Selatin Camii ne anlama gelmektedir?

Selatin "sultan" kelimesinin çoğulu olup,"sultanlar" demektir. Selatin Camii ise, Osmanlı imparatorluğu döneminde, Osmanlı padişahlarının, padişah anneleri olan valide sultanların, şehzadelerin ve padişah eşlerinin yaptırdıkları camilere verilen addır.

Selatin camilerinin yaptırılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?

Saray geleneğinde selatin camilerinin yaptırılabilmesi için birtakım koşullar gerekliydi.

Öncelikle bir padişahın selatin camisi yaptırması için önemli bir askerî zafer kazanması ve bu zaferle birlikte önemli bir savaş ganimeti ele geçirmesi gerekirdi. Zira selatin camilerinin yapımına devlet kasasından takviye olmaz, yalnızca padişahın kişisel serveti kullanılırdı. Dolayısıyla sefere gitmeyen ve ganimet kazanmayan padişahlar selatin camisi inşa ettiremezlerdi. Ancak bu gelenek, 1. Ahmet'in Sultanahmet Camii'ni inşa ettirmesiyle bozulmuş ve savaş ganimeti kazanma geleneği 18. yüzyılda tümüyle terk edilmiştir.

Selatin camileri diğer camilerden ayıran özellik nedir?

Selatin camileri diğer camilerden ayıran özellikler ise; birden fazla minareye sahip olup Ramazan ayında minareler arasına mahya asılması, hünkar mahfili bulunması, daha büyük ve 24 saat açık olmalarıdır.

En bilinen selatin camileri 

En bilinen selatin camileri arasında; Süleymaniye, Selimiye, Sultanahmet, Şehzade, Nuruosmaniye, Fatih, Eyüp Sultan, Beyazıt ve Yeni Camii bulunmaktadır.

Editör: Hüsne Yılmaz