ALİ ERBAŞ

Erbaş: Dünyanın makûs talihini Peygamber şahsiyetiyle yetişen nesil değiştirecek

Ankara'da "Hz. Peygamber ve Şahsiyet İnşası" temalı Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Toplantısı"nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dünyanın makûs talihini Peygamber şahsiyetiyle yetişen neslin değiştireceğini söyledi.

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanlığınca "Hz. Peygamber ve Şahsiyet İnşası" temalı "Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Toplantısı" düzenlendi.

Burada konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 14 Eylül 2024 Cumartesi gecesi Veladet-i Nebi’nin seneyi devriyesinin idrak edileceğini söyledi.

Son üç yıldır Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Mevlid-i Nebi Haftasını birleştirerek kapsamlı faaliyetler ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini anımsatan Başkan Erbaş, bu yılki etkinliklerde "Hz. Peygamber ve Şahsiyet İnşası" temasının  işleneceğini belirtti.

"Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konusunu tüm yönleriyle ele almaya muhtacız

Amacın Hz. Peygamber'i daha iyi tanımak ve tanıtmak olduğunu vurgulayan Erbaş, "Mezkûr tema vesilesiyle Peygamber Efendimizin güzel ahlakını, mümtaz şahsiyetini yeniden tefekkür edeceğiz. Onun, cahiliyenin girdabında kaybolan insanlardan, tarihin en güzide neslini nasıl yetiştirdiğine daha yakından bakacağız. Ayrıca bu süreçte ortaya konacak fikir, açılım ve tecrübelerden istifade ederek Başkanlığımız hizmetlerini daha da geliştirmenin ve güçlendirmenin yollarını arayacağız. Hakikat şu ki, bugün, Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası konusunu tüm yönleriyle ele almaya muhtacız." dedi.

"İnsanlık, vicdanını kaybetme noktasına gelmiştir"

Bugün insanlığın vicdanını kaybetme noktasında olduğunu belirten Erbaş, "Maalesef insanlık bugün, huzur, hukuk, güven, umut gibi değerleri tamamen kaybetmek üzeredir.  18. yüzyıldan itibaren Batı merkezli değişim içinde, heyecanlı cümleler ve büyük vaatlerle yola çıkanlar bütün insanlığı büyük bir kaosa ve bunalıma mahkûm etmiştir. Dünyevileşme hırsıyla merhameti unutan insanlık, vicdanını kaybetme noktasına gelmiştir. Bu süreçte Yaratanı ve O’nun yeryüzüne teklifini hayatın dışında tutmanın bedeli ise değerler sisteminin çöküşü olmuştur. İşte bugün insanlığı kapıldığı bu türbülanstan çıkarmanın yegâne yolu, kaybedilen değerleri vahyin rehberliğinde yeniden ihya ve inşa etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Yegâne umut ve ufuk merkezi ise Peygamber Efendimizdir"

Müslümanı şahsiyet sahibi yapanın İslam olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, "Müslümanı şahsiyet sahibi yapan, ona yol ve yön çizen, hayata anlam katan hak, hukuk, adalet, merhamet gibi değerleriyle insana her konuda rehberlik eden ana unsur İslam’dır, vahyin doğru anlaşılıp en güzel şekilde hayata yansıtılmasıdır. Kur’an’a dayanan bir ahlak düzeni ve hayat nizamı olarak İslam dini, bünyesinden neşet eden değerleri kuşanan herkes için, dünya hayatında emin adımlarla yürüme imkanı sunan en sağlam dayanaktır. İslâmî hüviyet, şahsiyet, benlik ve bilinç ikliminde zaman zaman buhranlı süreçlerle karşılaşan Müslümanın, kimlik ve kulluk şuurunun önündeki bariyerleri kaldıran yegâne umut ve ufuk merkezi ise Peygamber Efendimizdir." dedi.

- "İnsanlık İslam’ın barış çağrısına muhtaç"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Müslümanlar olarak bizim en temel sorumluluğumuz, Peygamber Efendimizin yüce şahsiyetini ve örnek ahlakını çağımızın insanıyla buluşturmaktır. Zira bugün insanlık, Peygamber Efendimizin mümtaz şahsiyetinde tebarüz eden İslam’ın hayatı sekinetle buluşturan barış çağrısına ve zihinleri, gönülleri birleştiren evrensel davetine muhtaçtır. İnanıyoruz ki zulüm, şiddet ve vahşet sarmalında tarihin en buhranlı dönemine sahne olan dünyanın makûs talihini ancak İslam’ın hayat veren değerleri ekseninde, Peygamber Efendimizin yaşantısını örnek almak suretiyle yetişen böyle bir nesil değiştirecektir." diye konuştu.

- Hafta etkinlikleri

Hz. Peygamber izinde tevhit inancını ve vahdet bilincini hayata hakim kılmak için çalışacaklarını belirten Başkan Erbaş, hafta münasebetiyle gerçekleştirilecek şu etkinliklere vatandaşları davet etti.

"Vaaz, hutbe, TV ve radyo programları, konferanslar, sosyal medya ve diğer dijital platformlar aracılığıyla tema çerçevesinde hizmetler, çalışmalar yapacağız.

Bu hafta sonu (14 Eylül Cumartesi günü) sayın cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle İstanbul’da Mevlid-i Nebi Haftası Ana Programını yapacağız inşallah.

Aynı tarihte İstanbul Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid Programı ile “Mevlid Gecesi”ni ihya edeceğiz.

24 Eylül 2024 Salı günü ise çevrimiçi gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek olan Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumunun açılışını yapacağız.

Bu vesileyle, milletimizin her ferdini, tüm kardeşlerimizi bilhassa gençlerimizi, ülkemiz genelinde, il ve ilçelerimizde yapılacak etkinliklere katılmaya davet ediyorum.

Ayrıca, tema çerçevesinde hazırlanan kitap ve basılı-görsel yayınlar, hem müftülüklerimizde hem de dijital platformlarda milletimizin ve tüm insanlığın istifadesine sunulmuştur."

- Türkiye birincisi olan din görevlileri ödüllendirildi

Öte yandan Başkan Erbaş, hafta münasebetiyle Ezanı Güzel Okuma Yarışması, Etkili Hutbe Sunumu Yarışması, Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması ve Proje Yarışması Türkiye finalinde dereceye giren din görevlilerine ödüllerini takdim etti.