Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramadan önce Filistinlilere destek için yaptığı çağrı Ayasofya'da karşılık buldu.

İşgalci İsrail'e tepki göstermek ve Gazze'ye destek vermek için Filistin'e Destek Platformu öncülüğünde Ayasofya Meydanı'nda bir araya gelen kalabalık, tarihi yarımadanın farklı noktalarından alana ulaştı.

Alana doğru yürüyüşte Eminönü, Gülhane Parkı, Küçükayasofya civarındaki cadde ve ara sokaklarda vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.

Vatandaşların bir araya geldiği mitingde kalabalık, Ayasofya Meydanı'ndan çevredeki cadde ve sokaklara taştı.

Vatandaşlar Türk ve Filistin bayrakları ile Kelime-i Tevhid flaması ve kefiye taşıdı, Filistin'in özgürlüğü için sloganlar attı.

Katılımcılar, "Nehirden denize özgür Filistin", "Katil ABD Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol", "Kanımız canımız feda olsun Aksa'ya", "Hamas'a selam, direnişe devam" sloganları ile İsrail'e tepki gösterdi.

Türkçe, Arapça ve İngilizce yazılı dövizlerde ise "Gazze'de soykırım var", "İsrail soykırımı durdur", "Katliam bitsin, çocuklar ölmesin" ifadeleri yer aldı.

Ayasofya'da özgürlük çağrısı

Eyleme katılan Özgür Kudüs Platformu ve Peygamber Sevdalıları Vakfı gönüllüleri, Beyazıt Meydanı'ndan Ayasofya Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüşte, suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin posterleri açıldı.

Yürüyüş nedeniyle tramvay seferleri Sultanahmet bölgesinde durdurulurken, bazı yabancı zincir restoranların önünde güvenlik önlemleri alındı. Kalabalık, bu restoranların önünde ıslık çalarak protestoda bulundu.

Yürüyüş yapan topluluk, Ayasofya Meydanı'ndaki diğer grupla buluştu.

"Ümmetin birleşmesinin vakti gelmedi mi?"

Burada konuşan Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi rahmetle yad etti, davalarının bugün Hamas'ın ve tüm ümmetin omuzlarında devam ettiğini söyledi.

Nassar, İsrail'e bir mesajı olduğunu belirterek, "Sanmayın ki İsmail Heniyye'yi şehit etmekle, Gazze'deki mazlumları katletmekle direnişi bitireceksiniz. Bu direniş bitmeyecek. Çünkü Filistin davası Allah'ın kitabından bir ayettir, bu dava Resulü Zişan'ın hadislerinden bir hadistir. Bu dava İslam baki olduğu sürece devam edecek ve bu ümmetin omuzlarında yürüyecek çünkü bu dava Sultan Abdülhamid'in davasıdır. Bu dava her bir Müslüman'ın davasıdır." diye konuştu.

Tüm İslam alemine de bir mesajı olduğunu kaydeden Nassar, "Yetmedi mi? Artık birleşmenin vakti gelmedi mi? Bu zulmü kaldırmak için bir dönem nasıl Selahaddin Eyyubi ümmeti birleştirdiyse, o zaman nasıl bu zulmü ümmet kaldırdıysa, bugün de aynı o şekilde sancakların, bayrakların Filistin'e doğru yükselip ümmetin birleşmesinin vakti gelmedi mi?" dedi.

Nassar, kendilerinin bu davaya gönül vermiş Hamas Hareketi olarak söz verdiklerini, yollarından dönmeyeceklerini vurgulayarak, "Bu yolda asla taviz vermeyeceğiz, Sultan Abdülhamid Han nasıl bir zerre toprak için taviz vermediyse, biz de aynen öyle yapacağız. Şeyh Ahmet Yasin'in yolunda yürüyeceğiz. Şehitlerimizin kanları yerde kalmayacak. Onlara vefalı olacağız ve asla bu yoldan vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Programda Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından ezgi ile marşlar okunurken, aile üyelerinin çoğu Gazze'de yaşayan Muhannad Abu Ubeyd adlı çocuk da bir konuşma yaptı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Hadis Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Kutlay'ın duasıyla biten programda bazı vatandaşlar akşam namazını kılmak üzere Sultanahmet Camii ile Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne yöneldi.

Yürüyüş nedeniyle tramvay seferlerinin durdurulduğu bölgede, katılımcılar alandan yaya olarak ayrıldı.

Emniyet güçleri bazı yabancı zincir restoranların önünde güvenlik önlemi alırken, kalabalıktan bazıları bu restoranların önünde ıslık çalarak protestoda bulundu.