Diyanet Takvimi

Kitap bir ihtiyaç maddesi midir?

Bir Hadis: "Allah buyurdu ki: ‘Ey âdemoğlu! Bana dua edip affımı ümit ettikçe ne günahın olursa olsun seni affederim’." (Tirmizî, Deâvat, 109)

Abone Ol

Kitap bir ihtiyaç maddesi midir?

İhtiyaçlar sınırlıdır, zevklerinse sonu yoktur. Yaşam biçimimiz ihtiyaçlarımızı belirler, bu sebeple sınırlar daralır ya da genişler ama illaki neticeye varılır. Zevklerimizin kaynağı ise hayal gücümüzdür. Dizginlenemez ve yola getirilemez. Peki, kitap bir ihtiyaç maddesi midir yoksa zevk meselesi mi? İnsan, kitaba ne nazarla baktığına karar vermeli önce. Kitap bir ihtiyaç ise ona denk bir imkân bulunur; tedariki, tasnifi, tedrisi, tertibi mümkündür. Eğer bir zevk ise bu iptiladan kurtuluş yoktur. Okumak, yapmaya mecbur olmadığımız bir ödevdir ve lahuti bir haz vadeder. Âşık, güzellik karşısında iflah olmaz bir muzdariptir. Seyyahı hangi dağ, vadi, leb-i derya doyurabilmiş ki… O hâlde kari (okur), hiçbir âşığın, hiçbir seyyahın hasılı hiçbir müptelanın tatmin olamadığı bu dünyada ne diye sükûn bulacakmış. “Okumaktan mana ne” ise kitaptan mana da odur. Öyleyse telaşa mahal yoktur, insan nasibi kadar yer, nasibi kadar yaşar ve nasibi kadar okur.

---

“Allah’ım! Sen yardım istenilensin, dualar ancak sana ulaşır, duaları sen kabul edersin, güç ve kuvvet ancak Allah ile birlikte vardır.” (Tirmizî, Deavât, 94)