İstanbul Müftülüğü

Prof. Yılmaz: Din gönüllüsü olmak için atanmak değil adanmak gerekir

İstanbul Pendik İlçe Müftülüğü tarafından “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle konferans düzenledi.

Abone Ol

Pendik İlçe Müftülüğü tarafından “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” münasebetiyle “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” temalı konferans gerçekleştirildi.

Konferansa, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Pendik Gençlik Kampı’nda düzenlenen konferans, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açışında konuşan İlçe Müftüsü Musa Bilgiç, "Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de mescitleri imar edenlerden söz ederken yalnız maddi anlamda imardan söz etmez. Esas imar, mescit ve camileri mamur etmektir. Camileri mamur edenler ise cemaatin önderi olan imamlarımız, minareleri ezan ve selalarla yankılatan müezzinlerimiz, vaizlerimiz ve Kur’an kursu öğreticilerimiz ve diğer tüm görevlilerimiz; yani sizlersiniz." dedi.

Ardından konuşan Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız, din görevlilerinin önemine vurgu yaparak, "Sizler bizim için çok önemli ve kıymetlisiniz. Hepinizin, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nızı tebrik ediyorum." diye konuştu.

Program, İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Muhammet Emin Kılıç, İlim Yayma Pendik Şubesi Başkanı Dr. Fikri İlgar, Pendik Belediyesi Başkan Yardımcısı Nuri Tüzek ve Haseki Vakfı Başkanı İbrahim Cimilli’nin protokol konuşmalarıyla devam etti.

Ardından kürsüye gelen İZÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, camilerin sadece ibadet edilen bir mekandan ibaret olmadığını vurgulayarak, "Camilerimiz, Peygamber (sas) devrinde ibadet edilmenin yanısıra mektepti. Mabetler, şifahane, askeri kararların aldığı karargah, devletin yönetildiği yer olarak kullanılıyordu. Yani camiler, hayatın merkeziydi." dedi.

Din gönüllüsünün adanmışlığının altını çizen Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, "Din hizmeti, günmüzde artık tamamen gönüllere dokunmakla icra edilen bir hizmet haline gelmiştir. Bundan dolayı bu hizmet için gönüllü olmak ve gönüllere dokunmak elzemdir. Din gönüllüsü olmak için atanmak değil adanmak gerekir." diye konuştu.

Prof. Yılmaz, pandeminin dini hayata olumsuz etkilerinden söz ederek, "Çocuklarımız pandemi döneminde okulların kapanmasıyla birlikte telefon, bilgisayar ve tabletlerle çok fazla vakit geçirdi. Ve bunun sonucunda bazı yaş grupları okuldan önce tabletlerle tanıştı. Tabletlerin verdiği sütle beslenerek şekillendi. Bizler de yatırımlarımızı bu alanlara yapmalıyız." şeklinde konuştu.

Sosyal medya ahlakına dikkati çeken Yılmaz, "Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte mahremimiz kayboldu. Gençler sosyalleşme ihtiyaçlarını dijital mecralarda karşılamaya çalışıyor. Gençler, gerçek sosyal hayattan çok, sanal sosyal hayata evriliyor." dedi.

"Bir insan, kendisinin Allah katındaki yerini öğrenmek istiyorsa, Allah'ın kendisini hangi işte istihdam ettiğine baksın." sözünü hatırlatan Prof. Yılmaz, "Sizler Allah’ın dinini Allah’ın kullarına anlatmak üzere seçilmiş bir topluluksunuz. Bu manada sizlerin çok önemli, hiç küçümsenmeyecek bir göreviniz ve ağırlığınız var." diye konuştu.

Din hadiminin özelliklerinden söz eden Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, "Din gönüllüsünün hedefleri olmalı ve kendisini sürekli yenilemelidir. Din hadiminin düzgün bir ibadet hayatı ve düzgün bir aile hayatı olmalıdır. Din gönüllüsü fedakar olmalı, yaptığın işi ciddiye alarak zihni bir disiplin ve kalbi bir disiplin ile hizmetini ifa etmelidir." dedi.

Programın ardından Müftü Bilgiç tarafından Prof. Yılmaz’a hediye takdim edildi.

Programa İlçe Müftülüğü şube müdürü Hüseyin Ünal, Mehmet Şen, vaiz, din hizmetleri uzmanı, müftülük personeli ve din görevlileri katıldı.