Diyanet Takvimi

Allah Resûlü’nün gölgesi: Abdullah b. Ömer

Bir Ayet: "Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur." (İsrâ, 17/36)

Abone Ol

Allah Resûlü’nün gölgesi: Abdullah b. Ömer

Nübüvvetin üçüncü yılında Mekke’de doğan Abdullah b. Ömer, henüz büluğa ermeden İslam ile şereflendi. Babası Hz. Ömer’in ve ablası Hz. Hafsa’nın Resûl-i Ekrem’e olan yakınlığı sebebiyle vahiy çevresinde büyüdü. Resûlullah’tan bir an bile uzak kalmamak, onun civarında bulunabilmek için Mescid-i Nebevi’de zaman geçirirdi. Suffe faaliyete geçince de yaşam alanı olarak baba evinden çok suffeyi tercih etti. İbn Ömer, Allah Resûlü’nün sünnetine ittiba hususunda ashabın en hassas kişisi olarak şöhret bulmuştur. Zekâsı ve gözlem kabiliyeti sayesinde küçük yaşlarından itibaren gerek Allah Resûlü’nden gerekse birlikte kaldığı ashab-ı kiramın büyüklerinden çok istifade etmiş, bu hasletiyle sahabenin önemli âlimleri arasında fikrine başvurulan biri sayılmıştır. İbn Ömer, emin olmadığı mevzularda konuşmaktan son derece sakınmış ve hadis-i şerifleri muhtemel yanılgıları azaltmak, unutmadan kaynaklı hataları bertaraf etmek maksadıyla yazıya aktarmıştır.

---

Bir Hadis: “Her hâl ve durumda Allah’a hamdolsun. Her şeyin Rabbi, hükümdarı ve ilahı olan Allah’ım! Cehennemden sana sığınırım.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 97, 98)

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Diyanet Takvimi (@takvim.diyanet)'in paylaştığı bir gönderi