Diyanet TV'de yayınlanan "Yeni Güne Merhaba" programında aile kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar ele alındı.
Programa konuk olan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Şahabettin Karabay, İslam'da aile ve evlilik anlayışına dair önemli açıklamalarda bulundu. Karabay, evlilikte dikkat edilmesi gereken noktaları Kur'an-ı Kerim ve Peygamber hadisleri doğrultusunda değerlendirerek, evlilikte huzur, sevgi ve rahmetin önemini vurguladı.
"Evliliğin Temeli: Sevgi, Rahmet ve Sükûnet"
Karabay, evliliğin yalnızca bir beraberlik değil, aynı zamanda huzur ve sükûnet arayışı olduğunu belirtti. Konuşmasında, Kur'an-ı Kerim'deki " Onlara ısınıp kaynaşasınız diye size kendi türünüzden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun kanıtlarındandır. Doğrusu bunda iyi düşünen kimseler için dersler vardır." ayetine dikkat çekti. Evliliğin, bireyin dış dünyanın karmaşasından sıyrılıp huzur bulacağı bir ortam olması gerektiğini vurgulayan Karabay, bu yuvayı kurarken sevgi ve rahmetin temel alınması gerektiğini belirtti.
Karabay, Peygamber Efendimizin evlilik konusunda verdiği öğütleri de hatırlatarak, "Efendimiz, bir kişinin dört sebeple nikâhlandığını söyler: malı, asaleti, güzelliği ve dini için. Ancak Peygamber Efendimiz, dini bütün olanı tercih etmenin en doğrusu olduğunu vurgular. Bu tercih, kişinin hem dünya hem ahiret saadetine vesile olabilir." dedi. Evliliğin huzur ve mutlulukla uzun yıllar devam etmesi için bu temel değerlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
"İslam’da denklik önemlidir"
Konuşmasında İslam'da denklik kavramına da değinen Karabay, eş seçiminde sadece maddi ya da dışsal faktörlerin değil, dini ve ahlaki uyumun da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Karabay, "Eş seçiminde asgari müştereklerde buluşulması, kültürel uyumun sağlanması önemlidir. Kişilerin bu konularda düşünmesi ve ailelerin de bunu göz önünde bulundurması gerekir." dedi.
Evliliğin sadece iki insanın birleşmesi değil, aynı zamanda iki ailenin de bir araya gelmesi olduğunu belirten Karabay, kültürlerin uyumu konusuna da dikkat çekti. Küçük gibi görünen farkların, örneğin yemek alışkanlıklarının bile evlilik içinde zamanla önem kazandığını söyleyerek, bu gibi detayların da evlilik kararı öncesinde göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
"Evlilik, deneme-tahtası değil"
Karabay, günümüz gençlerinin evliliğe yaklaşımına dair de eleştirilerde bulundu. Özellikle "Olmazsa boşanırız." düşüncesiyle hareket eden gençlerin, evliliği bir deneme tahtası gibi gördüklerini ifade etti. "Evlilik, öylesine başlanıp yürütülebilecek bir kurum değildir. Karşılıklı fedakarlık ve sorumluluk gerektiren bir bağdır. Bu yüzden, gençler evlilik öncesi kendilerini iyi tanımalı ve ne istediklerini bilmelidir." dedi.
Evliliğin güzelliklerinin yanı sıra sıkıntıları da olan bir yolculuk olduğunu ifade eden Karabay, gençlerin bu sorumluluğa hazır olup olmadıklarını iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Karabay, ailelerin de bu konuda gençlere rehberlik etmeleri ve onların yanlış kararlar almalarını engellemeleri gerektiğini söyledi.
Karabay, evlilik öncesi çiftlerin birbirlerini tanımalarının ve değerlerini anlamalarının önemine vurgu yaptı. Eskiden toplumların daha küçük ve birbirine yakın olduğunu, insanların birbirlerinin ailelerini daha iyi tanıdığını hatırlatan Karabay, "Artık insanlar birbirlerinin aileleri hakkında çok az bilgiye sahip olabiliyor. Evlilikten önce çiftlerin bir araya gelip, ahlaki sınırlar çerçevesinde birbirlerini tanımaları ve aile değerlerini öğrenmeleri çok önemli." dedi.