Üniversite Yolculuğu İçin Valizler Hazır mı?

Abone Ol

Uzun bir çalışma maratonu, giriş sınavları, puanların açıklanması, tercihlerin yapılması derken uzun bir yolculuk sonunda gençler kayıtların başlaması ile beraber üniversiteyi okuyacakları şehirlere doğru yola çıkmaya başladılar. Belki de gençler, yollarının hiç kesişmediği şehirleri tanıyacak ve hayatlarının en güzel en verimli yıllarını bu şehirlerimizde geçirecekler. Bunun heyecanı ile valizler toplanıyor, biletler alınıyor, kalacak yerler için tanıdığa eşe dosta telefonlar açılıyor. Binilen otobüslerde yapılan yolculuk klasik bir otobüs yolculuğu olmaktan çok uzak olması yolculukta farklı düşünce ve hayallerin kapısını aralıyor. Yeni arkadaşlıklar, kendi alanında uzmanlaşmış akademisyen hocalarla tanışma heyecanı, katılacakları farklı sosyal etkinliklerin heyecanı, okuyacakları bölümde seçtikleri bölüm ile alakalı edinecekleri yeni tecrübeler... En önemlisi de onca emeğin sonunda KAZANMA’nın getirdiği haklı gurur duygusu...

“İnsan ancak çabasının karşılığını elde eder. ( Necm 59 )”

Öncelikle Covid-19 salgını ile beraber ekstra mücadele ve çabanın üniversiteye hazırlanırken farklı bir boyuta evrilmesine ve zor şartlarla mücadele gerektirmesine rağmen ellerinden geleni fazlasıyla yaparak üniversite serüvenine başlayan tüm genç kardeşlerimi tebrik ediyorum. Tekrar girmek için tercih yapmayan veya farklı düşüncelerle üniversite hayallerini bir sonraki seneye erteleyen kardeşlerime başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”

Mücâdele sûresi (58)

Üniversite hayatı bizleri hayatımızın sonuna kadar etkileyecek ve belki de hayatımızda en önemli kararları vereceğimiz bir yolculuk. Bu sebeple eğitim açısından farklı bir yere sahip. Sosyal hayatı ihmal etmeden yeni dostluklar kurarken geleceğimizi ilgilendiren okul dersleri ve kendimizi geliştireceğimiz etkinlikler ( söyleşi, konferans, dersler, vize v finaller vb. ) arasında dengeyi ne kadar iyi kurabilirsek o kadar verimli sayabileceğimiz üniversite yılları hayatımızın en güzel yılları olmaya aday. Gaziantep üniversitesinde iş hayatıyla beraber öğrencilik hayatına devam eden bir kardeşiniz olarak birkaç hususu hatırlatmak isterim.

1. Kazandığınız şehir ile alakalı bilgilere göz atarken ön yargı beslemeyin. Başkalarının kötü zamanlar geçirdiği bir yer sizin için çok özel ve mutluluk verici anıların yaşandığı bir şehir olabilir.

2. İlk sene eve çıkmaktan ziyade tanıyana ve şartlara alışana kadar mutlaka KYK, TDV ( internet üzerinden başvurabilirsiniz) veya özel imkânlarınıza göre mümkün olduğu kadar Yurtta kalmanız tavsiyemdir. En azından uyumlu arkadaşlar ile eve çıkma şansı elde edebilirsiniz. Şu an yurtlar eve göre daha az sorunlu bir konaklama alternatifi...

3. Jim Rohn’un çok sevdiğim bir sözü var “İnsan en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.” çevremizi iyi seçmek bize fayda sağlayan, gelişimimize katkı sağlayan ve bizi anlayan dostluklar, arkadaşlıklar kurabilmemiz için seçici davranmak durumundayız. Arkadaşımız olmasalar dahi o kişilerin kötü olmadığını aklımızdan çıkarmayarak yargılamayarak “ Sadece benim dünyamdan değil “ düşüncesi ile hareket etmeliyiz.

4. Sosyal etkinliklerin en etkili şekilde planlamalarının yapıldığı aktif öğrenci kulüplerinde hayallerimize ve hedeflerimize uygun olanları seçip etkinliklerinde aktif olmaya gayret etmek bize hem sahada çalışma tecrübesi kazandıracak hem sosyal çevremizin bizimle aynı hedeflere sahip ortak noktalarımızın olduğu insanlardan oluşmasına yardımcı olacaktır.

Yazıma son verirken Gaziantep iline ilim yolculuğuna çıkmak üzere gelecek olan tüm kardeşlerimle tanışmak ve hoş muhabbetler etme arzumu paylaşmak istiyorum.


Gelin tanış olalım
İşi kolay kılalım
Sevelim sevilelim
Dünya kimseye kalmaz    ( YUNUS EMRE)