Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 Yılı Hac Organizasyonu kapsamında Medine’deki son durumu Diyanet Haber’e değerlendiren Medine Koordinasyon ve İskan Ekip Başkanı Ahmet Bulut, "Hacılarımızın yüzde 64'ü hac öncesi Medine ziyaretlerini gerçekleştirdi yüzde 34’ünü ise hac sonrası ağırlayacağız." dedi.

Bu yıl Medine Koordinasyon ve İskan Ekibinin yeniden yapılandırıldığını belirten Bulut, "2024 yılı Diyanet İşleri Başkanlığı hac organizasyonu kapsamında 1 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye'den hareket eden ekibimiz öncelikle Koordinasyon ve İskan Ekibimizin merkezini oluşturduk. 69 personelimiz ile 20 tane otelde hacılarımıza hazırlık yaptık." diye konuştu.  

- Acentelerle gelen hacılara da aynı hizmet sunuldu

9 Mayıs itibariyle hacıların gelmeye başladığını ve güllerle karşılandığını ifade eden Bulut, "Hacılarımızın memnuniyetini gördük. Biz acentelere ayrıca hizmet sunduk ve acentelerdeki hacılarımızın karşılanması, onların hizmetlerinin sunulması ve uğurlanmasında yine TÜRSAB yetkilileri ile yapılan ortak görüşmelerle kendi hacımıza yapmış olduğumuz hizmetin aynısının acentelerden de alınması noktasında gayret gösterdik." ifadelerini kullandı.

- Ziyaret yerlerinde irşat faaliyetlerini önemsedik

Fetva ve İrşat hizmetlerini önemine işaret eden Bulut, "Koordinasyon olarak hacılarımızın burada manevi açıdan desteklenmesi için Medine-i Münevvere’de özellikle irşat faaliyetlerine önem verdik. Bu bağlamda fetva ve irşat ekibimizin sağlıklı bir şekilde hizmet verebilmesi için Koordinasyon ve İskan Ekip Başkanlığımızda bir ofis oluşturduk ve burada gelen soruları cevapladık. Aynı zamanda Fetva ve İrşat faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması noktasında ortak bir çalışma yürüttük. 28 tane irşat personelimizle Medine’ye gelen bütün kafilelerimize irşat faaliyeti uygulandı. Buranın hem manevi havasını hem de buradaki tarihi dokuyu hacılarımıza anlatma imkanı elde etmiş olduk." şeklinde konuştu.

- Hacılar, havalimanı ekibince karşılanıp uğurlanıyor

Bulut, "Hacılarımız özellikle Türkiye'den gelirken daha rahat bir şekilde yolculuk yapabilmeleri için daha önce yapılan anlaşmalar çerçevesinde havaalanında 22 kişilik havaalanı ekibimiz 3 tane de yerel personel olmak üzere toplam 25 personelimiz, hacılarımızı havaalanında karşıladı. Valiz organizasyonunu bizim ekipler tarafından gerçekleştirildi ve valizleri otellere kadar getirilerek hacılarımızın katlarına teslim edildi. Herhangi bir kayıp valiz durumda da yine bizim ekiplerimiz bunun takipçisi olarak hacılarımızın mağdur olmasını engellemiş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

- Hacılara özel kargo hizmeti

Hacılara çeşitli imkanlar sunduklarını belirten Bulut, şöyle konuştu:

"Kargo ekibimiz, 18 kişilik bir personelle burada hurma veya hediyelik eşya alan hacılarımızın bu eşyalarını yerel partnerimizle, Türkiye'deki partnerimiz olan PTT ile üçlü bir organizasyonla kargoları da sağlıklı bir şekilde Türkiye'ye ulaştırıyoruz. Elhamdülillah şimdiye kadar sorunsuz bir şekilde devam ettirdik, şu anda devam etmekte ve hac bitimine dek inşallah herhangi bir problem oluşturmadan kargoları göndermeyi amaçlıyoruz."

- Hacılar, tecrübeli bir ekiple Ravza ziyaretlerini gerçekleştiriyor

Bulut, "Ravza ziyaretlerinin randevu ile yapıldığını hatırlatarak, “Bunun için biz özellikle burada tecrübeli bir ekip oluşturduk ve bu ekibimiz gelen hacılarımızın tamamının Ravza’ya girmesini sağlıyor. Her bir hacının Peygamber Efendimiz (sas)’in cennet bahçesinden bir bahçe dediği Ravza'da hiç olmazsa bir iki rekat namaz kılmasını temin etmek için randevularını aldık. Arkadaşlar Harem'de bekleyerek kafilelerimiz geldiğinde onları karşılayıp Ravza’ya girmelerini temin ettiler. Bundan dolayı da hacılarımızda büyük bir memnuniyet olduğunu gördük." diye konuştu.

- Hacılarımız tarihe yolculuk yapıyor

Hacıların Medine’deki önemli mescit ve mekanları ziyaret etmelerini sağladıklarını dile getiren Bulut, “Gelen hacılarımızın tamamının Uhud, Hendek, Kuba Mescid-i, Mescid-i Kıbleteyn ile Harem'in etrafında bulunan Hz. Ebubekir Camii, Hz. Ömer Camii ve Hz. Ali Camii’nin ziyaret etmesi sağlandı ve böylelikle hacılarımız tarihe bir yolculuk yaptı ve aynı zamanda biz de o mekanlarda hangi olaylar olduğunu anlatmış olduk.” diye konuştu.

- Medine’den son kafile 14 Temmuz’da yurda dönecek

Bulut, Medine'ye ilk kafilenin 9 Mayıs itibariyle geldiğini belirterek, “En son 13 Haziran'da Medine-i Münevvere'den Mekke'ye hacımızı uğurladık. Hacılarımızın %64'ü hac öncesi ziyaretini yaptı, %34’ü hac sonrası gelecek. Medine-i Münevvere’ye en son hacımız 10 Temmuz'da gelecek. Allah nasip ederse dört gün burada kaldıktan sonra 14 Temmuz itibariyle Medine’deki hacılarımızı tamamen Türkiye uğurlamış olacağız.” bilgisini verdi.

- Ülkemizi temsil ettiğimizi biliyoruz

Bulut, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böylesine ulvi bir görevi Rabbimiz bizlere nasip etti. Hac gibi İslam'ın beş temel esasından olan bir ibadetin gerçekleştirilmesinde hacılarımıza rehberlik ediyor, hacılarımızın duasını alıyoruz. Aynı zamanda biz de hac ibadetini yapıyoruz. Dolayısıyla Allah'a hamd ediyorum.

Türkiye'de yıllarca buranın özlemini çeken insanımızı mağdur etmeden, onları mahcup etmeden bu mübarek beldelerde özlemini duydukları ibadetleri en güzel şekilde yapmaları için gayret gösteriyoruz. Bu zaman dilimi içerisinde herhangi bir kazanın, felaketin, yapacakları ibadetlerde herhangi bir aksiliğin olmaması bizi memnun ediyor. Bizim kafile başkanlarımız, her hacımız için teker teker çetele tutuyor. Ziyaret Tavafını, Veda Tavafını yaptı mı, şeytanı taşladı mı diye. Niye, çünkü bunun bir daha tekrarı yok. Biz de bu şuurla hareket ediyoruz, Koordinasyon ve İsyan Ekibi olarak diyoruz ki, hacımız buraya geldi, tekrardan gelmeyecek. Biz hacımızı acaba en güzel şekilde nasıl ağırlar, nasıl hizmet ederiz bunun gayreti içerisinde oluyoruz, bu disiplinle çalışıyoruz. Ülkemizi, kurumumuzu temsil ettiğimizi biliyoruz. Dolayısıyla ne ülkemizi ne kurumunuzu ne de buraya gelen hacılarımızı mahcup etmek, mağdur etmek istemiyoruz. Bu şuurla da çalışıyoruz. Rabbim inşallah yapılan ibadetleri makbul eylesin."