Kastamonu Müftülüğü

Vali Dallı: Din görevlilerimiz hayat kurtaracak

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, ilk yardım eğitimi alan din görevlilerinin görev yerlerinde hayat kurtarabileceğini söyledi.

Abone Ol

Kastamonu İl Müftülüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğinde din görevlilerine ilk yardım eğitimi verilmeye başladı.

Programda konuşan Vali Meftun Dallı, "Bizim Kastamonu’da yaklaşık 3 bin 700 yerleşim yerimiz bulunuyor. Bunların bin 54 tanesi muhtarlık, diğerleri bu köylerin bağlıları oluyor. Bu köylerde hemen hemen hiç açık okulumuz kalmadı. Dolayısıyla buralarda öğretmenimiz yok. Fakat bu köylerimizin tamamının yakınında din görevlilerimiz var. Oralarda yaşayan insanlarımız artık 60-70 yaşına gelmiş, büyük kısmı yaşlı kesim. Birçok köyümüzde belki de 10 ya da 15 nüfus var. Buralarda başlarına bir kaza geldiğinde ilk müdahaleyi yapacak kimse de yok. Fakat oradaki hocamız, belki de gün gelecek o köyde hayat kurtaracak." dedi.

Vali Dallı, "Köylerde gençlere hocalarımız ilk yardım eğitimini öğretecekler, sertifikalı olmasa da en azından belli başlı birkaç ilk yardım eğitimini öğretebilirler. Yine günü geldiğinde belki de bu da hayat kurtaracaktır. Heimlich manevrası diye bir müdahale var, gerçekten hayat kurtarıyor. Böyle bir şey olduğunda önce kendi ailemizden başlayarak komşularımıza, yakın çevremize, çalıştığımız yerlerdeki insanlara böyle bir hizmeti verebilecek olmak bunun eğitimini almak bir kere insanlık görevi de oluyor. Böyle bir imkan var ise bunu hepimizin herkesin öğrenmesi gerekiyor. İl Sağlık Müdürlüğümüzün öncülüğünde ilçelerimizde de inşallah İlçe Sağlık Müdürlüğümüzün destekleriyle bu eğitimleri biran önce verelim. Bütün din görevlilerimize bu eğitimleri verelim. Okullarımızda bununla ilgili bir ders bulunuyor mu şu anda bilemiyorum ama en azından Ortaokul düzeyinden başlamak üzere ilk yardım eğitimlerini çocuklarımıza da vermemiz gerekiyor." diye konuştu.

İl Müftüsü Bekir Derin ise az nüfuslü köylerde din görevlilerinden başka kamu görevlisinin kalmadığını belirtti.

İlk yardım eğitimine herkesin ihtiyacı olduğunu anlatan Derin, "Acil bir durum olduğunda inşallah bugün alınacak bu eğitimlerden sonra o ilk müdahaleyi din görevlilerimiz yapacak ve insanlarımızın hayatta kalmalarına katkı sağlayacak. Bugün arkadaşlarımızla birlikte başladık, Kurban Bayramı'nın akabinde ilçelerimiz de dahil devam edecek. İlçelerimizde şu anda bu hizmetleri alacak arkadaşlarımızı tespit ediyoruz. Şu anda Çatalzeytin'de 22 din görevlisi bu eğitimleri almak için hazır bekliyor. İnsanlığa da bu yönüyle hizmet edebilmenin mutluluğunu yaşamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok da 112 Acil Sağlık ekiplerinin olay yerine ortalama 10 dakika içinde ulaştığını belirtti. Ancak kalp krizi gibi acil vakalarda beyin ölümünün 4 dakika içinde gerçekleştiğini anlatan Derdiyok, "Bizler için kişinin 4 dakikadan sonraki süreci tamamen o kişinin hayati tehlikesinin arttığı döneme denk geliyor. Bu yüzden müftülük personeline verilecek eğitimin ana konusu bunu oluşturuyor. Evet, bizler 10 dakika içerisinde oraya geleceğiz ama bazen bizler de geç kalabiliyoruz. Amacımız şu, bizler yetişene kadar ilk müdahalede bulunacak arkadaşlara ihtiyacımız var. Burada sizlerin vereceği destek bizler için çok önemli. 40 kişi ile başlıyoruz fakat bizler herkese ilk yardım eğitimi vermek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından din görevlilerine uygulamalı olarak ilk yardım eğitimi verilmeye başlandı. İki gün sürecek eğitim sonrasında düzenlenecek sınavda başarılı olanlara sertifika ve ilk yardım kimlik kartı verilecek.