Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "2025 Yılı Ramazan Ayı Faaliyetleri Tanıtım Programı"nda konuştu.
Ramazan ayına bu yıl da Filistin'de yaşanan vahşetin yüreklerde açtığı derin yaralarla girildiğini vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "İslam dünyası olarak, insanlık olarak mahzunuz ve kederliyiz. Duamız odur ki yüzyıla yakın süredir devam eden işgal ve katliamlar bir an önce sona ersin, Filistin halkı kendi topraklarında özgürlüğüne kavuşsun." dedi.
- Ramazan ayını önemli kılan en büyük özellik
28 Şubat Cuma günü kılınacak ilk teravih namazı ve 1 Mart Cumartesi günü ilk oruçla Ramazan-ı şerifin başlayacağını hatırlatan Başkan Erbaş, "Ramazan ayı nefislerimizi terbiye etmeyi, merhameti kuşanmayı, güzel ahlakla mücehhez bir ömrün idrakine varmayı talim ettiğimiz bir zaman dilimidir. Ramazan, iradelerimizi sabırla, tevekkülle eğiten bir ruh mektebi, gönüllerimizi bencillik ve tamahkârlık hastalığından kurtaran bir şifa okuludur. Ramazan ayını önemli kılan en büyük özellik, Kur’an’ın bu ayda nazil olmasıdır. Ramazan bir Kur’an ayıdır. Bu sebeple ramazanda bol bol Kur’an okumak, onun anlamı üzerinde düşünmek, hakikatlerini hayata taşımak ve bunu bir alışkanlık haline getirmek, her birimiz için bir kulluk görevidir." değerlendirmesinde bulundu.
- Ramazan yeni bir başlangıç için fırsattır
Ramazan ayının bir muhasebe ve tövbe için bir fırsat olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, Hayatımızı gözden geçirmek, vaktimizi inancımıza ve ibadetlerimize göre tanzim ederek geleceğimizi bu minvalde yeniden planlamak için değerli bir imkandır. Temiz bir hayata başlangıç için bizlere tanınan bir fırsat olarak Ramazan tövbe zamanıdır. Yeni bir başlangıç mevsimidir. Bize şah damarımızdan daha yakın olan Rabbimize yönelerek, günahlarımızdan, noksanlıklarımızdan dolayı tövbe ederek hayatımızda yeni bir sayfa açabiliriz. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendirmek gerekir." dedi.
- Ramazan "İyilik" temasıyla idrak edilecek
Ramazanın bir mücadele, sabır ve şükür mektebi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığınca Ramazan ayının temasının "İyilik Ayı Ramazan" olarak belirlendiğini açıkladı. Ramazan ayı boyunca yapılacak faaliyetlerle iyilik üzerinde durulacak, iyiliği, güzelliği ve güzel ahlakı yayma; kötülüğe ve çirkinliğe de engel olma sorumluluğu ekseninde fert ve toplum bazında bir farkındalık oluşturulacağını söyledi.
- İslam, iyiliği bir hayat biçimi olarak insanlığa teklif eder
Başkan Erbaş, "Yüce dinimiz İslam, bu kuraklığı yeşertmek ve bu aç gözlülüğü gidermek için iyiliği bir hayat biçimi olarak insanlığa teklif etmektedir. Bizlere, iyiliğin zirvesi olan isar ahlakını kuşanmak suretiyle başkalarını kendimize tercih etmeyi kurtuluş yolu olarak göstermektedir. Bir davranışın “iyilik” diye nitelenebilmesi için vazgeçilmez şartın samimiyet olduğunu, gösterişe ve dünyevî hiçbir beklentiye düşmeden, ihlas, takva ve ihsan şuuruyla yapılmış olması gerektiğini öğretmektedir. Dünya ve ahiret huzuru için iyilik yapmayı, ihsanda bulunmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı emretmekte; insanı cömertliğe, adalete, merhamete davet etmektedir. Zira iyilikten uzak kalmak, insanlıktan uzak kalmaktır; iyiliğe yabancı kalmak, insanlığa yabancı kalmaktır." diye konuştu.
"Müslümanlar olarak bizim, iyiliği daha da güçlendirmek, iyilik kervanını yeryüzünün her yerine ulaştırmak ve kötülüğe yer bırakmamak için el birliğiyle çalışma sorumluluğumuz vardır." diyen Başkan Erbaş, bu doğrultuda Başkanlığın Ramazan ayı faaliyetlerini kamuoyu ile paylaştı.
- Alo 190 yoğun mesai yapacak
"Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı"nın ramazan ayı boyunca haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında hizmette olacağını söyleyen Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulunun mobil fetva uygulamasından, internet sitesi veya e-Devlet üzerinden her türlü dini soruların yazılı veya görüntülü olarak sorulabileceğini belirtti.
13-20 Mart tarihleri arasında "İyilik Haftası" etkinliklerinin gerçekleştirileceğini belirten Başkan Erbaş, TDV'nin 450 milyon liralık yardım yapacağını açıkladı.
- İbadetleri tartışma konusu yapmayalım
Ramazan ayında yerel ve ulusal medya ile dijital mecralarda yoğun bir şekilde dini programlar düzenleneceğini anımsatan Başkan Erbaş, şöyle konuştu:
"Bu noktada önemle ifade edeyim ki başta dijital mecralar olmak üzere yerel ve ulusal medyada zaman zaman dini konuların gelişigüzel gündeme taşındığına, ibadetlerin tartışma konusu yapıldığına ve milletimizin hassasiyetlerinin suiistimal edildiğine şahit oluyoruz. Müslüman şahsiyetiyle asla bağdaşmayan bu tür tavır ve yönelişlerin büyük bir vebal olduğunun altını çizmek isterim. Bu, aynı zamanda inancını ve değerlerini her şeyin üstünde tutan milletimiz için yapılabilecek en büyük kötülüktür. Dolayısıyla gerek medyada gerekse dijital mecralarda program yapan herkesin bu hususta son derece dikkatli olması önem arz etmektedir.
Bu vesileyle ramazanın manevi atmosferine gölge düşüren bu tür yayınlar konusunda bilinçli ve duyarlı davranmalarını; itidalden uzak, nezaket ve zarafetten yoksun bir üslupla yapılan program ve yayınlara itibar etmemelerini aziz milletimizden özellikle istirham ediyorum."