Kütahya Müftülüğü

Kütahya'da çocuklar kukla "Çilek" ile Kur’an-ı Kerim öğreniyor

Abone Ol

Kütahya İl Müftülüğüne bağlı Yediler Camii 4-6 Yaş Kur’an Kursunda görev yapan Betül Eryılmaz, "Çilek" adını verdiği kuklasıyla öğrencilerin derse ilgisini artırıyor.

Çocuklar, kukla yardımıyla dini değerlerin yanı sıra iyi insan olmanın yolunu eğlenerek öğreniyor.

Yaklaşık iki  sene önce vantrilok kukla konuşturma eğitimi alan Eryılmaz, "Şu anda bu yöntemi derslerimde aktif olarak kullanıyorum. Bu tekniği ilk kez bir televizyon programında okul öncesi öğretmenliği yapan bir bayanda izlemiştim çok hoşuma gitti. İlk olarak kendim çoraptan, keçeden kuklalar yaptım onları konuşturarak başladım.  Sonra Çilek girdi hayatıma. Kuklamın ismi Çilek. Çilek sanki sınıfımızdan biri gibi oldu. 4 yaşında, çocuklar gibi öğrenmeye meraklı, biraz fazla soru soran, biraz şakacı. Özellikle değerler eğitimi, adap ve harf öğretimi sırasında Çilek çoğu zaman dersimize eşlik ediyor. Çocuklar onu çok seviyor, Çilek bizimle olduğunda dersi çok daha meraklı ve severek dinliyorlar. Özellikle Çilek konuşurken benim dudaklarının oynamaması öğrencilerimi çok şaşırtıyor. Her şeyi onlarla birlikte öğrenmesi, dua ve adapları öğrenmesi, harfleri çalışması, tekrar etmesi, çocuklarla bol bol sohbet etmesi hem çocukların ilgisini çekiyor hem dersi keyifle işlememizi sağlıyor." dedi.

-"Çocuk deyince hepimizin aklına hikaye ve masallar geliyor"

Diğer yandan hikaye ve masal anlatıcılığı yapan Eryılmaz, "Çocuk deyince hepimizin aklına hikaye ve masallar geliyor. Kültürümüz bu anlamda çok geniş. Karagöz-Hacivat sahneleri, Dede Korkut Masalları, Anadolu masal ve hikayeleri nesiller boyu aktarılagelmiş. Bizler de kurslarımızda derin öğütler içeren hikaye ve masallar anlatıp öğrencilerimize değerlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Ancak hepsinin aynı anda dikkatini çekmek  her zaman kolay olmuyor. Aldığım bu eğitimle kısa zamanda anlatıcılık tekniklerini öğrendim ve uygulamaya başladım. Her masalın, hikayenin ardından bir sanat etkinliği ile desteklemeye çalışıyorum. Def eşliğinde hep birlikte masalın şarkısını söylüyoruz. Bazen masal ile ilgili şarkıyı kendim oluşturuyorum. Anlatıcılığın teknik ve yöntemlerini bilmek işimi kolaylaştırırken öğrencilerin ayrıca zevk almasını sağlıyor. Bu şekilde, ilgilerini çekmeyen bir konuda bile çok rahat ilgilerini çekebiliyorum." diye konuştu.