Açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Freudenstadt Belediye Başkan Yardımcısı Gerhard Gaiser, Alpirsbach Belediye Başkanı Michael Emil Pfaff, Belediye Başkan Vekili Anita Frank, Alpirsbach eski Belediye Başkanı Ulrich Reiner, DİTİB Baden Dini Danışma Kurulu Başkanı Mesut Özdemir, Baden Eyalet Bölge Birliği Başkanı Nihat Demirci, DİTİB Baden-Württemberg İslam Dini Cemaati Eyalet Müdürü Fatih Şahan, Katolik Kilisesi’nden Dekan Anton Bock, Protestan Kilisesi’nden Dr. Alex Kohler ve Alpirsbach Fatih Camii Dernek Başkanı Metin Cin’in yanı sıra yerel yönetimden temsilciler, çevre DİTİB derneklerinin başkan ve yöneticileri ile Alpirsbach‘da yaşayan Alman ve Türk sakinler katıldı.

Alpirsbach Acilis 12

Açılış töreni, Alpirsbach DİTİB Fatih Camii din görevlisi Mustafa Bahadır Şişlioğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından dernek başkanı Metin Cin’in selamlama konuşması ile başladı.

Alpirsbach Acilis 7

Cami müştemilatı hakkında bilgi veren Cin, Alpirsbach beldesinin yerel yöneticilerine, sakinlerine ve caminin yapımında maddi ve manevi emeği geçenlere teşekkür etti.

Alpirsbach Acilis 13

- Alpirsbach'ta eski hastane camiye dönüştürüldü

Alpirsbach, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine zengin deneyimler sunan yaklaşık 7 bin nüfuslu beldede, daha önce hastane olarak inşa edilmiş ve uzun yıllar hizmet vermiş binayı 2013 yılında satın alıp camiye dönüştürdüklerini söyleyen Cin, 1000 metrekare alan üzerine, 600 metrekare kullanım alanı ve 400 metrekare ferah bahçesi ile üç kattan oluşan camide, mescid, derslikler, gençlere ve yetişkinlere özel lokal, idari büro gibi hizmet alanlarının bulunduğunu söyledi.

Başkan Cin, tadilat, tezyinat ve yenileme çalışmalarını bitirerek caminin açılışını gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

Alpirsbach Acilis 10

- “Frank, caminin yapımı önemli bir uyumun göstergesidir”

Törene katılan Alpirsbach Belediye Başkan Vekili Anita Frank, Fatih Camii’nin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Caminin yapılmasının önemli bir uyum göstergesi olduğunu ifade eden Frank, “Tarihi bir beldede ve tarihi bir binada caminin açılmış olmasından mutluluk duyuyorum. El birliği ve gönüllü çalışma ile oluşan bu eser beldemizin yeni ibadethanesidir. İnşa edilen bu mabedin, belde sakinleri için huzurlu bir yer olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Alpirsbach Acilis 5

Açılış törenine katılan davetliler de yaptıkları kısa konuşmalarda tarihi Alpirsbach beldesine caminin ayrı bir zenginlik katacağını ifade ederek, caminin yapımında emeği geçen cami yönetimini ve cemaatini kutlayarak, hayırlı olsun dileğinde bulundular.

- Cami, tüm şehir için bir buluşma merkezi olacak

Türkiye Cumhuriyeti Karlsruhe Başkonsolosu Mahmut Niyazi Sezgin, Alpirsbach Camii'nin resmi açılışında yaptığı konuşmada, caminin sadece Müslümanlar için değil, tüm Alpirsbach şehri için bir buluşma ve kültür merkezi olacağını vurguladı. Sezgin, Baden'de 10 aydır görev yaptığını, beldede Türk yurttaşların başarı öykülerinden büyük bir ilham aldığını ve Alpirsbach’ı üçüncü kez ziyaret ettiğini belirtti.
Alpirsbach Acilis 9

- “Camiler barış, bir arada yaşama ve karşılıklı saygının simgesidir”
Camilerin barış, bir arada yaşama ve karşılıklı saygının simgesi olduğuna vurgu yapan Başkonsolos Sezgin, “Bu güzel caminin beldenin bir buluşma yeri ve kültür merkezi olarak büyük fayda sağlayacağını ve birlikte yaşama kültürüne katkıda bulunmaya devam edeceğini umuyorum” dedi. Türk halkını barışçıl, dost canlısı ve çalışkan olarak tanımlayan Sezgin, Alpirsbach’ta başkan Metin Cin’i, Türk ve Alman toplumu için yaptığı gönüllü çalışmalardan, dürüstlüğü ve samimiyetinden etkilendiğini, daha iyi birlikte yaşam için hayatı boyunca yorulmadan katkıda bulunduğunu dile getirdi. Gönüllü çalışmalarından dolayı tüm hayırseverlere teşekkür eden Sezgin, “Caminin inşasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

Alpirsbach Acilis 11

Camilerin toplanma, konuşma, tanışma, fikir alışverişinde bulunma yerleri olduğuna vurgu yapan DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, “Tarihi bir geçmişe sahip Alpirsbach beldesine muhteşem bir eser kazandırılmıştır. Caminin yapımı için destek veren yerel idarecilere ve belde sakinlerine öncelikle şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

-  "Camiler buluşma merkezi, barış ve hoşgörü yeridir"

Caminin yalnızca bir ibadet yeri olmanın ötesinde, buluşma, paylaşım ve dayanışma merkezi olacağını vurgulayan Kuzey, herkese açık olan cami derneğinin kültürlerarası ve dinlerarası iletişime katkıda bulunmayı amaçladığını belirtti.

Kuzey, caminin barış ve hoşgörü yeri olacağını ifade ederek, dünya genelinde artan gerilim ve çatışmalar karşısında, karşılıklı anlayış ve saygının teşvik edildiği alanlar yaratmanın önemine değindi. “Camimiz, İslam'ın barış, adalet ve merhamet değerlerini dünyaya taşımak için bir sembol olacaktır” vurgusu yaptı.

Alpirsbach Acilis 3

Açılışta, Alpirsbach beldesinin diğer dini toplulukların temsilcilerinin bulunmasını, şehir toplumundaki birlik ve iyi ilişkilerin güçlü bir göstergesi olarak değerlendiren Kuzey, bu işbirliğini ve karşılıklı değişimi çok takdir ettiklerini belirterek, bu ilişkileri gelecekte daha da derinleştirmeyi umduklarını ifade etti.

Alpirsbach Acilis 4

- “Kuzey, DİTİB'in 40. yılını komşuluk geleneğiyle birlikte kutluyoruz”

DİTİB'in 40'ıncı kuruluş yılını aynı zamanda komşuluk geleneğinin de 40 yılı olarak gördüklerini söyleyen Kuzey, “Almanya'da 860'dan fazla camisiyle en büyük Müslüman dini topluluk olan DİTİB, burada yaşayan Müslümanların ve tüm toplumun refahını her zaman göz önünde bulunduruyor. DİTİB, bireylere, dini cemaatlere ve topluma hizmet eden dini ve sosyal hizmetler sunmaktadır. Bu yıl 40. yılını kutlayan DİTİB, geçmişine gururla bakarak geleceği planlıyor. Bu özel günün, dostluk ve işbirliğinde yeni bir dönemin kapısını açacağına inanıyorum. Bu camimiz, bereket, umut ve dayanışma yeri olsun. Günlük yaşamımızda en yüksek ahlaki prensiplere ulaşma çabamızda bize ilham versin.” diye konuştu.

Alpirsbach Acilis 6

Konuşmaların ardından Alpirsbach DİTİB Fatih Camii’nin açılış kurdelesi, DİTİB Baden Dini Danışma Kurulu Başkanı Mesut Özdemir’in yaptığı dua eşliğinde kesildi.

Alpirsbach Acilis 2

Tören, caminin davetliler tarafından gezilmesiyle sona erdi.

Alpirsbach Acilis 8