DİTİB

Schrobenhausen DİTİB Fatih Camii dualarla açıldı

Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Schrobenhausen kentinde inşa edilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Fatih Camii, dualarla açıldı.

Abone Ol

Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Schrobenhausen kentinde inşa edilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Fatih Camii, ibadete açıldı.

Temeli 2021 yılında atılan, inşaatı 3 yıl süren toplam 5000 metrekarelik bir alan üzerinde ve yaklaşık 1750 metrekarelik kullanım alanına sahip olan cami ve kültür merkezi kompleksi, modernlik ve geleneğin etkileyici bir bileşimini içeriyor.

Fatih Camii’nin açılış törenine; Münih Başkonsolosu Süalp Erdoğan, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Schrobenhausen Belediye Başkanı Harald Reisner, Kaymakam Peter von der Grün, eyalet milletvekilleri Arif Taşdelen, Leon Eckert ve Karl Straub ile Münih DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Tanış, Güney Bavyera DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Mehmet Azal’ın yanı sıra yerel yöneticiler, kilise ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çevre DİTİB derneklerinin başkan ve yöneticileri ile Schrobenhausen’da yaşayan Alman ve Türk sakinler katıldı.

Açılış töreni, dernek başkanı Durmuş Aki’nin selamlama konuşması ile başladı. Cami müştemilatı hakkında bilgi veren Aki, bu güzel eseri tamamlayarak ibadete açmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, caminin yapımında maddi ve manevi emeği geçenlere teşekkür etti. Başkan Aki, ayrıca Haziran ayında Bavyera eyaletinde meydana gelen sel felaketinde kendi kasabalarının da zarar görmesi nedeniyle selden etkilenen 80 çocuğun kaldığı bir kiliseye bağlı anaokulunu camilerinde misafir ettiklerini de sözlerine ekledi.

Schrobenhausen DİTİB derneği ile aralarında büyük dostlukların kurulduğunu ifade eden Belediye Başkanı Harald Reisner, “Şehrimizde birlikte yürüttüğümüz başarılı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Haziran ayında eyaletimizde meydana gelen ve beldemizin de etkilendiği sel felaketinde DİTİB cemaati ve bölgemizdeki Türk vatandaşları bizlere hep destek olmuştur. Su altında kalan bir anaokulumuz dernek bünyesinde misafir edilmiştir. Bu güzel dayanışma örneğinden dolayı Fatih Camii derneğine şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Belde Kaymakamı Peter von der Grün, “Fatih Camii yönetimine ve cemaatine bölgede meydana gelen sel felaketinde şehrimize yaptıkları katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. Caminin yapımında emeği geçenleri kutluyorum.” diye konuştu.

Münih DİTİB Dini Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Tanış ve Eyalet Birliği Başkanı Mehmet Azal da caminin yapımında başta dernek yönetimi ve yerel yönetim olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ettiler ve hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Camilerin toplanma, konuşma, tanışma ve fikir alışverişinde bulunma yerleri olduğuna vurgu yapan DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “DİTİB Schrobenhausen Cemaati’nin yeni kültür merkezi ve camisinin açılış töreninde sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bugün, 1970’lerden bu yana varlığını sürdüren cemaatimiz ve tüm Schrobenhausen kasabası için önemli bir gündür. Aslında camimizin açılış programını üç ay önce yapmak istiyorduk. Ancak Haziran ayında yaşanan sel felaketi bölgemizi ve cemaatimizi derinden etkiledi. Bu cami cemaatinin başkan yardımcısının eşi Asuman Özen selde hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. Rabbim, hanım kardeşimize rahmetiyle muamele eylesin.” dedi.

Kuzey konuşmasına şöyle devam etti:

“Camilerimiz sadece bir dua ve ibadet yeri değil, aynı zamanda bir buluşma, fikir alışverişinde bulunma ve birliktelik merkezidir. Kökeni ve inancı ne olursa olsun tüm insanlara açıktır, dinler ve kültürler arası diyaloğun teşvik edilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.”

Caminin inşasında emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandıran Genel Başkan Kuzey, “Bu vesileyle tüm cemaat üyelerine, gönüllülere, mühendislere, mimarlara ve bu caminin inşasında çalışanlara ve cömert bağışçılara, bu birlikte yaşama mekanının inşasına karar veren kent liderlerine, politikacılara ve kent toplumuna şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, caminin yapımı ve hayata geçirilmesinde emeği geçenler adına dernek başkanı Durmuş Aki’ye bir teşekkür plaketi takdim etti.

Camilerin birlikte yaşama kültürünün en güzel örnekleriyle yaşandığı mekanlar olduğunu ifade eden Münih Başkonsolosu Süalp Erdoğan, “Fatih Camimizi inşaat sürecinde üç kez ziyaret ettim. Cami inşaatı ile ilgili dernek yöneticilerinden bilgi aldım. Derneğimiz güzel çalıştı ve bu güzel eserin bugün hep birlikte açılışını yapıyoruz. Caminin yapımında emeği geçenlere tebriklerimi sunuyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Konuşmaların ardından Schrobenhausen DİTİB Fatih Camii’nin açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesildi. Tören, caminin davetliler tarafından gezilmesiyle sona erdi.