Tekirdağ Müftülüğü

Tekirdağ'da "Hz. Mevlana ve Modern Hayat" konferansı

Abone Ol

Tekirdağ İl Müftülüğü ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İlahiyat Fakültesi iş birliğinde ''Bir Bilge İnsan Olarak Hz. Mevlana ve Modern Hayat'' konulu konferans düzenlendi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde gerçekleştirilen konferansa İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü, Büyükelçi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, konuşmacı olarak katıldı.

Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan programda açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, İlahiyat Fakültesi olarak Tekirdağ İl Müftülüğü ile ortaklaşa pek çok önemli etkinlik gerçekleştirdikleri belirtti.

Prof. Dr. Keskin, "Hz. Mevlana’nın çağları aşan mesajları hala bizlere ışık tutmaya ve bizleri aydınlatmaya devam ediyor. İnsanlığın O’nun fikir ve düşüncelerine ihtiyacı var" diyerek, gerçekleştirilen konferansın önemini vurguladı.

Tekirdağ İl Müftüsü Mustafa Soykök ise selamla konuşmasında "Bizi biz yapan bir takım değerlerimiz var. Bu değerleri sembolize eden tarihte bir takım kişilikler bir takım kimlikler var. Mevlana Celaleddin Rumi bunlardan biridir. Mevlana sadece Mevlana’dan ibaret değildir; bir semboldür. Milletimizi millet yapan, milletimizi payidar yapan bir takım hasletleri insanlığa öğrettiği için Mevlana bizim Mevlanamızdır. Tıpkı Yunus Emre gibi, Ahmet Yesevi gibi ve diğerleri gibi. Mevlana demek, savaşı değil, barışı tercih etmektir. Mevlana demek, şiddeti değil, merhameti tercih etmek demektir. Mevlana demek, kul hakkını, sömürüyü reddetmek, adaleti, merhameti hâkim kılmanın mücadelesini vermektir ve bütün bu sözler ve çağrılar özellikle ’Ne olursan ol yine gel kapımız ümitsizlik kapısı değildir’ çağrısı insanlık için özellikle yaşadığımız çağda çok büyük anlam ifade ediyor." dedi.

Ardından konferansını vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Hz. Mevlana’nın hayatı, felsefesi ve fikirlerinin günümüzdeki yansımalarına ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

"Mevlana’yı bugüne taşıyabilmek için Mevlana’nın ne demek istediğini ve nelere temas ettiğini çok iyi anlamamız gerekiyor" diyen Prof. Dr. Kılıç, Hz. Mevlana’nın fikir ve düşüncelerinin, zamanının çok ötesinde evrensel bir nitelik taşıdığını belirtti. Mevlana’nın düşüncelerinin dünyadaki pek çok entelektüel ve bilim insanına da ilham kaynağı olduğunu belirtenen Kılıç, toplum olarak bu cevherden daha fazla faydalanmamız gerektiğinin altını çizdi.

Konferans programı hediye takdimleri ile sona erdi.