Kırıkkale Müftülüğü

Prof. Dr. Yıldırım: Şahsiyet inşasının temelinde helal lokma vardır

Kırıkkale'de "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" temalı konferans veren Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, "Şahsiyet inşasının temelinde helal lokma ve arkadaş ortamı vardır." dedi.

Abone Ol

Nur Camii Konferans Salonunda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Dekanı Mustafa Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans programı düzenlendi.

Mevlidi Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla düzenlenen, Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası konulu konferans programı İstiklal Marşı ve Sinevizyon Gösterisi ile başladı. Din İşleri Yüksek Kurul Uzmanı Davut Kaya’nın Kur’an tilaveti ile devam etti.

Açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Mustafa Topal, "Evimizde çoğumuza sahip olamadığı, eşimizin dostumuzun evladına söz geçiremediği, öğretmenin talebesine söz geçiremediği, hocasının camide cemaate söz geçiremediği zamanımızda Peygamber Efendimize çok ihtiyacımız var." dedi.

Müslüman izzeti, haysiyeti, şerefinin yıprandığı ve törpülendiği bir zamanda olduğumuzu belirten İl Müftüsü Topal, “Bu gibi sebeplerden dolayı bu sene Mevlidi Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası olarak belirlenmiştir.” ifadelerini kullandı.

Konferansını vermek üzere sahneye davet edilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Şahsiyet inşasının temelinde helal lokma ve içinde bulunulan çevre, yani iyi insanlarla birlikte olmanın var olduğunu belirtti.

Şahsiyet inşasında ibadetin önemine değinen Prof. Dr. Yıldırım, “İnsan sözü iki kökten türer. Birincisi nisyan, unutmak demektir. İkincisi ünsiyet, alışmak anlamındadır. Dolayısıyla insan dünyalık işleri yaparken kendisine nimet veren yaratıcısını unutur ve dünyalık işlerine alışır. Başta namaz olmak üzere ibadetler ile dünyalık işine ara verir, yaratanı ile irtibat kurar ve O’na şükreder. İbadetler iki çeşittir: Biri namaz oruç gibi belirli şekilleri olan ibadetlerdir. Diğeri ise sıradan yaptığımız her iş Allah’ın rızasını kazanma düşüncesi ile ibadet olur. Çünkü siz bütün tutumunuzda davranışınızda Allah'ın rızasını gözetirsin, Allah'ın rızasına muhalif bir iş yapmazsınız. Müslüman şahsiyetinin temeli budur.” şeklinde konuştu.

“Aklınızı ne kadar kullanırsanız İslam’ın izzetini, şerefini koruma gücünüz olacaktır”

Prof. Dr. Yıldırım aklın ve düşünmenin de önemine değinerek “İslam akıl dini değildir, teslimiyet dinidir denilir. Bir manada doğrudur. Allah’ın zatını tanıyamasak da varlığını, birliğini -Kur’an-ı Kerim’de anlatıldığı üzere- akıl ile isimleri ve sıfatları hakkında çıkarımlar yaparak anlarız. Bu manada aklınızı ne kadar kullanırsanız İslam’ın izzetini, şerefini koruma gücünüz olacaktır.” dedi.

Konferans sunumunun ardından program hediye takdimi ile sona erdi.