İnfografik

Mevlid Gecesi İnfografisi

Mevlid ne demektir? Mevlid-i Nebi'nin önemi, Mevlid-i Nebi kutlamaları, mevlid-i şerif okumanın hükmü, mevlid-i şerif eserlerinden bazıları...

Abone Ol

MEVLİD NE DEMEKTİR?

📌 Mevlid kelimesi “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelir.

📌 Hz. Peygamber’in (sas) doğumunu ve onun hakkında yazılan medih ve naat türü manzum eserleri ifade eder.

📌 Mevlid-i Nebî ise Hz. Peygamber’in (sas) doğum yıl dönümü vesilesiyle yapılan törenlere verilen isimdir ve Rebîulevvel ayının on ikinci gecesi kutlanmaktadır.

MEVLİD-İ NEBÎ’NİN ÖNEMİ

📌 Peygamber Efendimiz (sas) henüz hayatta iken ona olan sevgi ve bağlılığı dile getiren şiirler yazılmıştır. Resûl-i Ekrem (sas) de bunu hoşnutlukla karşılayarak sahiplerini hediyelerle taltif etmiştir.

📌 Peygamberimiz (sas) kendisine pazartesi günü oruç tutmanın fazileti sorulduğunda, “Bu benim doğduğum ve bana vahiy indirilen gündür.” buyurmuştur. (Müslim, Sıyâm, 197)

📌 Sahih kaynaklarda bu gecelere mahsus bir ibadet şekli bildirilmemiştir. Ancak müminler bu gece, nefsini hesaba çekerek tövbe etmeli, Kur’ân-ı Kerîm okumalı, dua ve namaz ile geceyi değerlendirmelidir.

MEVLİD-İ NEBÎ KUTLAMALARI

📌 Hz. Peygamber’in (sas) hayatını, mesajını ve güzel ahlakını tanıtmak için düzenlenen mevlid programlarında Kur’an-ı Kerim tilaveti, ilâhi ve naatlar okunması, dualar edilmesi Müslümanların gönlünde Allah ve Peygamber sevgisini canlı tutmaktadır.

📌 Âlimlerimiz Peygamber Efendimizin (sas) dünyaya gelmesi sebebiyle sevinmenin, Resûl-i Ekrem’e dair şiirler okumanın hoş karşılandığını, dolayısıyla Mevlid-i Nebî kutlamalarında bir sakınca bulunmadığını belirtmiştir.

MEVLİD-İ ŞERÎF OKUMANIN HÜKMÜ

📌 Dinî bir zorunluluk olmaksızın amacına uygun bir şekilde icra edildiği müddetçe mevlid okunması, dînî-manevî duygular açısından faydalı görülmüş ve salih ameller içerisinde değerlendirilmiştir.

MEVLİD-İ ŞERÎF ESERLERİNDEN BAZILARI

📌 Kâ‘b b. Züheyr - Kasîdetü’l-bürde
📌 Bûsîrî - el-Kevâkibü’d-dürriyye
📌 Şemseddin İbnü’l-Cezerî - Mevlidü’n-nebî
📌 Ca‘fer b. Hasan - Mevlidü’n-nebî
📌 Süleyman Çelebi - Vesîletü’n-necât