personelin eğitime alınabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

- “Mesleğe Kabul Sınavı’nda başarılı olanların ataması yapılacak”

Diyanet İşleri Başkanlığına personel alımlarının bundan böyle Diyanet Akademisi Başkanlığı üzerinden yapılacağını belirten Kaan, akademi üzerinden alınacak ilk din görevlilerinin eğitimlerinin 26 ilde bulunan 32 eğitim merkezinde devam ettiğini kaydetti.

Kaan, 5 Haziran’da başlayan eğitimlere 3 haftalık ara verildiğini aktararak, “Eğitimler, 4 Eylül itibarıyla tekrar başlayacak. 8 aylık bir eğitimden geçecek bu arkadaşlarımız. Ondan sonra mesleğe kabul sınavında başarılı olanların ataması yapılacak.” dedi.

Kaan, akademide yürütülen hizmet öncesi eğitimlerin amacını dile getirerek, “İlmi ve mesleki donanıma sahip, ahlakı ve yaşantısıyla örnek, kurumsal aidiyet bilinci ve özgüveni yüksek, yeniliğe açık, iletişim becerileri gelişmiş, kitle iletişim araçlarını etkin ve güzel bir üslupla kullanan din gönülleri yetiştirmek. Kendini sürekli güncelleyen, yapıcı ve kuşatıcı bir dil kullanarak, Kur’an ve Sünnet rehberliğinde üretilen bilgiyi, toplumun tüm kesimlerine aktarabilecek bir din görevlisi profili ortaya koymak ve bu arkadaşların dinimizin rahmet yüklü mesajlarını güzel bir tavır içerisinde halkımıza ulaştırmasını sağlamak.” diye konuştu.  

- İslami ilimlerin yanı sıra iletişim ve rehberlik dersleri

Eğitimlerin ünvana göre farklı modüllerden oluştuğunun altını çizen Kaan, şöyle konuştu:

“Kur’an-ı Kerim derslerinde yüzüne ve ezber okuma ve tecvid bilgisi, İslami ilimlerde meal, ilmihal, hadis, kelam, akaid ve İslam ahlakı var. Din Hizmetleri diye bir alanımız var. Bir de iletişim ve rehberlik dersimiz var. Bir diğer alanımız olan Mesleki Bilgi ve Beceri dersinde İmamlık, müezzinlik bilgi ve becerisi, öğreticilik mesleğine giriş, hafızlık eğitimi öğreticilik formasyonu, 4-6 yaş eğitimi öğreticilik formasyonu, dini musiki uygulama ve staj. Bir de devlet teşkilatı ile ilgili mevzuatı ve Akademi yönetmelikleri dersimiz var. Kültürel Etkinlikler diye bir alan var. Burada kitap okuma, konferanslar, adanmış ömürler belgeselleri, tecrübe paylaşımı, yarışmalar, münazaralar, sanatsal faaliyetler olacak. Özellikle mesleki bilgi ve beceri bölümünde daha spesifik, daha özel, meslekte kendi yapacağı işe yönelik eğitimler alacaklar.”