Muğla İl Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen seminere İl Müftüsü Yaşar Çapçı, İl Müftü Yardımcısı Sema Özbakış Menteşe İlçe Müftüsü Dr. Ertuğrul Akın ve çok sayıda din görevlisi katıldı.
Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzleme Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı ve Adli Görüşmeci Çağrı Özgül’ün eğitimci olarak katıldığı programın açışında konuşan İl Müftüsü Yaşar Çapçı, çok önemli bir konu etrafında biraraya geldiklerini, toplumsal şiddet ve cinsiyet saldırılarında çocuk istismarının da son yıllarda görülmeye başladığını belirtti.
Müftü Çapçı, görev bölgelerinde personelin İstismarı tespit ve müdahale konusunda bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, toplumun bu tür bir yanlışa düşmemesi konusunda da Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde taşrada hizmet peren personelin tebliğ ve irşad vazifesi olduğunu dile getirdi.
Müftü Çapçı’nın konuşmasının ardından Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk İzleme Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı ve Adli Görüşmeci Çağrı Özgül, "Çocuk İstismarı Semineri" verdi.
Özgül, cinsel istismara uğramış çocukların, adli ve tıbbi işlemlerinin, alanlarında eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesini temin etmek amacıyla Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) hizmete açıldığını belirterek şunları kaydetti:
"ÇİM bünyesinde adli tıp uzmanı, çocuk psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve yardımcı sağlık personelleri görev yapmaktadır. İstismara uğrama şüphesi altındaki mağdur olan çocukların, psikolojik anlamda kalıcı bir hasar olmadan bilgilerinden yararlanabilmek adına; tıbbi müdahale, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılabilmesi ve gerektiğinde de psikolojik rehabilitasyon desteği sağlamak amacıyla hizmet vermesinin planlanmaktadır."
Özgül, ayrıca merkezde Cumhuriyet Başsavcılığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere bütün kurumların iş birliği ile hizmet sunumu gerçekleştirilmekte olduğunu aktardı.
Çocuk istismarı konusunda bilgiler sunan Özgül, bu konuyu Fiziksel, Duygusal, Cinsel ve Psikolojik başlıklar altında ele aldıklarını belirtti.
Sosyal medya konusunda uyaran Özgül, çocukların Sosyal medya ile baş başa bırakılmaması gerektiğini, ebeveyn kontrolü olmayan çocukların sosya medya üzerinden cinsel istismara açık hale geldiğini dile getirdi.
Cinsel istismar konusu ile karşılaşıldığında neler yapılması gerektiğini de belirten Özgül, vakit kaybetmeden mutlaka emniyet güçlerine bilgi verilerek, istismarın önlenmesi gerektiğini belirtti.
Seminer soru cevap bölümü ile son buldu.