Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen, Osmanlı döneminden kalma Priştine’deki Prinaz Camii ile Cakova’daki Mahmut Paşa Camii, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla düzenlenen törenlerle ibadete açıldı.

Cakova’daki açılış töreninde konuşan Bakan Ersoy, Kosovalılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkının selamlarını iletti. Mahmut Paşa Camii restorasyonuyla ilgili bilgi veren Ersoy, “Restorasyonda harim duvarlarındaki kalem işleri korundu, katı ahşaplar ile doğramalar yenilendi. Ahşap kubbeli tavanda konservasyon işlemi ile barok kalem işleri ıslah edildi. Son cemaatin doğu cephesinde bir kütüphane oluşturuldu. Minarenin güçlendirilmesi ve külah değişimi de gerçekleştirildi. Çevre düzenlemesiyle abdest alma mahalli yapıldı. Bütün süreçlerde statik güçlendirmeler titizlikle gözetildi. Gerçekten kapsamlı ve özenli bir çalışmayla bu kıymetli tarihi eseri ihya ettik.” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava ile Cakova Belediye Başkanı Ardian Gjini de desteklerinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

Beraberindeki heyetle Cakova’daki Osmanlı eserlerinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile Kosova İslam Birliği işbirliğinde Priştine’de yapılan, kaba inşaatı süren Merkez Camii’ni, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Priştine’deki Emir Alaaddin Camii’ni ziyaret ederek buralarda incelemelerde bulundular.

“Balkan fatihi” olarak bilinen Osmanlı’nın üçüncü padişahı Murad Hüdavendigar’ın (I. Murad) Priştine yakınlarındaki türbesini de ziyaret eden Bakan Ersoy ve Başkan Erbaş, burada Sultan Abdülmecid Han’ın beratıyla 1854 yılında türbedar olarak tayin edilen Buharalı Hacı Ali Bey ailesinin mensubu Saniye Türbedar ile bir araya geldi.

Bakan Ersoy ve Başkan Erbaş, Kosova İslam Birliğini ziyaret etti. Ziyarette, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava ile ortak yürütülen projeler ve işbirliği fırsatları görüşüldü.

Ziyaretlerde, Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Priştine Din Hizmetleri Müşaviri Bünyamin Albayrak ile ülkedeki Türk kurumlarının temsilcileri eşlik etti.