Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen organizasyon kapsamında Türkiye'den yaklaşık 85 bin civarındaki hacı adayı kutsal topraklara gidecek olmanın heyecanını yaşıyor.

2024 yılı hac döneminin ilk kafilesi 9 Mayıs Perşembe Ankara ve İstanbul'dan yola çıkıyor.

Konuya dair Diyanet Haber'e açıklamalarda bulunan Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Demirhan, ilk kafilenin Ankara ve İstanbul'dan Medine'ye uğurlanacağını söyledi.

- Hacı adaylarına Sürre Alayı ile uğurlama

Hacı adayları için müftülüklerce uğurlama programları düzenleneceğini belirten Demirhan, İstanbul'dan hareket edecek olan ilk kafilenin bir Osmanlı geleneği olan Sürre Alayı ile uğurlanacağını bildirdi.

2024 Yılı Hac Yolculuğu Başlıyor

- Mekke Yolu Projesi Ankara'da ilk kez uygulanacak

Demirhan, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarının Suudi Arabistan’daki havalimanlarında prosedürlere tabi tutulmadan otellerine ulaşmalarını sağlayan "Mekke Yolu" projesinin geçen yıl İstanbul'da uygulandığını anımsatarak bu yıl da ilk kez Ankara'da uygulamaya konulacağını aktardı.

- Hacı adaylarına tecrübeli din görevlileri rehberlik edecek

Hac yolculuğunun zor ve meşakkatli olduğunu vurgulayan Demirhan, "Hz. Peygamber (sas) 'Hac meşakkattir, sabır içinde sabırdır.' buyurmaktadır. Bizlerde Başkanlık olarak bu yolculuğu kolaylaştırmak ve hacı adaylarımızın rahatlıkla ibadetlerini yaparak yurda dönmeleri sağlamak için hem yurt içinde hem de kutsal topraklardaki tüm hazırlıklarımızı tamamladık, ekiplerimiz hazır. Hacı adaylarımıza evlerinden çıktığı andan itibaren yurda dönünceye kadar tecrübeli din görevlilerimiz rehberlik ederek hac ibadetlerini yapmada yardımcı olacaktır. Mekke Yolu projesi ile de prosedürler kaldırılarak hacı adaylarının hızlı bir şekilde intikalleri sağlanacak." dedi.

Hacca nasıl hazırlık yapılmalıdır? Hacca nasıl hazırlık yapılmalıdır?

- Hacıların manevi olarak dönüşümü amaçlanıyor

Haccı bir eğitim ve irşat vesilesi olarak gördüklerini belirten Demirhan, "Hacı adaylarımıza yolculuk öncesinde uygulamalı hacca hazırlık eğitimleri gerçekleştiriyoruz.. Yine hac esnasındada çeşitli programlarla irşat ekiplerimiz tarafından haccın manevi kazanımları noktasında eğitimlerimiz devam edecek. Bizler haccı bir irşat vesilesi olarak görüyor ve vatandaşlarımızda hacdan sonra olumlu yönde bir dönüşümü amaçlıyoruz. Bunun içinde hac süresince farklı gruplara ve bireylerin özelliklerine göre hatta sağlık personeli gibi kurum dışı görevlilerimize yönelik alanında uzman hocalarımız tarafından eğitimler gerçekleştirilecektir." ifadelerini kaydetti.

Demirhan, Türkiye'den son hac kafilesinin 10 Haziran Pazartesi günü gideceğini belirterek tüm hacı adaylarına mebrur bir hac temennisinde bulundu.

Editör: Ömer Ceylan