ALİ ERBAŞ

Başkan Erbaş: Şairler kendinden sonra gelenlere kandil görevi görmüştür

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Şairler kendinden sonra gelenlere kandil görevi görmüştür” dedi.

Abone Ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “5 Şairden 5 Şiir Okuma Yarışması” ödül törenine katıldı.

Melike Hatun Camii Konferans Salonu’nda gerçekleşen törende konuşan Başkan Erbaş, gençlerle olmanın umutlarını yeşerttiğini ve heyecanını artırdığını belirterek, “Medeniyetimizde, anlayışımızda ve inancımızda genç, bedeni ve ruhu dinç, duygu ve düşünceleriyle dinamik, umut ve hayalleri yüksek, kalbi merhamet ve şefkat yüklü, sorumluluk almaya hazır olan kimse demektir.” dedi.

“Şairler kendinden sonra gelenlere kandil görevi görmüştür”

Başkan Erbaş, şiirin, tarih boyunca duygu, düşünce, inanç ve idealleri kalıcı kılmanın en önemli vasıtalarından biri olduğunu dile getirerek, “Tarihte nice şair, şiirleri aracılığıyla insanların kalbine girmiş, düşünceleriyle dimağlarda silinmez izler bırakmıştır. Nice şair, sadece acıyı, sevinci, umudu ve kederi dizelere, mısralara dökmemiş, çağlar ötesine seslenmek suretiyle inanç, fikir, duygu ve idealin kendinden sonra gelenlere aktarımında da adeta bir kandil görevi görmüştür. Birçoğunun ortak derdi ve amacı insanlara ışık tutmak, onları aydınlatmak, onları uyarmak ve uyandırmak olmuştur.” diye konuştu.

“Büyük şairlerimiz şiirlerinde daima sevgiye, muhabbete, iyiliğe işaret etmişlerdir”

“Sizler şairi bol olan bir toprağın ve on dört asırdır şiir gibi ilmek ilmek örülmüş bir medeniyetin çocuklarısınız.” diyen Başkan Erbaş, “Bu topraklarda Hacı Bektaşi Veli’den Mevlana Celaleddini Rumi’ye, Ahi Evran’dan Yunus Emre’ye, Mehmet Akif Ersoy’dan Necip Fazıl Kısakürek’e kadar nice edipler, inanç ve düşüncelerini nazmın, şiirin gücüyle insanlara ulaştırmışlardır. Dili bir nakkaş titizliğiyle ve bir sarraf inceliğiyle kullanmış bu müstesna şahsiyetler, bu büyük şairlerimiz şiirlerinde daima sevgiye, muhabbete, iyiliğe, vahdete, kardeşliğe ve güzel ahlaka işaret etmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

İslam medeniyetinin aynı zamanda söz medeniyeti olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, bu medeniyette sözü güzel söylemek kadar güzel söz söylemenin önemli olduğunu söyledi.

Başkan Erbaş, “Kur’an ve sünnetin rehberliğinde ilham alan İslam medeniyetinin öncü şahsiyetleri, yazdıkları her bir eserde ve şiirde, savundukları her bir düşünce ve fikirde, sözü güzel söylemek kadar güzel söz söylemeyi de kendilerine şiar edinmişlerdir. Şüphesiz onların söz ahlakının temelini de ‘Her kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin ya da sussun.’ nebevi uyarısı vardır.” şeklinde konuştu.

Ödüller takdim edildi

Türkiye Diyanet Vakfı yurtlarında kalan 820 kız ve 400 erkek öğrencinin katıldığı “5 Şairden 5 Şiir” yarışmasında kız öğrenciler arasında Şevval Aydan Yıldız birinci, Meryem Azra Taşdemir ikinci, Ümmü Gülsüm Düşünceli ise üçüncü oldu.

Erkeklerde ise Emirhan Çalık birinci, Akif Can Parlatan ikinci ve Ömer Faruk Avcı da üçüncü oldu.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Törene, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi ile Ankara İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar da katıldı.