Diyanet Takvimi

Sabırla donatılan ordunun kıssası: Tâlût ve Câlût

Bir Hadis: "Kim sabrederse, Allah ona dayanma gücü verir. Kimseye sabırdan daha hayırlı ve daha geniş bir ikram verilmemiştir." (Müslim, Zekât, 124)

Abone Ol

Sabırla donatılan ordunun kıssası: Tâlût ve Câlût

Tâlût ve Câlût’un kıssası sabır eğitimi için önemli bir örnektir. Kıssa, sayıları az da olsa sabırlı dayanıklı ve arzularına hâkim olabilen, disiplinli bir ordunun yapabileceklerini anlatır. Tâlût komutasındaki İsrailoğulları, Câlût’un ordusu ile savaşmak üzere karşı karşıya gelmişti. Ordu, karşılarına çıkan bir nehir ile sınanmıştı. Askerlerin nehrin suyundan içmemeleri gerekiyordu, ancak çoğu sudan içti. Nehri geçmişlerdi ama bu defa su içen askerlerin bütün savaşma azmi kırılmıştı. Tâlût’un sözünü dinleyen ve Allah’a hesap vereceğini aklından çıkarmayan, imanı güçlü olanlar ise şöyle diyordu: “Nice az birlik vardır ki, Allah’ın izniyle sayıca çok birliği yenmişlerdir, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 2/249) Allah, kendine ve arzularına hâkim olarak emirlerine uyanlar ile birliktedir. O, kendi yolundan çıkanlara karşı kararlılıkla cihad eden müminlerin yardımcısıdır. Rablerinin yardım ve desteğiyle zafere ulaşacak olan da onlardır.

---

Bir Ayet: “...Ey Rabbimiz! Bizi ve imanda bizden önce olan din kardeşlerimizi mağfiret eyle ve kalbimizde mü’minler için kin ve haset bırakma. Ey Rabbimiz! Sen çok şefkat ve çok merhamet sahibisin.” (Haşr, 59/10)