DİYANET HAC-UMRE

Vahyin indiği topraklarda Kur'an'ı kalbine yazdı

Hac farizasını yerine getirmek üzere Ankara'dan mübarek beldelere gelen öğretmen Seçil Koçak Kaya (40), Mekke'de Kur'an-ı Kerim öğrenmenin sevincini yaşadı.

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanlığı, Hac Organizasyonu kapsamında hac öncesi ve sonrasında hacı adaylarına yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda 2024 Hac Organizasyonu Fetva ve İrşat Ekibi organizesinde mübarek beldelere ulaşan kafilelere yönelik düzenlenen irşat ve eğitim programları meyvelerini veriyor.

Hac farizasını yerine getirmek üzere Ankara 22. Kafile ile Mekke'ye gelen öğretmen Seçil Koçak Kaya da din görevlileri tarafından verilen dersler sayesinde Kur'an-ı Kerim öğrendi.

Kafiledeki kadın hacı adaylarının katılımıyla Kaya için "Kur'an-ı Kerime Geçiş Merasimi" düzenlendi. Merasimde Kur'an-ı Kerim öğrenen hacı adayı Seçil Koçak Kaya'ya kına yakıldı, hediye verildi ve dua edildi.

Programla ilgili Diyanet Haber'e açıklamalarda bulunan Kadın İrşad Görevlisi Aliye Doruk, hacı adaylarının eğitimlerinin Türkiye'den başladığını belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye'deyken bu eğitimi duyurduk. Gelmeden önce isimleri tespit ettik. Seçil hanımda ilk müracaat edenlerden. Burada ilk günden itibaren derslerimize başladık. Sıfırdan öğrenmek isteyenlere Elif Be'den okutmaya başladık. Kur'an-ı Kerim bilip ilerletmek isteyenler için de ayrı bir grup açtık. Onlarda bana belli saatlerde Kur'an okuyorlar ben hatalarını düzeltiyorum. Bir grubumuz daha var onlarda bana ezberlerini dinletmek istediler Onların da kısa sureler başta olmak üzere ezberlerini dinliyoruz. Elimizden geldiği kadar kadın hacı adaylarımıza Kur'an'ı öğretmeye çalışıyoruz."

Kafilede şimdiye kadar 20 kadının derslere katıldığını ifade eden Doruk, Kur'an'a geçen hacı adayları içinde teşvik amacıyla "Kur'an'a Geçiş Merasimi" yaparak hediye takdiminde bulunduklarını söyledi.

- Kur'an bilmemenin eksikliğini hissettim

Kur'an'ın indiği Mekke'de bir haftada Kur'an-ı Kerimi öğrenmenin mutluluğunu yaşadığını belirten öğretmen Seçil Koçak Kaya ise yaptığı açıklamada "Burada beni yüreklendiren, adım atmamı sağlayan en büyük destekçim Aliye hocama bir minnet borcum var. İlk adımı o attı ve daha gelmeden yapılan tanışma toplantısında Kur'an bilmeyenlerin ismini alayım bir program yapacağız dediğinde kesin adımı yazdırmam gerektiğini düşündüm. Allah'ın davetiyle icabet ettiğim bu kutsal toraklarda aslında eksikliğini hissettiğim, yani hayatımda olmasını ve kendime rehber edinmek istediğim Kur'an-ı Kerimi öğrenmiş oldum." dedi.

- Yürümek için yola çıktım koşmayı öğrendim

Kaya, bundan sonraki süreçte Kur'an'ı hayatına nakşetmek istediğini vurgulayarak, "İnşallah bundan sonraki süreçte Kur'an'ı hayatıma nakşetmek ve o doğrultuda yaşamak istiyorum. Özellikle bu kutsal toprakların benim için anlamı şu oldu; Allah davet etti buraya geldim, bir de Kur'an öğrenmek nasip oldu, bu beni daha çok mutlu etti. Yürümek için yola çıkıp da koşmayı öğrenmek gibi bir şey. Kelimelerle ifade edilemeyen duygular içerisindeyim. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Allah Kur'an'la haşr olmayı nasip etti çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

- Allah'a ulaşmak isteyen herkes Kur'an öğrensin

Kaya, Allah'a ulaşmak isteyen herkesin o yola düşmesi ve Kur'an öğrenmesi gerektiğini söyleyerek, "Kur'an bir hayat rehberi olmalı, çoğu zaman ötelediğimiz bir durum olmamalı, beraber yürüdüğümüz, bakış açılarımızı, düşüncelerimizi yönlendiren bir felsefe, bir yol olmalı. O yüzden çocukken bu işi halletmek önemli. Benim tavsiyem herkesin bu eğitimi çocukken alması, aldırması. Ama sadece okumak değil, önemli olan anlamak ve rehber edinmek." şeklinde konuştu.

- Büyük bir hizmet

Diyanet'in hac organizasyonundan ve eğitim faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti de ifade eden Kaya, "Burada büyük bir hizmet var. Bu süreçte hocaların nasıl çalıştığını, hacılarla olan ilişkisini ve ilgisini gördüm. Öyle ki hocam sürekli bana mesaj atarak Kur'an okumaya davet etti. Rabbim tüm emeği geçenlerden razı olsun." diyerek sözlerini tamamladı.